1. lap. �sszesen 3.
Joghurtos meggyfagylalt
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
35-40 dkg magozott meggy
15 dkg kristálycukor
2 tojás
2 dl tejszĂn
3-3,5 dl natĂşr joghurt
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
A magozott meggyet a cukorral kb. 10 percig fõzzük, majd hagyjuk hûlni.
A tojások sárgáját a tejszĂnnel vĂzgõz felett krĂ©mmĂ© fõzzĂĽk.
Amikor kihûlt a meggy, botmixerrel turmixoljuk össze úgy, hogy nagyobb meggydarabok maradjanak benne.
A turmixolt meggyet a krémmel és a joghurttal jól összekeverjük, egy fedeles dobozba öntjük és fagyasztóba tesszük.
40-60 percenként kb. négyszer átkeverjük.
Az elsõ keverés alkalmával a fagylalthoz keverjük a két tojás habbá vert fehérjét.
5-6 órás fagyasztás után fogyasztható a fagylalt.
Mentafagyi
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
500 ml zsĂros tej
125 ml tejszĂn
55 g friss menta
6 tojás sárgája
100 g cukor
frissen õrölt feketebors (3-4 tekerés)
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
A tejet Ă©s a tejszĂnt összeöntöttem Ă©s felforraltam a felaprĂtott mentával. FĂ©l Ăłráig állni hagytam. (Itt le lehet szĂ»rni a mentát, ha valakit idegesĂtene a "zöldsĂ©g". Én benne hagytam, mert Ăgy szeretem.)
A tojás sárgáját habosra kavartam a cukorral, majd lassan, kis adagokban hozzákevertem a tejes tejszĂnt, Ă©s borssal ĂzesĂtettem. Ăšjra feltettem fõni, közben vĂ©gig kavargattam. Mikor sĂ»rösödni kezdett (80 celsius fok), levettem a tĂ»zrõl Ă©s hideg vizes fĂĽrdõbe állĂtottam a krĂ©met. KihĂ»lĂ©s után a fagylaltgĂ©pre bĂztam a további munkát.
Csokiöntettel tálaltam.
Eper-joghurt fagylalt
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
600 g eper
100-125 ml eperszirup
5 ek citromlé
300 g joghurt
150 g tejszĂn
1 cs vanĂliás cukor
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
Az epret megmossuk, leszárĂtjuk, megtisztĂtjuk. 500 g epret a sziruppal Ă©s citromlĂ©vel pĂĽrĂ©sĂtjĂĽk. A joghurtot hozzákavarjuk.
A maradék epret apró kockákra vágjuk és az epres-joghurtos masszához keverjük.
A tejszĂnt a vanĂliás cukorral kemĂ©ny habbá verjĂĽk, Ă©s Ăłvatosan a krĂ©mhez forgatjuk.
A masszát fagyasztóba tesszük, közben óvatosan átkavarjuk.
Tálalás elõtt 30 perccel kivesszük a fagyasztóból és gombócokra szedve tálaljuk.
Fehércsokis parfé
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
30 dkg fehér csokoládé
3 dl habtejszĂn
5 ek vĂz
2 ek cukor
3 tojássárgája
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
Egy õzgerinc formát kibélelünk folpackkal.
A vizet és a cukrot folyamatos kevergetés mellett 3-4 perc alatt sziruppá fõzzük. Tûzrõl lehúzzuk.
Hozzáadjuk a kockára tördelt csokoládét, és kevergetve felolvasztjuk benne. Hûlni hagyjuk.
Ha már csak langyos, akkor hozzákeverjük a tojássárgákat.
A tejszĂnt sĂ»rĂ» habbá verjĂĽk, Ă©s hozzákeverjĂĽk a csokoládĂ©s masszát.
Formába töltjük, 4-5 órára mélyhûtõbe tesszük.
Ă•szibarack sorbet
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
50 dkg õszibarack
15 dkg cukor
1 cs vanĂliás cukor
3,5 dl vĂz
néhány csepp citromlé
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
Az õszibarackot megmossuk, hĂ©ját lehĂşzzuk, magját eltávolĂtjuk. A gyĂĽmölcshĂşst feldaraboljuk, majd egy villa segĂtsĂ©gĂ©vel pĂ©pesĂtjĂĽk.
A vizet Ă©s a cukrot kislábosba öntjĂĽk, Ă©s folyamatosan kevergetve addig fõzzĂĽk, amĂg a cukor teljesen felolvad. Ezután hĂ»lni hagyjuk.
A barackpĂ©pet egy fedeles mĂ»anyagtálba tesszĂĽk, hozzáadjuk a citromlevet, a vanĂliás cukrot, Ă©s a langyosra hĂ»lt cukros vĂzbõl annyit öntĂĽnk rá, amennyit kĂ©nyelmesen simára tudunk keverni. (Ha az egĂ©szet egyszerre rátöltjĂĽk, akkor tĂşl hĂg lesz a keverĂ©shez, ezĂ©rt Ă©n inkább kĂ©t rĂ©szletben öntöm hozzá a vizet.)
Végül hozzákeverjük a maradék vizet is, és az edényt lefedve a fagyasztóba tesszük.
5-6 órán keresztül fagyasztjuk. Ezalatt óránként vegyük elõ, alaposan keverjük át, majd tegyük vissza a fagyasztóba. A keverés során ügyeljünk rá, hogy minél több levegõt juttassunk a sorbet-be, mert annál finomabb lesz a végeredmény.
Tálalás elõtt fĂ©l Ăłrával vegyĂĽk ki a fagyasztĂłbĂłl, Ă©s rakjuk át a hĂ»tõszekrĂ©nybe, Ăgy könnyebb dolgunk lesz az adagolásnál.
|< Kezdďż˝
< El�z�
1
2
3
K�vetkez� >
Utolsďż˝ >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!