Van Dlusztusunk hozzĂĄ
A pince
Szóval a pince, ahol a bor pihen, érik, és fejlÔdik is.
A hordĂł
A pohĂĄr
Történelem, borvidék - történelmi borvidék?
Gasztro
Receptek
Epres csodĂĄk
KĂłstolĂł KommandĂł
A cyberkocsma
Gasztro-folklĂłr
FĂ”zzĂ”n velĂŒnk KarĂĄcsonyra!
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Törzsasztal
FrankĂłsĂĄgok
ÓriĂĄs tĂșrĂłgombĂłc
ÓriĂĄs tĂșrĂłgombĂłcFrank SĂĄndor mesterszakĂĄcs Ă©s Ferenczi DezsĂ” ĂłriĂĄs tĂșrĂłgombĂłcot kĂ©szĂ­t.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta Låszló, az AlgyÔi Halåszcsårda tulajdonosa gasztro-történeti elÔadåsåban a fröccsrÔl beszél.
SztĂĄrinterjĂșk
Gyömbér Låszló, Szatymaz polgårmestere
Gyömbér Låszló mesél életérÔl...
Van Dlusztusunk hozzĂĄ Van Dlusztusunk hozzĂĄ
Nyarak ĂŒdĂ­tĂ”je a rozĂ©
MunkatĂĄrsunktĂłl   2006 July 26, Wednesday  

JĂĄrtĂĄban-keltĂ©ben az ember azt lĂĄtja, hogy a fĂŒllesztĂ” nyĂĄri melegben a teraszokon rozĂ©bort isznak a szomjazĂłk. SĂ”t azt is tapasztalni, hogy ezt a borfĂ©lesĂ©get nem restek ĂĄsvĂĄnyvĂ­zzel higĂ­tani.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Nem indokolatlan a friss, gyĂŒmölcsös rozĂ© kedvelĂ©se, sĂ”t mĂ©g a vizezĂ©se sem, hiszen a fröccs vagy a hosszĂșlĂ©pĂ©s ugyanĂșgy a közĂ©p-eurĂłpai kultĂșra rĂ©sze, mint a bĂ©csi szelet. Gond csak az ĂĄsvĂĄnyi anyagokat tartalmazĂł buborĂ©kos vĂ­zzel van, mert az megmĂĄsĂ­tja a bor eredeti Ă­z ĂŒzenetĂ©t. EzĂ©rt Ășriember Ă©s ĂșrinĂ” kizĂĄrĂłlag semleges szĂłdĂĄval spriccenti föl a borĂĄt.
Ugyanakkor szĂłt kell ejtenĂŒnk arrĂłl a jelensĂ©grĂ”l is, hogy több rozĂ©ban Ă©s a karcsĂșbb fehĂ©rekben gyakran lĂĄthatunk gyöngyözĂ” valamiket, amik, lĂ©vĂ©n buborĂ©kok, a könnyebb ihatĂłsĂĄgot, az ĂŒdĂ­tĂ” jelleget Ă©s az Ă­z anyagok fokozĂĄsĂĄt szolgĂĄljĂĄk. Ez vagy az erjedĂ©s rĂ©vĂ©n marad a borban vagy a palackozĂĄskor kerĂŒl bele. De nem hozzĂĄadott vĂ­zzel egyĂŒtt, mint a fröccs esetĂ©ben, ami, nem gyĂ”zzĂŒk hangsĂșlyozni, nem bĂ»n.
De hogyan szĂŒletik a rozĂ©? E sĂșlyos, sokakat foglalkoztatĂł kĂ©rdĂ©s megvĂĄlaszolĂĄsĂĄra röviden ĂĄt kell tekintenĂŒnk a fehĂ©r- Ă©s a vörösbor kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek technolĂłgiĂĄjĂĄt. Ezzel egyĂŒtt sietve leszögezzĂŒk, hogy tĂ©ves az a nĂ©zet, miszerint a fehĂ©rbor Ă©s a vörösbor összekotyvasztĂĄsĂĄbĂłl szĂŒretik a rozĂ©. Igaz, valaha Ă­gy is törtĂ©nhetett, de ma mĂĄr kimondottan tiltja a bortörvĂ©ny. 
TehĂĄt : a fehĂ©rbor lĂ©nyegĂ©ben erjesztett szĂ”lĂ”lĂ©, vagyis a levet mĂ©g az erjedĂ©s elĂ”tt kiprĂ©selik a szĂ”lĂ”bĂ”l. A vörösbor azonban az erjedt szĂ”lĂ” leve, amit csak az erjedĂ©s utĂĄn prĂ©selnek ki. A rozĂ© Ășgy kĂ©szĂŒl, hogy a kĂ©k szĂ”lĂ”t a fehĂ©rbor-kĂ©szĂ­tĂ©s mĂłdszerĂ©vel dolgozzĂĄk fel, Ă­gy a kĂ©k szĂ”lĂ” hĂ©jĂĄt, mely a bor szĂ­nĂ©t adnĂĄ, mĂ©g az erjedĂ©s megindulĂĄsa elĂ”tt eltĂĄvolĂ­tjĂĄk. A szĂ”lĂ”lĂ© vilĂĄgos rĂłzsaszĂ­n lesz.
A borĂĄszok nem is szĂ­vesen felelnek arra, hogy milyen tĂ­pusĂș bor a rozĂ©. Hiszen az alapanyag, a kĂ©k szĂ”lĂ” miatt vörösbornak kellene mondanunk, a technolĂłgia Ă©s a szĂ­n rĂ©vĂ©n viszont fehĂ©rbornak. De ĂĄltalĂĄban gyĂ”z az a nĂ©zet, hogy a rozĂ© a vörösborok rokona, mert a bort mĂ©gis csak szĂ”lĂ”bĂ”l ĂĄllĂ­tjĂĄk elĂ”, a szĂ”lĂ” szĂ­ne pedig ez esetben: kĂ©k.
BĂĄr minden szĂ”lĂ”bogyĂł belsejĂ©ben hasonlĂł zöldes gyĂŒmölcsvelĂ” talĂĄlhatĂł, a kĂ©k szĂ”lĂ” hĂ©jĂĄnak szĂ­nanyagai adjĂĄk a vörösbor szĂ­nĂ©t, tannintartalmĂĄt Ă©s a gyĂŒmölcsĂ­zeket. A fehĂ©r szĂ”lĂ” hĂ©jĂĄt a borkĂ©szĂ­tĂ©si folyamat elejĂ©n eltĂĄvolĂ­tjĂĄk, ĂĄm a kĂ©k szĂ”lĂ” hĂ©jĂĄt hosszabb ideig az erjedĂ” szĂ”lĂ”lĂ©ben hagyjĂĄk. Ez a hĂ©jon erjesztĂ©s, ami nĂ©lkĂŒl nem szĂŒletik vörösbor. Az erjesztĂ©s idĂ”szaka a klĂ­mĂĄtĂłl, a fajtĂĄtĂłl, az alapanyag Ă©rettsĂ©gĂ©tĂ”l fĂŒggĂ”en egy-hĂĄrom hĂ©t szokott lenni. Ehhez kĂ©pest a rozĂ©nĂĄl a hĂ©j olykor csak egy ĂłrĂĄt ĂĄzik a cefrĂ©n. EttĂ”l lesz a bor elÔírĂĄsos: hagymahĂ©j vagy fĂ©lbe vĂĄgott szamĂłca szĂ­nĂ».
A vörösbor erjesztĂ©sekor a megfelelĂ” borminĂ”sĂ©g elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben a felszĂ­nen lebegĂ” bogyĂłhĂ©jakat (amit törkölykalapnak nevezĂŒnk) rendszeresen vissza kell keverni, nyomogatni a lĂ©be. Ez a folyamat a csömöszölĂ©s, amit az erjedĂ©ses idĂ”szakban hĂĄrom-nĂ©gy ĂłrĂĄnkĂ©nt meg kell ismĂ©telni. A vörösbor ezzel az igĂ©nnyel Ă©rte el, hogy a szĂ”lĂ”hegyben Ă©pĂ­tett prĂ©shĂĄzhoz pihenĂ” szobĂĄt illesztettek, hiszen Ă©jjel is föl kellett kelni a csömöszölĂ©shez. 
ÁltalĂĄban is igaz, hogy a borkultĂșra erĂ”sen hatott a ma is ismert telepĂŒlĂ©skĂ©pekre. A szĂ”lĂ”hegyben Ă©pĂ­tett lak bĂ”vĂŒlni kezdett, nyĂĄri rezidenciĂĄvĂĄ alakult ĂĄt, s gyakran, kĂŒlönösen a Balaton-felvidĂ©ken, az ĂĄllatok is felköltöztek a gazda utĂĄn. Így a falusi porta mĂĄr alig fejlĂ”dött, a pincehĂĄz viszont hĂĄrom-nĂ©gy tovĂĄbbi helyisĂ©get, istĂĄllĂłt, mellĂ©kĂ©pĂŒletet, sĂ”t emeletet is kaphatott.
A mai kor rozéjåban ezért én a kék szÔlÔ tårsadalomformåló erejét is megcsillanni låtom.

Dlusztus Imre


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player