Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik előnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Meggyesek
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Torkos csütörtök felemás érzelmekkel
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítője a rozé
Gasztro-folklór
Márton napi libator
Borászatok
Gróf Degenfeld pincészet
Programajánló
November 2020
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Törzsasztal
Frankóságok
Óriás túrógombóc
Óriás túrógombócFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezső óriás túrógombócot készít.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti előadásában a fröccsről beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életéről...
Receptek Receptek
Készítsünk fagylaltot!
Munkatársunktól   2010 July 08, Thursday  
Image
A nyár sztár édessége kétségtelenül a fagylalt. Érdemes a mélyhűtőben tartani egy-két doboz házilag készített fagyit, ami nem csak önmagában finom, de számtalan egyéb desszerthez is felhasználható. A fagylalt készítése nagyon egyszerű, és léteznek ol
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 


Joghurtos meggyfagylalt

hozzávalók 4 főre 
35-40 dkg magozott meggy
15 dkg kristálycukor
2 tojás
2 dl tejszín
3-3,5 dl natúr joghurt


elkészítés 
A magozott meggyet a cukorral kb. 10 percig főzzük, majd hagyjuk hűlni.
A tojások sárgáját a tejszínnel vízgőz felett krémmé főzzük.
Amikor kihűlt a meggy, botmixerrel turmixoljuk össze úgy, hogy nagyobb meggydarabok maradjanak benne.
A turmixolt meggyet a krémmel és a joghurttal jól összekeverjük, egy fedeles dobozba öntjük és fagyasztóba tesszük.
40-60 percenként kb. négyszer átkeverjük.
Az első keverés alkalmával a fagylalthoz keverjük a két tojás habbá vert fehérjét.
5-6 órás fagyasztás után fogyasztható a fagylalt.

Mentafagyi

hozzávalók 4 főre 
500 ml zsíros tej
125 ml tejszín
55 g friss menta
6 tojás sárgája
100 g cukor
frissen őrölt feketebors (3-4 tekerés)

elkészítés 
A tejet és a tejszínt összeöntöttem és felforraltam a felaprított mentával. Fél óráig állni hagytam. (Itt le lehet szűrni a mentát, ha valakit idegesítene a "zöldség". Én benne hagytam, mert így szeretem.)
A tojás sárgáját habosra kavartam a cukorral, majd lassan, kis adagokban hozzákevertem a tejes tejszínt, és borssal ízesítettem. Újra feltettem főni, közben végig kavargattam. Mikor sűrösödni kezdett (80 celsius fok), levettem a tűzről és hideg vizes fürdőbe állítottam a krémet. Kihűlés után a fagylaltgépre bíztam a további munkát.
Csokiöntettel tálaltam.


Eper-joghurt fagylalt

hozzávalók 4 főre 
600 g eper
100-125 ml eperszirup
5 ek citromlé
300 g joghurt
150 g tejszín
1 cs vaníliás cukor

elkészítés 
Az epret megmossuk, leszárítjuk, megtisztítjuk. 500 g epret a sziruppal és citromlével pürésítjük. A joghurtot hozzákavarjuk.
A maradék epret apró kockákra vágjuk és az epres-joghurtos masszához keverjük.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez forgatjuk.
A masszát fagyasztóba tesszük, közben óvatosan átkavarjuk.
Tálalás előtt 30 perccel kivesszük a fagyasztóból és gombócokra szedve tálaljuk.


Fehércsokis parfé

hozzávalók 4 főre 
30 dkg fehér csokoládé
3 dl habtejszín
5 ek víz
2 ek cukor
3 tojássárgája

elkészítés 
Egy őzgerinc formát kibélelünk folpackkal.
A vizet és a cukrot folyamatos kevergetés mellett 3-4 perc alatt sziruppá főzzük. Tűzről lehúzzuk.
Hozzáadjuk a kockára tördelt csokoládét, és kevergetve felolvasztjuk benne. Hűlni hagyjuk.
Ha már csak langyos, akkor hozzákeverjük a tojássárgákat.
A tejszínt sűrű habbá verjük, és hozzákeverjük a csokoládés masszát.
Formába töltjük, 4-5 órára  mélyhűtőbe tesszük.

Őszibarack sorbet

hozzávalók 4 főre 
50 dkg őszibarack
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
3,5 dl víz
néhány csepp citromlé

elkészítés 
Az őszibarackot megmossuk, héját lehúzzuk, magját eltávolítjuk. A gyümölcshúst feldaraboljuk, majd egy villa segítségével pépesítjük.
A vizet és a cukrot kislábosba öntjük, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezután hűlni hagyjuk.
A barackpépet egy fedeles műanyagtálba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, a vaníliás cukrot, és a langyosra hűlt cukros vízből annyit öntünk rá, amennyit kényelmesen simára tudunk keverni. (Ha az egészet egyszerre rátöltjük, akkor túl híg lesz a keveréshez, ezért én inkább két részletben öntöm hozzá a vizet.)
Végül hozzákeverjük a maradék vizet is, és az edényt lefedve a fagyasztóba tesszük.
5-6 órán keresztül fagyasztjuk. Ezalatt óránként vegyük elő, alaposan keverjük át, majd tegyük vissza a fagyasztóba. A keverés során ügyeljünk rá, hogy minél több levegőt juttassunk a sorbet-be, mert annál finomabb lesz a végeredmény.
Tálalás előtt fél órával vegyük ki a fagyasztóból, és rakjuk át a hűtőszekrénybe, így könnyebb dolgunk lesz az adagolásnál.




Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!



Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player