Jegyzet
Mi is az az Ulysses?
képIsten még mindig örömét leli az Emberben. Akkor meg szüret, Felebarátim!
Lehetséges-lehetetlen
Szegények a háborús időkben
Az Ember útja
A Pokol tornáca
Jön a tavasz
Magazin
Autók
Szent sz*r! Batmobil a pokolból!
Programajánló
Április 2021
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Kapcsolati zűr
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Minden idők legbiztonságosabb autója a Tesla "S"
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
Futballmeccsen
A férfi földrajza
Jegyzet Jegyzet
Megváltó halál
Tráser   2013 May 26, Sunday  
jegyzet
Platón pontosan kifejezi ezt az „égben létező" örökké való, szellem lényegű idea fogalmával. Hiányában már réges-régen elmúlott volna a Világ, hiszen folyvást változik, szűnni nem akarón egyre csak mássá lesz.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
   
   Németh László az emberi lét gyötrelmének mondta, hogy a lélek kínosan romló börtöne a test, melyből csak a halál árán lehet megszabadulni, mert előbb nincsen mód kilibbenni. Ami viszont „a Teljességet" jelenti, az, hitem szerint, a bennünk lévő isteni rész. Platón pontosan kifejezi ezt az „égben létező" örökké való, szellem lényegű idea fogalmával. Hiányában már réges-régen elmúlott volna a Világ, hiszen folyvást változik, szűnni nem akarón egyre csak mássá lesz. Lelkünk röghöz kötése nélkül röpdösnénk, mint az Angyalok. Nem lenne Történelem, nem lenne Hit, csak Lepke-lét. Választanád?  

 ***

   40 év házasság után, némileg váratlanul, a Papa elhunyt. Az asszony, aki végig mellette volt, soha egyetlen tekintetet nem vetett másfelé, mindig így apukám, igazad van apukám, jól mondod apukám. És most, ugyan 60 fölött, de egyedül maradt. Eddig minden rendben lett volna, elvégre így rendelte a Sors. Abból nőtt ki a balhé − na, csak a rokonságban −, hogy évek óta nem gondozza a sírt. 
   Feléje sem nézett volt férje temetőhalmának, pedig egy faluban az ilyesmi főbenjáró bűn! Ám egyszer csak egyéb is megesett: barátja lett! Ha ő hatvan fölött jár, a „bácsi" tízzel is ráhajaz! Botrány! Pedig mindössze annyi történt, hogy oly sok év után végre fölfedezte: van másmilyen élet is, mint amit ő élt több mint hatvan éven át. Keserves fölismerés lehet, ha elveszett éveknek érzi az ember a régi életét, de már mit lehet tenni... talán példája másokhoz is elér.

 ***

   Egy jó hír a világ legfejlettebb demokráciájából: a The New York Times szerint, több mint 50%-kal nőtt tavaly az orosz Kalasnyikov gépfegyver „polgári" változatának forgalma Amerikában. Soha ekkora érdeklődést nem tapasztaltak a Saiga néven futó gépfegyver iránt, mint jelenleg, ami biztosítja az uráli Kalasnyikov gyár nyereségét és talpon maradását. Ezt érzékelve az üzem termékmódosítást hajt végre, és jórészt átállnak a polgári lakosság ellátására a hadseregek helyett.
  A statisztika szerint az amerikai polgárok ma közel annyi Kalasnyikovot vásárolnak, mint az orosz hadsereg és rendőrség együttvéve. Hja' a demokrácia ára! Lám, nincs mitől tartanod, mert ha úgy ítéled, megvédheted magadat, s akár másokat is! Az AK-47-es gépfegyverből mára mintegy 100 millió darab van használatban a világ 60 államának hadseregében. Ezen felül ki tudja még, milyen terrorista szervezetek használják. Persze, a jó demokraták mellett...

***

   Jó lenne, ha lehetne pontosan definiálni a valószínű, a lehetséges és a lehetetlen fogalmát, töpreng egy tudós. Ebben az esetben valószínűsíthetnénk, netán kizárhatnánk például az „élettelen" anyagi világ élővé válásának, a materialisták szerint „nagy ugrás"-át, vagy kimondhatnánk a Szent Átváltoztatás csodáját. Megnevezhetnénk az Élet fölbukkanása matematikai esélyét, vagy éppen kizárhatnánk magyarázhatatlan előfordulását, és hódolnánk az isteni Teremtés előtt.
  Az Ember, ha reményvesztett késésben is, de ismét elnyerné méltó helyét a Világban, egy majdnem elpusztított Földön.
 


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SzinesContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player