Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
SpenĂłt?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
KĂ©szĂ­tsĂĽnk fagylaltot!
Meggyesek
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
Igyon a galambokkal!
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklĂłr
A halételek különleges ízvilága
Borászatok
Pince a Nyakas-hegy lábánál
Programajánló
M�jus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Bodzából nemcsak szörp
MunkatársunktĂłl   2011 May 17, Tuesday  
Image
A kifejlett virágokat gyûjtsük (vagyis azokat, amely virágernyõkön minden virág kinyílt, rázásra pedig még nem hullanak le a szirmok), továbbá fontos alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Bodzaleves habgaluskával recept

hozzávalók 4 fõre 
■20-25 db bodzavirág
■4-5 ek mĂ©z
■8 dl vĂ­z
■4 dl joghurt
■2 dl tejszĂ­n
■1 cs vanĂ­lia Ă­zĂ» pudingpor
■1 csipet sĂł
■2 db citrom
■mazsola
Habgaluskához:

■2 tojás fehĂ©rje
■2-3 ek cukor
■tej


elkészítés 
1.A virágokat  és a citromot megmossuk.
2.A virágokat és a felkarikázott citromot egy napra beáztatjuk.
3.Másnap leszûrjük, a levet felforraljuk, mézzel ízesítjük és beletesszük a mazsolát.
4.A joghurtot a tejszínnel elkeverjük, hozzáadjuk a pudingot és az egészet a leveshez öntjük. Pár percig forraljuk, míg kellõképpen besûrûsödik.
5.A levest hidegen habgaluskával tálaljuk.


Habgaluska készítése:

1.A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd belekeverjük a cukrot.
2.A tejet felforraljuk, majd kanállal a habból galuskákat szaggatunk bele. Mindkét oldalukat 1-1 percig fõzzük, majd szûrõkanállal kiszedjük. (Mintha madártejet készítenénk.)

Bodzavirágos palacsinta narancsdzsemmel

hozzávalók 6 fõre

A palacsinta tésztájához:

■2 bögre finomliszt
■2 dl tej
■3 tojás
■2,5 dl ásványvĂ­z
■2 csipet sĂł
■2 ek kristálycukor
■3 cl olaj
■6 db bodzavirág /egĂ©sz virágfĂ©szek/
A palacsinták megkenéséhez:


■Narancsdzsem  /Ă©n a görög tipusĂş Ă©des dzsemet kedvelem/


elkészítés 
1.A bodzavirágot gyengén lezuhanyozzuk, vigyázva, hogy ne törjük le a virágokat.
2.A virágon kívül a palacsintatészta egyéb hozzávalaóit összekavarjuk alaposan egy tálban, használhatunk robotgépet is.
3.A bodzavirágfészekrõl egy ollóval lenyírjuk az apró virágokat, a pici zöld szárak maradhatnak nyugodtan, csak a nagyobb vastag szárakat távolítsuk el.
4.A levágott virágocskákat beleszórjuk a palacsintatésztába, és kézzel összekavarjuk.
5.Szokásos módon kisütjük a palacsintákat, érdemes kicsit vigyázni, mert a palacsinta második oldalán a virágok hajlamosak egy kicsit jobban megsülni.
6.A kisült palacsintákat ízlés szerint megkenjük narancsdzsemmel, negyedekbe hajtjuk, meszórjuk vaníliás porcukorral, és tálalhatjuk.


Bodza sorbet

hozzávalók 4 fõre 
■10-15 fej szĂ©p nagy bodzavirág
■1 liter vĂ­z
■250 g cukor (vagy Ă©desĂ­tõ ugyanilyen arányban)
■2 nagy citrom
■3-4 dl szĂ©nsavas ásványvĂ­z

elkészítés 

1.Elsõ nap megtisztítjuk a bodzát, kicsit leporoljuk, de nem mossuk.
2.A vizet a cukorral felfõzzük, híg szirup sûrûségûre redukáljuk, és beleszeleteljük az egyik citromot (lehetõleg minél vékonyabbra).
3.Ha 50-60Cfok körül van a szirup állaga akkor nagy dunsztosüvegben ráöntjük a bodzavirágokra, lefedve állni hagyjuk napokra. 2-3 nap amig összeérnek az ízek, de nem buggyan még meg.
4.Amikor kész a finom bodzaszörp, összekeverjük az ásványvízzel és adunk hozzá citromlevet, és reszelt citromhéjat ízlés szerint, kicsit célszerûbb édesebbre csinálni, mert hidegen kevésbé ad édesérzetet.
5.Az egészet egyenletesen beleöntjük a fagyigépbe, és amikor kezd sûrû besamel állagot felvenni, de még selymesen jeges, akkor bedobjuk a mélyhûtõbe 5 percre, és utána szervírozzuk gombócokra szedve.


Bodzás sütemény

hozzávalók 4 fõre 
■4 tojás
■1 dl bodzaszörp
■25 dkg kristálycukor
■0,5 dl tej
■1 cs sĂĽtõpor
■22 dkg finomliszt
A krémhez:

■2 tojássárgája
■3 ek kristálycukor
■1,5 dl bodzaszörp
■1,5 ek finomliszt
■1 kk citromlĂ©
■1 mk reszelt citromhĂ©j
■5 dkg vaj

elkészítés 
1.A sütõt közepes hõmérsékletûre elõmelegítjük.
2.Egy  kb. 20 x 30-as tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
3.A tojásokat a szörppel és a cukorral habosra keverjük.
4.Hozzáadjuk a tejet, majd a sütõporral elkevert lisztet.
5.Tepsibe öntjük és kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
6.A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a liszttel és a szörppel elkeverjük. Vízgõz fölött folyamatos kevergetés mellett sûrû krémmé fõzzük. Félidõben beletesszük a citromlevet. Hagyjuk kihûlni, ezután belekerjük a lágy vajat és a reszelt citromhéjat.
7.A tésztát félbevágjuk és megtöltjük a krémmel. Hûtõben hagyjuk megdermedni.
8.Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player