2. lap. �sszesen 2.
Bodzaleves habgaluskával recept
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
■20-25 db bodzavirág
■4-5 ek mĂ©z
■8 dl vĂz
■4 dl joghurt
■2 dl tejszĂn
■1 cs vanĂlia ĂzĂ» pudingpor
■1 csipet sĂł
■2 db citrom
■mazsola
Habgaluskához:
■2 tojás fehĂ©rje
■2-3 ek cukor
■tej
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.A virágokat és a citromot megmossuk.
2.A virágokat és a felkarikázott citromot egy napra beáztatjuk.
3.Másnap leszĂ»rjĂĽk, a levet felforraljuk, mĂ©zzel ĂzesĂtjĂĽk Ă©s beletesszĂĽk a mazsolát.
4.A joghurtot a tejszĂnnel elkeverjĂĽk, hozzáadjuk a pudingot Ă©s az egĂ©szet a leveshez öntjĂĽk. Pár percig forraljuk, mĂg kellõkĂ©ppen besĂ»rĂ»södik.
5.A levest hidegen habgaluskával tálaljuk.
Habgaluska kĂ©szĂtĂ©se:
1.A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd belekeverjük a cukrot.
2.A tejet felforraljuk, majd kanállal a habbĂłl galuskákat szaggatunk bele. MindkĂ©t oldalukat 1-1 percig fõzzĂĽk, majd szĂ»rõkanállal kiszedjĂĽk. (Mintha madártejet kĂ©szĂtenĂ©nk.)
Bodzavirágos palacsinta narancsdzsemmel
hozzávalók 6 fõre
A palacsinta tésztájához:
■2 bögre finomliszt
■2 dl tej
■3 tojás
■2,5 dl ásványvĂz
■2 csipet sĂł
■2 ek kristálycukor
■3 cl olaj
■6 db bodzavirág /egĂ©sz virágfĂ©szek/
A palacsinták megkenéséhez:
■Narancsdzsem /Ă©n a görög tipusĂş Ă©des dzsemet kedvelem/
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.A bodzavirágot gyengén lezuhanyozzuk, vigyázva, hogy ne törjük le a virágokat.
2.A virágon kĂvĂĽl a palacsintatĂ©szta egyĂ©b hozzávalaĂłit összekavarjuk alaposan egy tálban, használhatunk robotgĂ©pet is.
3.A bodzavirágfĂ©szekrõl egy ollĂłval lenyĂrjuk az aprĂł virágokat, a pici zöld szárak maradhatnak nyugodtan, csak a nagyobb vastag szárakat távolĂtsuk el.
4.A levágott virágocskákat beleszórjuk a palacsintatésztába, és kézzel összekavarjuk.
5.Szokásos módon kisütjük a palacsintákat, érdemes kicsit vigyázni, mert a palacsinta második oldalán a virágok hajlamosak egy kicsit jobban megsülni.
6.A kisĂĽlt palacsintákat ĂzlĂ©s szerint megkenjĂĽk narancsdzsemmel, negyedekbe hajtjuk, meszĂłrjuk vanĂliás porcukorral, Ă©s tálalhatjuk.
Bodza sorbet
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
■10-15 fej szĂ©p nagy bodzavirág
■1 liter vĂz
■250 g cukor (vagy Ă©desĂtõ ugyanilyen arányban)
■2 nagy citrom
■3-4 dl szĂ©nsavas ásványvĂz
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.Elsõ nap megtisztĂtjuk a bodzát, kicsit leporoljuk, de nem mossuk.
2.A vizet a cukorral felfõzzĂĽk, hĂg szirup sĂ»rĂ»sĂ©gĂ»re redukáljuk, Ă©s beleszeleteljĂĽk az egyik citromot (lehetõleg minĂ©l vĂ©konyabbra).
3.Ha 50-60Cfok körĂĽl van a szirup állaga akkor nagy dunsztosĂĽvegben ráöntjĂĽk a bodzavirágokra, lefedve állni hagyjuk napokra. 2-3 nap amig összeĂ©rnek az Ăzek, de nem buggyan mĂ©g meg.
4.Amikor kĂ©sz a finom bodzaszörp, összekeverjĂĽk az ásványvĂzzel Ă©s adunk hozzá citromlevet, Ă©s reszelt citromhĂ©jat ĂzlĂ©s szerint, kicsit cĂ©lszerĂ»bb Ă©desebbre csinálni, mert hidegen kevĂ©sbĂ© ad Ă©desĂ©rzetet.
5.Az egĂ©szet egyenletesen beleöntjĂĽk a fagyigĂ©pbe, Ă©s amikor kezd sĂ»rĂ» besamel állagot felvenni, de mĂ©g selymesen jeges, akkor bedobjuk a mĂ©lyhĂ»tõbe 5 percre, Ă©s utána szervĂrozzuk gombĂłcokra szedve.
Bodzás sütemény
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
■4 tojás
■1 dl bodzaszörp
■25 dkg kristálycukor
■0,5 dl tej
■1 cs sĂĽtõpor
■22 dkg finomliszt
A krémhez:
■2 tojássárgája
■3 ek kristálycukor
■1,5 dl bodzaszörp
■1,5 ek finomliszt
■1 kk citromlĂ©
■1 mk reszelt citromhĂ©j
■5 dkg vaj
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.A sĂĽtõt közepes hõmĂ©rsĂ©kletĂ»re elõmelegĂtjĂĽk.
2.Egy kb. 20 x 30-as tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
3.A tojásokat a szörppel és a cukorral habosra keverjük.
4.Hozzáadjuk a tejet, majd a sütõporral elkevert lisztet.
5.Tepsibe öntjük és kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
6.A krĂ©mhez a tojássárgáját a cukorral, a liszttel Ă©s a szörppel elkeverjĂĽk. VĂzgõz fölött folyamatos kevergetĂ©s mellett sĂ»rĂ» krĂ©mmĂ© fõzzĂĽk. FĂ©lidõben beletesszĂĽk a citromlevet. Hagyjuk kihĂ»lni, ezután belekerjĂĽk a lágy vajat Ă©s a reszelt citromhĂ©jat.
7.A tésztát félbevágjuk és megtöltjük a krémmel. Hûtõben hagyjuk megdermedni.
8.Porcukorral meghintve tálaljuk.
|< Kezdďż˝
< El�z�
1
2
K�vetkez� >
Utolsďż˝ >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!