Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik előnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Gasztro
Kóstoló Kommandó
A cyberkocsma
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítője a rozé
Gasztro-folklór
A halételek különleges ízvilága
Borászatok
Pince a Nyakas-hegy lábánál
Programajánló
Szeptember 2020
H K S C P S V
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Törzsasztal
Frankóságok
Óriás túrógombóc
Óriás túrógombócFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezső óriás túrógombócot készít.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti előadásában a fröccsről beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életéről...
Receptek Receptek
Meggyesek
Munkatársunktól   2010 July 07, Wednesday  
Image
A meggy finom magában, nyersen is, de aki nem szereti savanyúságát, még megszeretheti piskótában, süteményben, vagy befőttben. Szörpöt és más italt is könnyen készíthetünk belőle.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 

Gyors meggyes süti recept


Hozzávalók:
1 pohár tejföl
2(tejfölös)pohár cukor
4 pohár liszt
1 pohár étolaj
3 tojás
1/2 tasak sütőpor
1 kg gyümölcs(meggy,vagy sárgabarack,vagy szilva)

Elkészítés:
A tejfölt a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük.Beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet,majd az étolajat.Végül a masszába keverjük a gyümölcsöt(lehet mélyhűtött is.)
Kivajazott,lisztezett tepsiben,előmelegített sütőben lassú tűznél sütjük.

Tanácsok:
Nagyon egyszerű és nagyon finom süti! Mi meggyel,vagy sárgabarackkal szeretjük legjobban.10 perc+kb.40perc(sütés)kész.

Elkészítési idő: 50 perc


Meggyes sütemény recept

Hozzávalók:
Tésztához:
10dkg rama margarin
20dkg liszt
8dkg porcukor
1/2 csom. sütőpor
1db tojás


Töltelékhez:
1 csomag vaniliás pudingpor
3 dl tej
3 evőkanál cukor
2 kis pohár tejföl
25dkg kimagozott meggy
Öntethez:
1/2 lit. meggykopót lé
2 csom. tortazselé

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis időre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután 1cm vastagságúra nyújtjuk, és kikent sütőlapra tesszük.
Külön megfőzzük a vaniliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt, és ráöntjük a tésztára. Ezután a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet.
Előmelegített sütőben 25 percig sütjük 175C-fokon.
A meggyléből és a tortazseléből megfőzzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, lehütjük és tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc


Hideg meggyleves mentával

Hozzávalók
- 50 dkg kimagozott meggy
- 2 dl tejszín
- 5 dkg liszt
- 10 mentalevél
- 2 citrom
- 3 dkg egész fahéj
- 1 dkg egész szegfűszeg
- 10 dkg cukor

Elkészítés
A fahéjat és a szegfűszeget 4 dl vízben legalább 10 percre tegyük fel főni. Amikor már jól kiadták az ízüket, szűrjük a fűszerkivonatot 6-7 dl vízhez. Szórjuk bele a cukrot, majd amikor felforrt, a meggyet is. A tejszínből és a lisztből készítsünk habarást, amit óvatosan keverjünk a leveshez, hogy csomómentes legyen. Ha felforrt, hagyjuk kihűlni. Közben tépkedjük bele a mentaleveleket, és karikázzuk bele a citromokat is. Tálalásig tegyük hűtőbe, 8-10 °C-on kínálhatjuk.
 


Hideg meggyleves

Hozzávalók
- 40 dkg friss meggy
- 16 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- 2 dl tej és tejszín
- 2 dl vörösbor
- 3 cl konyak
- 1 citrom leve
- 1 g fahéj
- 6-8 db szegfűszeg
- kevés só

Elkészítés
Magozzuk ki a meggyet és főzzük fel 4 dl vízben, közben adjuk hozzá a szegfűszeget, a cukrot, a sót, a citrom levét és a fahéjat. Forraljuk fel a tejet és amikor a felfőzött meggyünk már puha, öntsük a tejet hozzá, majd az egészhez adjuk hozzá a tejszínnel elkevrt liszetet és forraljuk fel. Forralás után vegyük le a tűzről, szedjük ki a levesből a fahéjat és a szegfűszeget, majd a 2 dl vörösbort öntsük hozzá, és hűtsük le a levest. Hideg csészékben tálaljuk mentalevéllel díszíthetjük.


Meggyes piskóta

hozzávalók 6 főre 

4 db tojás
150 g porcukor
200 g liszt
400 g magozott meggy
½ tasak sütőpor
10 ek forró víz

elkészítés 
A sütőt előmelegítjük 160 ºC-ra (légkeverésen). A meggy levét lecsöpögtetjük.
A tojássárgákat a porcukorral, gépi habverő segítségével, kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk.
Evőkanalanként hozzáadjuk a víz felét. Majd a sütőporral elkevert liszt következik, szintén részletekben, de közben már mehet bele a maradék víz is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát vajjal kikent, lisztezett tepsire öntjük és a tetejére rászórjuk az előzetesen lisztbe hempergetett meggyszemeket.
160 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsül (tűpróba!).


Fordított meggyes süti

hozzávalók 4 főre 

15 dkg magozott meggy
6 ek liszt
1,5 dl tej
1 tojás
6 ek barnacukor
1 cs. sütőpor
1/2 ek szódabikarbóna
1/2 ek fahéj
1 ek meggy pálinka
3-4 ek darált dió
1 ek olívaolaj

vaj a forma kikenéséhez

elkészítés 
A lisztet, sütőport, barnacukrot, szódabikarbónát, fahéjat, sót, darált diót keverjük össze alaposan egy tálban.
A tojást keverjük össze, majd keverjük hozzá a tejet, olívaolajat, és a meggypálinkát.
Egy kör alakú sütőformát kenjünk meg vajjal, majd az aljára pakoljuk be jó sűrűn a kimagozott meggyet.
Keverjük össze alaposan a tojásos keveréket a lisztes keverékkel.
Öntsük a meggy tetejére az összekevert tésztát.
Süssük 180 fokon 25 percig.
Ellenőrizzük tűvel a tésztát, mielőtt kivesszük a sütőből.
A sütőből kivéve, tegyünk a forma tetejére egy tányért, és fordítsuk rá a tányérra a formát, így hagyjuk kihülni (ezáltal a meggyből kifolyó lé egy picit "eláztatja" a tésztát, ami még finomabb lesz!).





Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!



Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player