Bűnügy
Vádat emelt a Borsod megyei főügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
(MTI) - Aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat egy 26 éves férfivel szemben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség, a férfi úgy fojtotta meg áldozatát, hogy az asszony mellett feküdt ötéves kislánya
Fegyvereket és lőszert találtak egy busz utasánál Röszkén
NAV: cigarettafogás az M1-es autópályán
Elásták az ellopott széfet
Felfüggesztett börtönre ítélték a rendőröket elsodró görög sofőrt
Petőfi Népe: ellopták a lefoglalt csempészcigarettát a NAV raktárából
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kiszorították az oroszbarát tiltakozókat a Donyeck megyei hivatalból
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Megkezdődött a tárgyalássorozat az ukrajnai konfliktusról
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének időpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Július 2022
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Bűnügy Bűnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
MTI   2014 March 06, Thursday  

(MTI) - Két vádlott felülvizsgálati indítványát elutasítva fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a három halálos áldozatot követelő West Balkán-ügyben a Kúria csütörtökön.
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Két vádlott felülvizsgálati indítványát elutasítva fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a három halálos áldozatot követelő West Balkán-ügyben a Kúria csütörtökön.

    A Nyugati téri - azóta bezárt - szórakozóhelyre 2011. január 15-én éjjel csaknem háromezren zsúfolódtak be, és a tumultusban három fiatal lány megfulladt, tucatnyian megsérültek. A jogerős szabadságvesztés büntetések miatt két vádlott fordult a Kúriához felmentést, enyhébb büntetést, illetve új eljárást kérve.
    A Kúria szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy - a védők álláspontjával szemben - a tisztességes eljárás sérelme és az indoklási kötelezettség megsértése nem igazolódott.
    A Kúria szerint a vádlottak - a védői felvetésekkel ellentétben - megsértettek egyes alacsonyabb rendű jogszabályokat. A beengedett fiatalok létszámához képest nagyon kevés volt a rendész, ami már önmagában jelentős kockázatot jelentett. A közvetlen veszélyhelyzetet pedig az idézte elő, hogy a szórakozóhely szűk lépcsőházában ellenőrizhetetlen tumultus alakult ki, amikor a beengedett fiatalok alulról fölfelé igyekeztek, ugyanakkor fentről padokkal, asztalokkal próbálták lefelé nyomni a tömeget.
    A bíróság szerint megelőzhető lett volna a tragédia, ha lassabban engedik be a fiatalokat és több biztonsági őr felügyeli mozgásukat.
    A foglalkozási szabályszegéssel kapcsolatban a szóbeli indoklás kitért arra is, hogy a bírói gyakorlat szerint az élet és testi épség megóvásával kapcsolatos szakmai szabályokat, szokásokat akkor is figyelembe kell venni és betartásukat számon kell kérni, ha azokat egyébként nem rögzítették jogszabályban.
    A Kúria az eset súlyát azzal érzékeltette, hogy három fiatal lány elment egy belvárosi szórakozóhelyre és soha többé nem térhetett haza.
    A bíróság szerint az elsőrendű vádlottnak - aki a szervezőknek bérbe adta a helyet - tisztában kellett lennie azzal, már hónapokkal a tragédia előtt kaptak jelzéseket a hatóságoktól, hogy nincs minden rendben a szórakozóhelyen.
    A három évvel ezelőtti tragédia másnapján Orbán Viktor miniszterelnök utasította a belügyminisztert, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, és folyamatosan tájékoztassa az ehhez szükséges lépésekről. A hatóságok átfogó ellenőrzéseket tartottak a hasonló rendezvényeket tartó helyeken, és rövidesen jelentősen szigorodtak a szabályok, az engedélyezési eljárások.
    A rendőrség két hét alatt befejezte a nyomozást, meghallgatott több mint száz tanút, bevont az eljárásba tucatnyi szakértőt. Nyolc gyanúsított ellen javasoltak vádemelést az ügyészségnek, amely végül négy fiatalt: Szalontai Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézmény bérbeadóját, Kecskés Tamás és Csanádi József rendezvényszervezőt és Hranek István biztonsági őrt vádolta meg.
    A vádlottak tagadták bűnösségüket, arról beszéltek, hogy sajnálják ami történt, lehet, hogy itt-ott hibázhattak, de bűncselekményt nem követtek el, ezért kérik felmentésüket. Az ügyvédek a korábbi perbeszédekben nem egyszer szóltak más vádlottak, illetve a hatóságok felelősségéről, és arról, hogy saját védencük ártatlan.
    A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2012-ben mind a négy vádlottat bűnösnek mondta ki halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésben. A bíróság első fokon, nem jogerősen két év nyolc hónap végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki mind a négy vádlottra.
    Fellebbezések után tavaly áprilisban a Fővárosi Törvényszék másodfokon, a korábbi döntést megváltoztatva Szalontai Győző elsőrendű és Csanádi József harmadrendű vádlottra három év négy hónapot szabott ki, amelynek felét - egy év nyolc hónapot - két évre felfüggesztett, a másik fele azonban teljes egészében letöltendő. Kecskés Tamás másod- és Hranek István negyedrendű vádlott első fokon kiszabott két év nyolc hónapos büntetésének felét szintén két évre felfüggesztette a másodfokú bíróság, a fennmaradó egy év négy hónapot azonban mindenképpen le kell töltenie e két vádlottnak is.
    A négy vádlottból kettő, Szalontai Győző és Kecskés Tamás fordult a Kúriához felülvizsgálati indítvánnyal. Az ügyvédek azt kérték, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel védencüket, illetve enyhébb bűncselekményért enyhébb büntetést szabjanak ki vagy új eljárást rendeljenek el.
    Időközben a két vádlott megkezdte jogerős szabadságvesztés-büntetésének letöltését, így rabruhában, bilincsben hozták őket a kúriai tárgyalásra.
    Korábban Békefi László, a sértettek egyik jogi képviselője újságíróknak elmondta: más eljárások is indulnak az ügyben. Már készül a kereset a kártérítés ügyében, továbbá várhatóan nyáron kezdi tárgyalni a bíróság azt a pótmagánvádas eljárást, amelyet két ember ellen kezdeményeztek. Ugyanakkor a védelem a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, mert álláspontja szerint a hatóságok megsértették a tisztességes eljárás követelményét.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player