Jegyzet
Mi is az az Ulysses?
képIsten még mindig örömét leli az Emberben. Akkor meg szüret, Felebarátim!
Megváltó halál
Szegények a háborús időkben
Az Ember útja
A Pokol tornáca
Jön a tavasz
Magazin
Autók
Bemutatta a BMW az első elektromos meghajtású modelljét
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Uccai dumák
Változó világ
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Plusz 70 lóerőt facsart ki az Audi S3-ból az ABT
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Égető Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Relax
Futballmeccsen
A férfi földrajza
Jegyzet Jegyzet
Lehetséges-lehetetlen
Tráser   2013 June 09, Sunday  
jegyzet
Jó lenne, ha lehetne pontosan definiálni a valószínű, a lehetséges és a lehetetlen fogalmát, töpreng egy tudós. Az Ember, ha reményvesztett késésben is, de ismét elnyerné méltó helyét a Világban, egy majdnem elpusztított Földön.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
  Jó lenne, ha lehetne pontosan definiálni a valószínű, a lehetséges és a lehetetlen fogalmát, töpreng egy tudós. Ebben az esetben valószínűsíthetnénk, netán kizárhatnánk például az „élettelen" anyagi világ élővé válásának, a materialisták szerint „nagy ugrás"-át, vagy kimondhatnánk a Szent Átváltoztatás csodáját. Megnevezhetnénk az Élet fölbukkanása matematikai esélyét, vagy éppen kizárhatnánk magyarázhatatlan előfordulását, és hódolnánk az isteni  Teremtés előtt. Az Ember, ha reményvesztett késésben is, de ismét elnyerné méltó helyét a Világban, egy majdnem elpusztított Földön.
 
***

   Miként a spanyol, a német, és még sok más európai, úgy a magyar társadalom is két, sőt többféle, gyakran egymással ütköző történelmet élt meg a tragédiáktól terhelt 20. században. Gyermekkori barátom szüleit a háború idején deportálták az egyik koncentrációs táborba, ahonnét többé nem is tértek vissza, nagyszülei nevelték. A nagyapja mérnök akadémikus volt, valahogy túlélte a szörnyű időket, bár Budapest szovjet felszabadítása előtti utolsó napokban egy pincébe zárták őket. Miklós erről nem akart beszélni, de mégis tudtuk: a pincében külön-külön, egy-egy krétakörben álltak, és aki kilépett, lelőtték. Számára és sorstársainak a felszabadulást hozta a Vörös Hadsereg, bár gyerekként és később is méltatlannak éreztük volna erről a borzalomról beszélni. Másik történet: egy ismerősöm szülei gazdálkodók voltak, ameddig tehették ebből éltek a fölszabadítók bejövetele után is. Az '50-es évek erőszakos téeszesítésekor azonban minden jószágukat, gépüket elvitték, földjeiket elvették, földönfutók lettek.
  Szülei még egy darabig húzták a, de amikor az apját, mint korábbi kulákot bebörtönözték, elvégre amikor lecsukták, már semmije sem volt, a kisfiú magára maradt, nagymamája nevelte. Valami csoda folytán hagytak nekik egy tehenet, amitől született egy kisborjú. A nagyi, meg a gyerek boldogsága határtalan volt. Amikor azonban egy éjjel a kisborjút is elvitték a tehénnel együtt, a nagymamája ágynak esett, többé nem is kelt fel. A gyereket rokonok vették magukhoz, csak a recski büntetőtábor feloszlatása után szabadult ki az apja, ekkor találkoztak, jószerével ismeretlenül. És még egy életdarab: a fiatal tiszt a Ludovika Katonai Akadémián, már a háború alatt végzett utolsó osztály hadnagyaként avatás után rögtön kikerült a frontra, megsebesült, a Kárpátokban fogságba esett. Szibériába vitték, több lágert is megjárt, ólombányában is dolgozott. Mesélte, hogy többen, ő is megkísérelt megszökni a táborból, de amikor száz kilométer után sem jutottak lakott hely, művelt föld közelébe, vagy utolérték őket, vagy föladták.   
    Amikor az '50-es évek közepén, a szökésekért többszörös büntetését letöltve hazakerült, orosz nyelvet tanított alföldi általános iskolákban. Azért több helyen, mert amikor mint politikailag megbízhatatlan egyént (hadifogoly volt!) az egyik település iskolájából kirúgták, átvették a másikba, lévén orosztanár hiány volt országszerte. Csak a háború után 20 évvel végezhette el a főiskolát és lett hivatalosan is tanerő. Az oroszokat általában jó embereknek tartotta, akik közül sokan még a hadifoglyokhoz képest is többet éheztek Szibériában. Már a 80-as években, egyszer több nyugdíjas bajtársával együtt, IBUSZ-úton szovjetben járt, nagy marékkal szórták a vonatablakból a rágógumit a kérincsélők közé. Azok odalent összeverekedtek, ők eleinte nevettek, később abbahagyták a játékot. Némi borozás után, még a '80-as években, egyszer kijelentette: a kommunizmus nem embernek való. Szavaival akkor mélyen megdöbbentett.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SzinesContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player