Bûnügy
Vádat emelt a Borsod megyei fõügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
(MTI) - Aljas indokból elkövetett emberölés bûntette miatt emelt vádat egy 26 éves férfivel szemben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fõügyészség, a férfi úgy fojtotta meg áldozatát, hogy az asszony mellett feküdt ötéves kislánya
Fegyvereket és lõszert találtak egy busz utasánál Röszkén
NAV: cigarettafogás az M1-es autópályán
Elásták az ellopott széfet
Felfüggesztett börtönre ítélték a rendõröket elsodró görög sofõrt
Petõfi Népe: ellopták a lefoglalt csempészcigarettát a NAV raktárából
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erõk visszavonását sürgeti
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének idõpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Labdarúgó NB I - Szombaton örökrangadó - ELÕZETES
Baleset
Kerékpárost gázolt egy teherautó Sárvár közelében - teljes útzár
Programajánló
Mrcius 2023
H K S C P S V
27281 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hnapban
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Bûnügy Bûnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
MTI   2014 March 06, Thursday  

(MTI) - Két vádlott felülvizsgálati indítványát elutasítva fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a három halálos áldozatot követelõ West Balkán-ügyben a Kúria csütörtökön.
Olvasi rtkels:starstarstarstarstar / 0
rtkelje n is! starstarstarstarstar
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Két vádlott felülvizsgálati indítványát elutasítva fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a három halálos áldozatot követelõ West Balkán-ügyben a Kúria csütörtökön.

    A Nyugati téri - azóta bezárt - szórakozóhelyre 2011. január 15-én éjjel csaknem háromezren zsúfolódtak be, és a tumultusban három fiatal lány megfulladt, tucatnyian megsérültek. A jogerõs szabadságvesztés büntetések miatt két vádlott fordult a Kúriához felmentést, enyhébb büntetést, illetve új eljárást kérve.
    A Kúria szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy - a védõk álláspontjával szemben - a tisztességes eljárás sérelme és az indoklási kötelezettség megsértése nem igazolódott.
    A Kúria szerint a vádlottak - a védõi felvetésekkel ellentétben - megsértettek egyes alacsonyabb rendû jogszabályokat. A beengedett fiatalok létszámához képest nagyon kevés volt a rendész, ami már önmagában jelentõs kockázatot jelentett. A közvetlen veszélyhelyzetet pedig az idézte elõ, hogy a szórakozóhely szûk lépcsõházában ellenõrizhetetlen tumultus alakult ki, amikor a beengedett fiatalok alulról fölfelé igyekeztek, ugyanakkor fentrõl padokkal, asztalokkal próbálták lefelé nyomni a tömeget.
    A bíróság szerint megelõzhetõ lett volna a tragédia, ha lassabban engedik be a fiatalokat és több biztonsági õr felügyeli mozgásukat.
    A foglalkozási szabályszegéssel kapcsolatban a szóbeli indoklás kitért arra is, hogy a bírói gyakorlat szerint az élet és testi épség megóvásával kapcsolatos szakmai szabályokat, szokásokat akkor is figyelembe kell venni és betartásukat számon kell kérni, ha azokat egyébként nem rögzítették jogszabályban.
    A Kúria az eset súlyát azzal érzékeltette, hogy három fiatal lány elment egy belvárosi szórakozóhelyre és soha többé nem térhetett haza.
    A bíróság szerint az elsõrendû vádlottnak - aki a szervezõknek bérbe adta a helyet - tisztában kellett lennie azzal, már hónapokkal a tragédia elõtt kaptak jelzéseket a hatóságoktól, hogy nincs minden rendben a szórakozóhelyen.
    A három évvel ezelõtti tragédia másnapján Orbán Viktor miniszterelnök utasította a belügyminisztert, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen eset a jövõben ne fordulhasson elõ, és folyamatosan tájékoztassa az ehhez szükséges lépésekrõl. A hatóságok átfogó ellenõrzéseket tartottak a hasonló rendezvényeket tartó helyeken, és rövidesen jelentõsen szigorodtak a szabályok, az engedélyezési eljárások.
    A rendõrség két hét alatt befejezte a nyomozást, meghallgatott több mint száz tanút, bevont az eljárásba tucatnyi szakértõt. Nyolc gyanúsított ellen javasoltak vádemelést az ügyészségnek, amely végül négy fiatalt: Szalontai Gyõzõt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetõjét, az intézmény bérbeadóját, Kecskés Tamás és Csanádi József rendezvényszervezõt és Hranek István biztonsági õrt vádolta meg.
    A vádlottak tagadták bûnösségüket, arról beszéltek, hogy sajnálják ami történt, lehet, hogy itt-ott hibázhattak, de bûncselekményt nem követtek el, ezért kérik felmentésüket. Az ügyvédek a korábbi perbeszédekben nem egyszer szóltak más vádlottak, illetve a hatóságok felelõsségérõl, és arról, hogy saját védencük ártatlan.
    A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2012-ben mind a négy vádlottat bûnösnek mondta ki halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésben. A bíróság elsõ fokon, nem jogerõsen két év nyolc hónap végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki mind a négy vádlottra.
    Fellebbezések után tavaly áprilisban a Fõvárosi Törvényszék másodfokon, a korábbi döntést megváltoztatva Szalontai Gyõzõ elsõrendû és Csanádi József harmadrendû vádlottra három év négy hónapot szabott ki, amelynek felét - egy év nyolc hónapot - két évre felfüggesztett, a másik fele azonban teljes egészében letöltendõ. Kecskés Tamás másod- és Hranek István negyedrendû vádlott elsõ fokon kiszabott két év nyolc hónapos büntetésének felét szintén két évre felfüggesztette a másodfokú bíróság, a fennmaradó egy év négy hónapot azonban mindenképpen le kell töltenie e két vádlottnak is.
    A négy vádlottból kettõ, Szalontai Gyõzõ és Kecskés Tamás fordult a Kúriához felülvizsgálati indítvánnyal. Az ügyvédek azt kérték, hogy bûncselekmény hiányában mentsék fel védencüket, illetve enyhébb bûncselekményért enyhébb büntetést szabjanak ki vagy új eljárást rendeljenek el.
    Idõközben a két vádlott megkezdte jogerõs szabadságvesztés-büntetésének letöltését, így rabruhában, bilincsben hozták õket a kúriai tárgyalásra.
    Korábban Békefi László, a sértettek egyik jogi képviselõje újságíróknak elmondta: más eljárások is indulnak az ügyben. Már készül a kereset a kártérítés ügyében, továbbá várhatóan nyáron kezdi tárgyalni a bíróság azt a pótmagánvádas eljárást, amelyet két ember ellen kezdeményeztek. Ugyanakkor a védelem a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, mert álláspontja szerint a hatóságok megsértették a tisztességes eljárás követelményét.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player