Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
SpenĂłt?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Meggyesek
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
A Sárkány söre
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklĂłr
A magyar konyha egyik büszkesége: a gulyás
Borászatok
Gróf Degenfeld pincészet
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
KĂ©szĂ­tsĂĽnk fagylaltot!
MunkatársunktĂłl   2010 July 08, Thursday  
Image
A nyár sztár édessége kétségtelenül a fagylalt. Érdemes a mélyhûtõben tartani egy-két doboz házilag készített fagyit, ami nem csak önmagában finom, de számtalan egyéb desszerthez is felhasználható. A fagylalt készítése nagyon egyszerû, és léteznek ol
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 


Joghurtos meggyfagylalt

hozzávalók 4 fõre 
35-40 dkg magozott meggy
15 dkg kristálycukor
2 tojás
2 dl tejszĂ­n
3-3,5 dl natĂşr joghurt


elkészítés 
A magozott meggyet a cukorral kb. 10 percig fõzzük, majd hagyjuk hûlni.
A tojások sárgáját a tejszínnel vízgõz felett krémmé fõzzük.
Amikor kihûlt a meggy, botmixerrel turmixoljuk össze úgy, hogy nagyobb meggydarabok maradjanak benne.
A turmixolt meggyet a krémmel és a joghurttal jól összekeverjük, egy fedeles dobozba öntjük és fagyasztóba tesszük.
40-60 percenként kb. négyszer átkeverjük.
Az elsõ keverés alkalmával a fagylalthoz keverjük a két tojás habbá vert fehérjét.
5-6 órás fagyasztás után fogyasztható a fagylalt.

Mentafagyi

hozzávalók 4 fõre 
500 ml zsĂ­ros tej
125 ml tejszĂ­n
55 g friss menta
6 tojás sárgája
100 g cukor
frissen õrölt feketebors (3-4 tekerés)

elkészítés 
A tejet és a tejszínt összeöntöttem és felforraltam a felaprított mentával. Fél óráig állni hagytam. (Itt le lehet szûrni a mentát, ha valakit idegesítene a "zöldség". Én benne hagytam, mert így szeretem.)
A tojás sárgáját habosra kavartam a cukorral, majd lassan, kis adagokban hozzákevertem a tejes tejszínt, és borssal ízesítettem. Újra feltettem fõni, közben végig kavargattam. Mikor sûrösödni kezdett (80 celsius fok), levettem a tûzrõl és hideg vizes fürdõbe állítottam a krémet. Kihûlés után a fagylaltgépre bíztam a további munkát.
Csokiöntettel tálaltam.


Eper-joghurt fagylalt

hozzávalók 4 fõre 
600 g eper
100-125 ml eperszirup
5 ek citromlé
300 g joghurt
150 g tejszĂ­n
1 cs vaníliás cukor

elkészítés 
Az epret megmossuk, leszárítjuk, megtisztítjuk. 500 g epret a sziruppal és citromlével pürésítjük. A joghurtot hozzákavarjuk.
A maradék epret apró kockákra vágjuk és az epres-joghurtos masszához keverjük.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez forgatjuk.
A masszát fagyasztóba tesszük, közben óvatosan átkavarjuk.
Tálalás elõtt 30 perccel kivesszük a fagyasztóból és gombócokra szedve tálaljuk.


Fehércsokis parfé

hozzávalók 4 fõre 
30 dkg fehér csokoládé
3 dl habtejszĂ­n
5 ek vĂ­z
2 ek cukor
3 tojássárgája

elkészítés 
Egy õzgerinc formát kibélelünk folpackkal.
A vizet és a cukrot folyamatos kevergetés mellett 3-4 perc alatt sziruppá fõzzük. Tûzrõl lehúzzuk.
Hozzáadjuk a kockára tördelt csokoládét, és kevergetve felolvasztjuk benne. Hûlni hagyjuk.
Ha már csak langyos, akkor hozzákeverjük a tojássárgákat.
A tejszínt sûrû habbá verjük, és hozzákeverjük a csokoládés masszát.
Formába töltjük, 4-5 órára  mélyhûtõbe tesszük.

Ă•szibarack sorbet

hozzávalók 4 fõre 
50 dkg õszibarack
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
3,5 dl vĂ­z
néhány csepp citromlé

elkészítés 
Az õszibarackot megmossuk, héját lehúzzuk, magját eltávolítjuk. A gyümölcshúst feldaraboljuk, majd egy villa segítségével pépesítjük.
A vizet és a cukrot kislábosba öntjük, és folyamatosan kevergetve addig fõzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezután hûlni hagyjuk.
A barackpépet egy fedeles mûanyagtálba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, a vaníliás cukrot, és a langyosra hûlt cukros vízbõl annyit öntünk rá, amennyit kényelmesen simára tudunk keverni. (Ha az egészet egyszerre rátöltjük, akkor túl híg lesz a keveréshez, ezért én inkább két részletben öntöm hozzá a vizet.)
Végül hozzákeverjük a maradék vizet is, és az edényt lefedve a fagyasztóba tesszük.
5-6 órán keresztül fagyasztjuk. Ezalatt óránként vegyük elõ, alaposan keverjük át, majd tegyük vissza a fagyasztóba. A keverés során ügyeljünk rá, hogy minél több levegõt juttassunk a sorbet-be, mert annál finomabb lesz a végeredmény.
Tálalás elõtt fél órával vegyük ki a fagyasztóból, és rakjuk át a hûtõszekrénybe, így könnyebb dolgunk lesz az adagolásnál.




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player