Receptek
Bodzából nemcsak szörp
ImageA kifejlett virágokat gyûjtsük (vagyis azokat, amely virágernyõkön minden virág kinyílt, rázásra pedig még nem hullanak le a szirmok), továbbá fontos alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos.
SpenĂłt?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
KĂ©szĂ­tsĂĽnk fagylaltot!
Meggyesek
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
A cyberkocsma
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklĂłr
A magyar konyha egyik büszkesége: a gulyás
Borászatok
Gróf Degenfeld pincészet
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Tiramisuk
MunkatársunktĂłl   2011 May 24, Tuesday  
Image
A tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Epermisu


hozzávalók 6 fõre  A sziruphoz

■3 dl vĂ­z
■10 dkg cukor
■2 cirtom reszelt hĂ©ja
A krémhez:


■30 dkg mascarpone

■2 dl tejszĂ­n
■50 dkg eper
■20 dkg fehĂ©rcsoki
Továbbá:


■40 db babapiskĂłta (kb. 30 dkg)
■30 dkg eper
■keserĂ» kakaĂłpor

elkészítés 
1.Elõször elkészítjük a szirupot: a vizet egy kisebb lábosban a gázra tesszük, beleöntjük a cukrot, és addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Akkor levesszük a tûzrõl, és belereszeljük a citromhéjat.

2.Ebbe a szirupba áztatjuk nagyon óvatosan a babapiskótát, amit aztán szépen sorban egy tepsibe vagy mélyebb falú tálba teszünk.

3.A krémhez az epret memossuk, kicsumázzuk, és botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a mascarponét és a kemény habbá vert tejszínt. A fehér csokit gõz felett megolvasztjuk, és azt is hozzáöntjük a krémhez. Ha kell, habverõvel dolgozunk rajta egy kicsit, hogy a krém elég homogén és kenhetõ legyen. Apróra vágjuk és óvatosan hozzáforgatjuk a maradék epret.

4.A krém felét rákenjük a piskótára,  majd egy második sor szirupfürdõn túlesett piskótával befedjük.

5.A tetejére szintén krémet kenünk, amit aztán megszórunk cukrozatlan kakaóporral

6.1 éjszakán át hûtõben tároljuk.

tepsi mérete: 30x40x5 cm


Meggyes-tiramisu recept

hozzávalók 4 fõre 
■25 dkg mascarpone
■15 dkg porcukor
■3 tojás
■1 cs vanĂ­liás cukor
■1 cs babapiskĂłta
■1 kis ĂĽveg magozott meggybefõtt
■pici kakaĂłpor
■pici rum


elkészítés 
1.A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével, a vaníliás cukorral, majd belekeverjük a mascarponét.
2.A tojásfehérjéket a cukor másik felével felverjük kémény habnak és ezt óvatossan beleforgatjuk a krémbe.
3.Jénai /kb. 1,5 literes/ aljára sorakoztatjuk a rummal ízesített meggylébe mártott babapiskotákat egy sorban. Megszórjuk tetszés szerinti mennyiségû meggyel, majd a krém felét egyenletessen eloszlatjuk rajta. Ezt vékonyan megszórjuk kakaóporral.
4.Még egy ugyanilyen réteg következik és a tetejére kakaópor kerül.
5.Így tesszük a hûtõbe, fél napig állni hagyjuk.


Tiramisu kockák recept


hozzávalók 4 fõre 
■15 dkg babapiskĂłta
■7 dkg olvasztott, langyos vaj
■1 ek instant neszkávĂ© 2 ek meleg vĂ­zben

feloldva
■4 ek tojáslikõr
■4 tojás
■25 dkg mascarpone
■1 vanĂ­liarĂşd
■1 dl tejszĂ­n
■1 citrom reszelt hĂ©ja
■8 dkg cukor
■cukrozatlan kakaĂłpor Ă©s csoki kávĂ©szem a

torta tetejére

elkészítés 
1.A babapiskótát robotgépben porfinomságúra õröljük, majd összekeverjük a langyos vajjal, a meleg vízben feloldott kávéporral és a tojáslikõrrel.
2.A kész "tésztát" 23x26 cm-es tepsibe egyenletes vastagságban beletapicskoljuk, s a formát negyed órára mélyhûtõbe tesszük, ahol a vajas morzsalék gyorsan megdermed.
3.Elõmelegítjük a sütõt 160 fokra (gázsütõn 3-as fokozat), egy nagy lábasban pedig elkezdünk vizet forralni.  Ezalatt összeállítjuk a pofonegyszerû krémet. Így mire elkészül a krém, a víz is lobogva forr.
4.A krémhez elõveszünk két tálat, az egyikbe a tojások fehérjét, a másikba sárgájukat pottyantjuk. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a tejszínt, a mascarponét, a vaníliarúd kikapart belsejét, a cukor felét és a citrom héját. Magas fokozaton, robotgéppel habosra keverjük.
5.Az elmosott, szárazra törölt habverõvel a tojásfehérjékbõl elõször félkemény, majd a maradék cukor hozzászórása után, tökéletesen kemény habot verünk. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük a mascarponés krémet a fehérjehabbal, majd elõszedjük a mélyhûtõbõl a tepsit. A morzsás alapra rákanalazzuk a masszát.
6.Egy nagyobb tepsibe öntjük az elõzõleg forrásig melegített vizet, majd a belehelyezzük a tepsis sütit. A tiramisu-kocka fél órán át fürdõzik a sütõben, de hogy ne barnuljon meg a teteje, az utolsó 20 percben lefedjük alufóliával.
7.Amikor kész a mû, kivesszük a tepsit és megvárjuk, míg teljesen kihûl, aztán kiemeljük a formát a tepsibõl, és egy kis szûrõn át cukrozatlan kakaóporral megszórjuk a tetejét.


Tiramisu golyĂłk

hozzávalók 4 fõre 
■35 dkg darált háztartási keksz
■25 dkg mascarpone
■3-4 ek erõs feketekávĂ©
■3-4 ek porcukor
■2 csomag vanĂ­liás cukor
■3-4 ek keserĂ» kakaĂłpor
■1 ek konyak (ez el is maradhat)

elkészítés 
1.A krémsajtot a darált keksszel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a kávéval és a konyakkal összedolgozzuk.
2.Kézzel gombócokat formálunk belõle és kakaóporban megforgatjuk.
3.1-2 órára hûtõbe tesszük.




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player