Jegyzet
Mi is az az Ulysses?
képIsten még mindig örömét leli az Emberben. Akkor meg szüret, Felebarátim!
Lehetséges-lehetetlen
Megváltó halál
Szegények a háborús idõkben
A Pokol tornáca
Jön a tavasz
Magazin
Autók
Elképesztõ: Pagani replika Porsche alapokon
Programajánló
Szeptember 2022
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Változó világ
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Múzeumba került az elsõ, 1898-ban készült Porsche
Gyüjtemény
WebKozmo
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nõket
Kissné Novák Éva: Az ember nem magányra született
Relax
Futballmeccsen
A férfi földrajza
Jegyzet Jegyzet
Az Ember útja
tráser   2013 April 21, Sunday  
Image
Hamvas Béla regéje szerint igenis voltak Õrzõk, akik olykor bûnbe estek a földiek szép asszonyaival, utódaik lettek az óriások. Isten ezért megharagudott és elpusztította õket, egyben fölszabadította uralmuk alól az Embert.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
A National Geographic összeállítást közöl az Ember útjáról, amint benépesítette a Földet. Történetünk (ha valóban egyedül a miénk!) máig érthetetlen, bár 400 ezer évvel ezelõtt kezdõdött Afrikában. Nyugtalanító kérdés: miért mentek szét õseink Eurázsián át Ausztráliáig, Amerikáig, forróságon, havon, jégen át a világba?

***

Kalandvágyból, vélekszik a folyóirat szerzõje, melyet ismeretlen õseinktõl génjeinkkel örököltünk. Értelmetlen kaland-vágyunk hiteltelen magyarázat, miközben az öröklés a még távolabbi õsök olyan tulajdonságára utal, melyrõl máig nem tudunk. A túlnépesedés sem indokolt, hiszen az induláskor néhány százan lehettek, vagy kevesebben, Afrika szépséges vidékén. Az más kérdés, kik védték a maréknyi embert vadaktól, a Természet közönyös démonaitól... Ha mi, mai elgyötörtek, egyszer végre jól érezhetnénk magunkat, tágas térségre lelnénk árnyas fák alatt, hol természetes bõségben élhetnénk, azt a mából tekintve Paradicsomot aligha hagynánk oda a szomszédos rétért.

***

Igaz a vikingek, meg a többi daliás hódító hajóra s tengerre szállt, mások lóra ültek, de mindez ama elsõkhöz képest karnyújtásnyi idõvel ezelõtt, alig tegnap történt! Akkor Õk, a kezdetekkor élõk, miért hagyták ott kies hazájukat? Miért vonultak nemzedékek hosszú során át hegyre föl, völgybe le, tengereken és folyókon hajózva, egyre csak tovább és messzebb, a Föld végtelen távlatain? Mi ûzte, hajtotta az õsöket ily lebírhatatlan erõvel, évezredeken át, sehol meg nem pihenve, nemzedékrõl-nemzedékre? S legfõképpen: ki segítette, óvta útjukon a vándorlókat, ki szolgált útmutatással a nem szûnõ vándorlásuk alatt? Isten választott népét, füstoszloppal vezérelte, mannával táplálta, pedig õk már hatalmas tudás birtokában voltak azokhoz a hajdaniakhoz képest...

***

 Szárnyas Angyalok õrizték néhány fõs csoportjaikat a Pusztítóktól?  Hamvas Béla regéje szerint igenis voltak  Õrzõk, akik olykor bûnbe estek a földiek szép asszonyaival, utódaik lettek az óriások. Isten ezért megharagudott és elpusztította õket, egyben fölszabadította uralmuk alól az Embert.  Ám ettõl még a lebírhatatlan kalandvággyal magyarázott és tízezer évekig tartó világhódítás megmarad gyermek-mesének... Az nem különben, hogy csak úgy saját fejük után, Paradicsomból ûzött eleink eljutottak a lakható Föld végéig, az Óperenciás tengeren is túl, hol a kurta farkú malac túr... legnagyobb Titkunk az Ember...honnan jöttünk és hová rohanunk  -  köd elõttünk, köd utánunk...

Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow SzinesContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player