Jegyzet
Mi is az az Ulysses?
képIsten még mindig örömét leli az Emberben. Akkor meg szüret, Felebarátim!
Megváltó halál
Szegények a háborús időkben
Az Ember útja
A Pokol tornáca
Jön a tavasz
Magazin
Mozi hírek
Mozi hírek - 2010. szeptember 15.
Zenei hírek
Londoni otthonában elhunyt Rózsa Vera
Uccai dumák
Halhatatlan ősforrások
Webrádió Klub
A Pick Szeged vezetőivel cseteltünk
Bulvár
9 éves kislánnyal erőszakoskodott egy férfi Somogyban
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Buli
Bastian
Autók
Ezentúl Bugatti Veyronnal is üldözik a bűnt Dubaiban
Programajánló
November 2019
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Zenei hírek
Londoni otthonában elhunyt Rózsa Vera
Macy Gray a SZIN egyik legnagyobb sztárja
Uccai dumák
Halhatatlan ősforrások
Bulvár
Kreatív drogcsempészeket fogtak Barcelonában
Rejtélyes börtönhalál
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Testreszabott száguldozás
Buli
DOMYAN
The Freak Factory
Autók
Nyolc Corvette-ritkaság zuhant bele egy víznyelőbe Kentuckyban
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Relax
A bor elemzése
Eltemette elefántja
Filmleírások
A tűzben edzett férfi
Jegyzet Jegyzet
Lehetséges-lehetetlen
Tráser   2013 June 09, Sunday  
jegyzet
Jó lenne, ha lehetne pontosan definiálni a valószínű, a lehetséges és a lehetetlen fogalmát, töpreng egy tudós. Az Ember, ha reményvesztett késésben is, de ismét elnyerné méltó helyét a Világban, egy majdnem elpusztított Földön.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
  Jó lenne, ha lehetne pontosan definiálni a valószínű, a lehetséges és a lehetetlen fogalmát, töpreng egy tudós. Ebben az esetben valószínűsíthetnénk, netán kizárhatnánk például az „élettelen" anyagi világ élővé válásának, a materialisták szerint „nagy ugrás"-át, vagy kimondhatnánk a Szent Átváltoztatás csodáját. Megnevezhetnénk az Élet fölbukkanása matematikai esélyét, vagy éppen kizárhatnánk magyarázhatatlan előfordulását, és hódolnánk az isteni  Teremtés előtt. Az Ember, ha reményvesztett késésben is, de ismét elnyerné méltó helyét a Világban, egy majdnem elpusztított Földön.
 
***

   Miként a spanyol, a német, és még sok más európai, úgy a magyar társadalom is két, sőt többféle, gyakran egymással ütköző történelmet élt meg a tragédiáktól terhelt 20. században. Gyermekkori barátom szüleit a háború idején deportálták az egyik koncentrációs táborba, ahonnét többé nem is tértek vissza, nagyszülei nevelték. A nagyapja mérnök akadémikus volt, valahogy túlélte a szörnyű időket, bár Budapest szovjet felszabadítása előtti utolsó napokban egy pincébe zárták őket. Miklós erről nem akart beszélni, de mégis tudtuk: a pincében külön-külön, egy-egy krétakörben álltak, és aki kilépett, lelőtték. Számára és sorstársainak a felszabadulást hozta a Vörös Hadsereg, bár gyerekként és később is méltatlannak éreztük volna erről a borzalomról beszélni. Másik történet: egy ismerősöm szülei gazdálkodók voltak, ameddig tehették ebből éltek a fölszabadítók bejövetele után is. Az '50-es évek erőszakos téeszesítésekor azonban minden jószágukat, gépüket elvitték, földjeiket elvették, földönfutók lettek.
  Szülei még egy darabig húzták a, de amikor az apját, mint korábbi kulákot bebörtönözték, elvégre amikor lecsukták, már semmije sem volt, a kisfiú magára maradt, nagymamája nevelte. Valami csoda folytán hagytak nekik egy tehenet, amitől született egy kisborjú. A nagyi, meg a gyerek boldogsága határtalan volt. Amikor azonban egy éjjel a kisborjút is elvitték a tehénnel együtt, a nagymamája ágynak esett, többé nem is kelt fel. A gyereket rokonok vették magukhoz, csak a recski büntetőtábor feloszlatása után szabadult ki az apja, ekkor találkoztak, jószerével ismeretlenül. És még egy életdarab: a fiatal tiszt a Ludovika Katonai Akadémián, már a háború alatt végzett utolsó osztály hadnagyaként avatás után rögtön kikerült a frontra, megsebesült, a Kárpátokban fogságba esett. Szibériába vitték, több lágert is megjárt, ólombányában is dolgozott. Mesélte, hogy többen, ő is megkísérelt megszökni a táborból, de amikor száz kilométer után sem jutottak lakott hely, művelt föld közelébe, vagy utolérték őket, vagy föladták.   
    Amikor az '50-es évek közepén, a szökésekért többszörös büntetését letöltve hazakerült, orosz nyelvet tanított alföldi általános iskolákban. Azért több helyen, mert amikor mint politikailag megbízhatatlan egyént (hadifogoly volt!) az egyik település iskolájából kirúgták, átvették a másikba, lévén orosztanár hiány volt országszerte. Csak a háború után 20 évvel végezhette el a főiskolát és lett hivatalosan is tanerő. Az oroszokat általában jó embereknek tartotta, akik közül sokan még a hadifoglyokhoz képest is többet éheztek Szibériában. Már a 80-as években, egyszer több nyugdíjas bajtársával együtt, IBUSZ-úton szovjetben járt, nagy marékkal szórták a vonatablakból a rágógumit a kérincsélők közé. Azok odalent összeverekedtek, ők eleinte nevettek, később abbahagyták a játékot. Némi borozás után, még a '80-as években, egyszer kijelentette: a kommunizmus nem embernek való. Szavaival akkor mélyen megdöbbentett.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SzinesContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player