1. lap. �sszesen 3.
Gyors meggyes sĂĽti recept
Hozzávalók:
1 pohár tejföl
2(tejfölös)pohár cukor
4 pohár liszt
1 pohár étolaj
3 tojás
1/2 tasak sütõpor
1 kg gyümölcs(meggy,vagy sárgabarack,vagy szilva)
ElkĂ©szĂtĂ©s:
A tejfölt a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük.Beleszórjuk a sütõporral elkevert lisztet,majd az étolajat.Végül a masszába keverjük a gyümölcsöt(lehet mélyhûtött is.)
Kivajazott,lisztezett tepsiben,elõmelegĂtett sĂĽtõben lassĂş tĂ»znĂ©l sĂĽtjĂĽk.
Tanácsok:
Nagyon egyszerû és nagyon finom süti! Mi meggyel,vagy sárgabarackkal szeretjük legjobban.10 perc+kb.40perc(sütés)kész.
ElkĂ©szĂtĂ©si idõ: 50 perc
Meggyes sütemény recept
Hozzávalók:
Tésztához:
10dkg rama margarin
20dkg liszt
8dkg porcukor
1/2 csom. sütõpor
1db tojás
Töltelékhez:
1 csomag vaniliás pudingpor
3 dl tej
3 evõkanál cukor
2 kis pohár tejföl
25dkg kimagozott meggy
Ă–ntethez:
1/2 lit. meggykopót lé
2 csom. tortazselé
ElkĂ©szĂtĂ©s:
A lisztet elkeverjük a sütõporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis idõre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután 1cm vastagságúra nyújtjuk, és kikent sütõlapra tesszük.
Külön megfõzzük a vaniliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt, és ráöntjük a tésztára. Ezután a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet.
ElõmelegĂtett sĂĽtõben 25 percig sĂĽtjĂĽk 175C-fokon.
A meggylébõl és a tortazselébõl megfõzzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, lehütjük és tálaljuk.
ElkĂ©szĂtĂ©si idõ: 60 perc
Hideg meggyleves mentával
Hozzávalók
- 50 dkg kimagozott meggy
- 2 dl tejszĂn
- 5 dkg liszt
- 10 mentalevél
- 2 citrom
- 3 dkg egész fahéj
- 1 dkg egész szegfûszeg
- 10 dkg cukor
ElkĂ©szĂtĂ©s
A fahĂ©jat Ă©s a szegfĂ»szeget 4 dl vĂzben legalább 10 percre tegyĂĽk fel fõni. Amikor már jĂłl kiadták az ĂzĂĽket, szĂ»rjĂĽk a fĂ»szerkivonatot 6-7 dl vĂzhez. SzĂłrjuk bele a cukrot, majd amikor felforrt, a meggyet is. A tejszĂnbõl Ă©s a lisztbõl kĂ©szĂtsĂĽnk habarást, amit Ăłvatosan keverjĂĽnk a leveshez, hogy csomĂłmentes legyen. Ha felforrt, hagyjuk kihĂ»lni. Közben tĂ©pkedjĂĽk bele a mentaleveleket, Ă©s karikázzuk bele a citromokat is. Tálalásig tegyĂĽk hĂ»tõbe, 8-10 °C-on kĂnálhatjuk.
Â
Hideg meggyleves
Hozzávalók
- 40 dkg friss meggy
- 16 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- 2 dl tej Ă©s tejszĂn
- 2 dl vörösbor
- 3 cl konyak
- 1 citrom leve
- 1 g fahéj
- 6-8 db szegfûszeg
- kevés só
ElkĂ©szĂtĂ©s
Magozzuk ki a meggyet Ă©s fõzzĂĽk fel 4 dl vĂzben, közben adjuk hozzá a szegfĂ»szeget, a cukrot, a sĂłt, a citrom levĂ©t Ă©s a fahĂ©jat. Forraljuk fel a tejet Ă©s amikor a felfõzött meggyĂĽnk már puha, öntsĂĽk a tejet hozzá, majd az egĂ©szhez adjuk hozzá a tejszĂnnel elkevrt liszetet Ă©s forraljuk fel. Forralás után vegyĂĽk le a tĂ»zrõl, szedjĂĽk ki a levesbõl a fahĂ©jat Ă©s a szegfĂ»szeget, majd a 2 dl vörösbort öntsĂĽk hozzá, Ă©s hĂ»tsĂĽk le a levest. Hideg csĂ©szĂ©kben tálaljuk mentalevĂ©llel dĂszĂthetjĂĽk.
Meggyes piskĂłta
hozzávalĂłk 6 fõreÂ
4 db tojás
150 g porcukor
200 g liszt
400 g magozott meggy
½ tasak sĂĽtõpor
10 ek forrĂł vĂz
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
A sĂĽtõt elõmelegĂtjĂĽk 160 ºC-ra (lĂ©gkeverĂ©sen). A meggy levĂ©t lecsöpögtetjĂĽk.
A tojássárgákat a porcukorral, gĂ©pi habverõ segĂtsĂ©gĂ©vel, kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk.
EvõkanalankĂ©nt hozzáadjuk a vĂz felĂ©t. Majd a sĂĽtõporral elkevert liszt következik, szintĂ©n rĂ©szletekben, de közben már mehet bele a maradĂ©k vĂz is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát vajjal kikent, lisztezett tepsire öntjük és a tetejére rászórjuk az elõzetesen lisztbe hempergetett meggyszemeket.
160 ºC-ra elõmelegĂtett sĂĽtõben kb. 30 perc alatt megsĂĽl (tĂ»prĂłba!).
FordĂtott meggyes sĂĽti
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
15 dkg magozott meggy
6 ek liszt
1,5 dl tej
1 tojás
6 ek barnacukor
1 cs. sütõpor
1/2 ek szĂłdabikarbĂłna
1/2 ek fahéj
1 ek meggy pálinka
3-4 ek darált dió
1 ek olĂvaolaj
sĂł
vaj a forma kikenéséhez
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
A lisztet, sütõport, barnacukrot, szódabikarbónát, fahéjat, sót, darált diót keverjük össze alaposan egy tálban.
A tojást keverjĂĽk össze, majd keverjĂĽk hozzá a tejet, olĂvaolajat, Ă©s a meggypálinkát.
Egy kör alakú sütõformát kenjünk meg vajjal, majd az aljára pakoljuk be jó sûrûn a kimagozott meggyet.
Keverjük össze alaposan a tojásos keveréket a lisztes keverékkel.
Öntsük a meggy tetejére az összekevert tésztát.
SĂĽssĂĽk 180 fokon 25 percig.
Ellenõrizzük tûvel a tésztát, mielõtt kivesszük a sütõbõl.
A sĂĽtõbõl kivĂ©ve, tegyĂĽnk a forma tetejĂ©re egy tányĂ©rt, Ă©s fordĂtsuk rá a tányĂ©rra a formát, Ăgy hagyjuk kihĂĽlni (ezáltal a meggybõl kifolyĂł lĂ© egy picit "eláztatja" a tĂ©sztát, ami mĂ©g finomabb lesz!).
|< Kezdďż˝
< El�z�
1
2
3
K�vetkez� >
Utolsďż˝ >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!