Jegyzet
Lehetséges-lehetetlen
jegyzetJó lenne, ha lehetne pontosan definiálni a valószínű, a lehetséges és a lehetetlen fogalmát, töpreng egy tudós. Az Ember, ha reményvesztett késésben is, de ismét elnyerné méltó helyét a Világban, egy majdnem elpusztított Földön.
Megváltó halál
Szegények a háborús időkben
Az Ember útja
A Pokol tornáca
Jön a tavasz
Magazin
Autók
Minden idők legbiztonságosabb autója a Tesla "S"
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Uccai dumák
Madagaszkár
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Minden idők legbiztonságosabb autója a Tesla "S"
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Égető Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Relax
Eltemette elefántja
Filmleírások
Szex, csajok, Ibiza
Jegyzet Jegyzet
Mi is az az Ulysses?
tráser   2013 June 30, Sunday  
kép
Isten még mindig örömét leli az Emberben. Akkor meg szüret, Felebarátim!
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
  James Joyce: Ulysses. Magyarul először 1947-ben jelent meg, amikor még minden lehetségesnek látszott, majd szinte órák múlva 1949-ben, a Rajk-perrel minden remény elveszett. (Muszáj ideírnom, hogy az általam használt ketyere, amin kopogok, standard szókészlete nem ismeri a Rajk-per kifejezést, amit jelzés-értékűnek vélek.) Ezután nem az Ulysses, de az SZK(B)P rövid történetét ontották a nyomdagépek, amit Sztálin generalisszimusz jegyzett. A rövidítést fölösleges lenne feloldanom, legyen elég annyi, hogy „a" Párt volt, aminek vezére a jelszó szerint, uralta a világ egyhatodát. Szóval az Ulyssesnek akkor befellegzett. Majd egyszeriben, hipp-hopp, elkövetkezett 1974 esős nyara és néhai Koncz Jánossal, az MSZMP akkori Csongrád megyei ideológiai főnökével majdnem egyszerre léptünk be a könyvesboltba, megvásárolni a könyv új kiadását. Különösebbet nem beszéltünk, de a kék borítós vaskos kötetet megszereztük.

  Akkoriban ez könyv sláger volt, 50 (!) ezer példányban nyomták ki és néhány nap alatt, elkapkodtuk. Kemény 78 Ft-ért mérték, vittük, mint a cukrot. Ismét elrohant néhány évtized, és a mostani elvadult nyár közepén, több helyen is olvastam: újra kiadták. Ezúttal nagyméretű, tekintélyes küllemű könyv formájában jelent meg, amelyet az 1974-es mű fordítója, Szentkuthy Miklós szövegének felhasználásával, a Magyar James Joyce Műhely készített. Magán ügy, de azt a 78 forintos kiadást büszkén hazavittem, mint leendő Ulysses-olvasó, ám sajna, néhány rövid próbálkozás után letettem. A próbán elbuktam, képtelen voltam elolvasni. Most 4.500 Ft helyett, némi kedvezménnyel jutottam hozzá, és elárulták: a bolt készletének kis töredéke kelt el. Viszont ez a kiadás olvasható, bárhol kezdhető és folytatható, elismerés Kappanyos András fordító és utószóíró, valamint munkatársai részére.

  Már régen nincs kinek dicsekednem, hogy akár JJ olvasó is lehetnék, ha bírnám idővel, meg főként annyira érdekelne a szöveg, hogy erre fordítanám maradék, gyorsan fogyatkozó erőm. Amiért jó lapozni, azt Hamvas Béla véleményével igazolom „Az Ulysses, mint maga a szerző mondja — minden. Tragédia, regény, szatíra, komédia, eposz, filozófia. Szintézis. Az egész világ, a maga rendezett rendszertelenségében, vagy rendszertelen rendezettségében, felbontva, összefoldozva, ahogy egy hétköznapi ember agyán átcsurog. Felidéz átélt, olvasott, hallott gondolatokat és képzeteket, aztán eltűnik, de nem nyomtalanul, mert újra feltűnik, mint szín vagy részlet, vagy ha szín és részlet volt, mint mozgatóerő vagy központi probléma."

  Eddig Hamvas, és itt akár véget is vethetnék a könyv széljegyzetének, ám még valakiket ide kell citálnom. Szerb Antal bájos iróniával, de élt a gyanúperrel és a blöff minősítő jelzőt is megemlítette, bár hozzáfűzte: halottakról jót vagy semmit. Nádas Péter pedig az európai kultúra irtózatos robajjal történő összeomlását vizionálta JJ Ulyssese kapcsán, igaz 1978-ban, amely megállapítás igazságát, az általunk is átélhető művészeti látvány azóta csak erősített. Magyarán, Ady úr látnoki szavával: minden egész eltörött. Már régen, akár 100 éve is lehet. Igaz, tavasszal beszélgettem egy tűzzománc készítő művésszel, aki állította: az internet segíti az egységesülést, lévén egyidőben látható, ki mit készít.

  Számomra Arany balladái aligha fölülmúlhatók, Ady költői képei és Istennek hála, még hosszan sorolhatnám, akár a Halotti beszédtől kezdve kincseinket, amelyeket mert lefeledünk, nincsenek nekünk. Akkor mi végre JJ? Az Ulyssesben tényleg elárult valamit abból, ami utána, mint műalkotás, teszem azt irodalom formájában, leginkább bekövetkezett. De, mint már Platón jelezte, a Világ nem múlik el, mert felettünk lebegnek az Égben, eme általunk látható, megélhető árnyképek valói, az árnyékok okozó Ideák. Úgy is mondhatnánk köznapian, Isten még mindig örömét leli az Emberben. Akkor meg szüret, Felebarátim!

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SzinesContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player