Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
SpenĂłt?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
KĂ©szĂ­tsĂĽnk fagylaltot!
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
Igyon a galambokkal!
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklĂłr
Az erdélyi konyha ízei
Borászatok
Pince a Nyakas-hegy lábánál
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllõfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ süllõfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Meggyesek
MunkatársunktĂłl   2010 July 07, Wednesday  
Image
A meggy finom magában, nyersen is, de aki nem szereti savanyúságát, még megszeretheti piskótában, süteményben, vagy befõttben. Szörpöt és más italt is könnyen készíthetünk belõle.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 

Gyors meggyes sĂĽti recept


Hozzávalók:
1 pohár tejföl
2(tejfölös)pohár cukor
4 pohár liszt
1 pohár étolaj
3 tojás
1/2 tasak sütõpor
1 kg gyümölcs(meggy,vagy sárgabarack,vagy szilva)

Elkészítés:
A tejfölt a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük.Beleszórjuk a sütõporral elkevert lisztet,majd az étolajat.Végül a masszába keverjük a gyümölcsöt(lehet mélyhûtött is.)
Kivajazott,lisztezett tepsiben,elõmelegített sütõben lassú tûznél sütjük.

Tanácsok:
Nagyon egyszerû és nagyon finom süti! Mi meggyel,vagy sárgabarackkal szeretjük legjobban.10 perc+kb.40perc(sütés)kész.

Elkészítési idõ: 50 perc


Meggyes sütemény recept

Hozzávalók:
Tésztához:
10dkg rama margarin
20dkg liszt
8dkg porcukor
1/2 csom. sütõpor
1db tojás


Töltelékhez:
1 csomag vaniliás pudingpor
3 dl tej
3 evõkanál cukor
2 kis pohár tejföl
25dkg kimagozott meggy
Ă–ntethez:
1/2 lit. meggykopót lé
2 csom. tortazselé

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütõporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis idõre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután 1cm vastagságúra nyújtjuk, és kikent sütõlapra tesszük.
Külön megfõzzük a vaniliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt, és ráöntjük a tésztára. Ezután a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet.
Elõmelegített sütõben 25 percig sütjük 175C-fokon.
A meggylébõl és a tortazselébõl megfõzzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, lehütjük és tálaljuk.

Elkészítési idõ: 60 perc


Hideg meggyleves mentával

Hozzávalók
- 50 dkg kimagozott meggy
- 2 dl tejszĂ­n
- 5 dkg liszt
- 10 mentalevél
- 2 citrom
- 3 dkg egész fahéj
- 1 dkg egész szegfûszeg
- 10 dkg cukor

Elkészítés
A fahéjat és a szegfûszeget 4 dl vízben legalább 10 percre tegyük fel fõni. Amikor már jól kiadták az ízüket, szûrjük a fûszerkivonatot 6-7 dl vízhez. Szórjuk bele a cukrot, majd amikor felforrt, a meggyet is. A tejszínbõl és a lisztbõl készítsünk habarást, amit óvatosan keverjünk a leveshez, hogy csomómentes legyen. Ha felforrt, hagyjuk kihûlni. Közben tépkedjük bele a mentaleveleket, és karikázzuk bele a citromokat is. Tálalásig tegyük hûtõbe, 8-10 °C-on kínálhatjuk.
 


Hideg meggyleves

Hozzávalók
- 40 dkg friss meggy
- 16 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- 2 dl tej Ă©s tejszĂ­n
- 2 dl vörösbor
- 3 cl konyak
- 1 citrom leve
- 1 g fahéj
- 6-8 db szegfûszeg
- kevés só

Elkészítés
Magozzuk ki a meggyet és fõzzük fel 4 dl vízben, közben adjuk hozzá a szegfûszeget, a cukrot, a sót, a citrom levét és a fahéjat. Forraljuk fel a tejet és amikor a felfõzött meggyünk már puha, öntsük a tejet hozzá, majd az egészhez adjuk hozzá a tejszínnel elkevrt liszetet és forraljuk fel. Forralás után vegyük le a tûzrõl, szedjük ki a levesbõl a fahéjat és a szegfûszeget, majd a 2 dl vörösbort öntsük hozzá, és hûtsük le a levest. Hideg csészékben tálaljuk mentalevéllel díszíthetjük.


Meggyes piskĂłta

hozzávalók 6 fõre 

4 db tojás
150 g porcukor
200 g liszt
400 g magozott meggy
½ tasak sĂĽtõpor
10 ek forrĂł vĂ­z

elkészítés 
A sĂĽtõt elõmelegĂ­tjĂĽk 160 ºC-ra (lĂ©gkeverĂ©sen). A meggy levĂ©t lecsöpögtetjĂĽk.
A tojássárgákat a porcukorral, gépi habverõ segítségével, kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk.
Evõkanalanként hozzáadjuk a víz felét. Majd a sütõporral elkevert liszt következik, szintén részletekben, de közben már mehet bele a maradék víz is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát vajjal kikent, lisztezett tepsire öntjük és a tetejére rászórjuk az elõzetesen lisztbe hempergetett meggyszemeket.
160 ºC-ra elõmelegĂ­tett sĂĽtõben kb. 30 perc alatt megsĂĽl (tĂ»prĂłba!).


FordĂ­tott meggyes sĂĽti

hozzávalók 4 fõre 

15 dkg magozott meggy
6 ek liszt
1,5 dl tej
1 tojás
6 ek barnacukor
1 cs. sütõpor
1/2 ek szĂłdabikarbĂłna
1/2 ek fahéj
1 ek meggy pálinka
3-4 ek darált dió
1 ek olĂ­vaolaj
sĂł
vaj a forma kikenéséhez

elkészítés 
A lisztet, sütõport, barnacukrot, szódabikarbónát, fahéjat, sót, darált diót keverjük össze alaposan egy tálban.
A tojást keverjük össze, majd keverjük hozzá a tejet, olívaolajat, és a meggypálinkát.
Egy kör alakú sütõformát kenjünk meg vajjal, majd az aljára pakoljuk be jó sûrûn a kimagozott meggyet.
Keverjük össze alaposan a tojásos keveréket a lisztes keverékkel.
Öntsük a meggy tetejére az összekevert tésztát.
SĂĽssĂĽk 180 fokon 25 percig.
Ellenõrizzük tûvel a tésztát, mielõtt kivesszük a sütõbõl.
A sütõbõl kivéve, tegyünk a forma tetejére egy tányért, és fordítsuk rá a tányérra a formát, így hagyjuk kihülni (ezáltal a meggybõl kifolyó lé egy picit "eláztatja" a tésztát, ami még finomabb lesz!).





Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player