Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Meggyesek
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Fröccs- és söröntõ
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklór
A február szépsege: a kocsonya
Borászatok
Árvay János pincészete
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllõfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ süllõfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Almáskertek ajándéka
Munkatársunktól   2010 October 11, Monday  
Image
Az alma a nyár derekától a következõ tavaszig kelleti magát a gyümölcsstandokon, így nem kell csodálkozni, hogy belõle fogyasztunk a legtöbbet. Ha nem frissen, ropogósan, akkor valamilyen süteményben.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

ALMÁS-MOGYORÓS KOCKÁK

Hozzávalók a piskótához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 8 dkg liszt, 1/2 tasak sütõpor;

az almatöltelékhez: 30 dkg alma, 2 tk. cukor, 2 tk. citromlé, 5 dkg darált mogyoró;

a mogyorókrémhez: 3 dl tejszín, 1 tasak habfixáló, 2 ek. porcukor, 10 dkg darált mogyoró; a díszítéshez: tejszínhab.

Elkészítése: A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, ráborítjuk a habot, rászitáljuk a sütõporral elkevert lisztet, és óvatosan összeforgatjuk. A tésztát vékonyan elkenjük egy kb. 20-30 cm-es, sütõpapírral kibélelt tepsiben, és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. A sütõbõl kivéve a piskótát hideg felületre húzzuk a papírral együtt, kb. 2-3 perc múlva lisztezett deszkára átfordítjuk. Óvatosan lehúzzuk a papírt, majd félbevágjuk a piskótát, hogy 2 darab 10x30-as lapot kapjunk. Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk, kimagozzuk. A cikkeket további kisebb darabokra vágjuk, és a cukorral, citromlével ízesített forró vízben 3-5 percig fõzzük. Leszûrjük, lecsepegtetjük, kicsit kinyomkodjuk, majd pépesítjük, és összekeverjük a mogyoróval. A krémhez kemény habbá verjük a tejszínt a habfixálóval és a cukorral, majd belekeverjük a darált mogyorót is. Az egyik piskótalapot lapos tálra helyezzük, és rákenjük az almatölteléket. Rátesszük a másik piskótalapot, és óvatosan összenyomkodjuk. Ezt a lapot megkenjük a mogyorókrémmel, és pihentetjük 10 percig. Tálalás elõtt kockákra vágjuk, és a tetejét tejszínhabbal díszítjük.


ALMÁS TÁSKA

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 2 dkg élesztõ, csipetnyi só, 6 dkg vaj, 5 dkg cukor; a töltelékhez: 3-4 alma, 2 ek. barnacukor, reszelt citromhéj, mézes fûszerkeverék, cukrozott narancshéj, 3 tk. keményítõ, 1 ek. víz; a kenéséhez: 1 tojás.

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, húsát felkockázzuk. A cukrot kevés vízen karamellizáljuk, majd állandóan kevergetve megpároljuk benne az almát. A reszelt citromhéjjal, a mézes fûszerkeverékkel, és ízlés szerint cukrozott narancshéjjal ízesítjük. A keményítõt feloldjuk a vízben és kevergetve besûrítjük az almát. Hûlni hagyjuk. A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Két cipóba osztjuk. Az egyiket vékonyra nyújtjuk, a felét 8 kockára osztjuk, a felvert tojással kijelöljük a határokat, és odapúpozzuk a tölteléket. Visszahajtjuk a tészta másik felét, a közöket lenyomkodjuk, és derelye- vagy pizzavágóval feldaraboljuk. Ugyanígy járunk el a másik cipóval is. Kikent tepsibe tesszük õket, mindegyiknek megszurkáljuk villával a tetejét, és langyos helyen 1 órát kelesztjük. Megkenjük felvert tojással, kevés cukorral megszórjuk, és 175 fokra elõmelegített sütõben 20-25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hûlni hagyjuk.

MÁKOS-TÚRÓS ALMÁS

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1 kk. sütõpor, 10

dkg darált mandula, 15 dkg vaj, 1 tojás, 15 dkg cukor, só;

a tetejére: 1 kg alma, 1 citrom, 15 dkg cukor, 1 tasak

vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 20 dkg túró, 1 tojás, 15 dkg darált mák.

Elkészítése: A lisztet a sütõporral összeszitáljuk, majd a mandulával, a vajjal, a tojással, a cukorral és csipetnyi sóval összegyúrjuk. Fóliába tekerjük, és 30 percre a hûtõszekrénybe tesszük. A töltelékhez az almát meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát nagyobb kockákra vágjuk, majd a citromlével és 2 evõkanál cukorral ízesített vízben 2 percig fõzzük. Leszûrjük és langyosra hûtjük. A maradék cukrot a vaníliás cukorral, a tejszínnel, az áttört túróval, a tojással és a darált mákkal összekeverjük, és a citrom reszelt héjával fûszerezzük. A lehûlt tésztát liszttel behintett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy egy közepes, vajjal kikent tepsit kibélelhessünk vele úgy, hogy az oldalára is jusson. A mákos túrót rákenjük, és a leszûrt, lecsepegtetett almát szétterítjük a tetején. Egy kissé bele is nyomkodjuk. 200 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, és 30-35 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve, tenyérnyi szeletekre vágva tálaljuk.


 

ALMÁS-CSOKIS LINZER

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 13 dkg porcukor, csipet só,

13 dkg margarin, 1 citrom leve és reszelt héja, 3

tojássárgája; a töltelékhez: 1 kg alma, 3 dkg vaj, 10 dkg

cukor, 1 citrom leve és reszelt héja; a mázhoz: 3 ek.

kakaópor, 3 ek. cukor, kevés víz, 3-4 dkg vaj; a tetejére:

diógerezdek.

Elkészítése: A tésztához valókat összedolgozzuk, és hûtõszekrényben legalább 1 órát pihentetjük. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kis pogácsákat szúrunk ki belõle.

Kikent tepsibe sorakoztatjuk õket, és forró sütõben, aranysárgára sütjük. Az almát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és a vajon, a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával kevergetve megpároljuk. Addig hagyjuk a tûzön, amíg jó száraz nem lesz, majd kihûtjük. 2-2 korongot az almakrémmel összeragasztunk, majd bevonjuk a mázzal. Ehhez a kakaót, a cukrot simára keverjük egy kevés hideg vízzel, kevergetve sûrûre fõzzük, majd a tûzrõl levéve elkeverjük benne a vajat. Mindegyik tetejére 1-1 fél diószemet fektetünk.

ALMÁS SÜLT METÉLT

Hozzávalók: 20 dkg vékony metélt, 3 közepes alma, 15 dkg

sárgabaracklekvár, 2 tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj vagy

margarin, 1 mk. õrölt fahéj, 2 ek. cukor (vagy méz); a

tepsihez: 2 dkg vaj, 1 ek. liszt.

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon, forrásban lévõ sós vízben kifõzzük, majd leöblítjük, lecsöpögtetjük. Az olvasztott vajra téve alaposan összekeverjük. Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelõn lereszeljük. A tojássárgákat a cukorral kikeverjük. A feléhez fokozatosan hozzáadjuk a sárgabaracklekvárt és a fahéjjal ízesített reszelt almát (nem kell kicsavarni!), a másik felét pedig félretesszük. A fõtt tésztát összekeverjük az almás masszával, és egy kikent, kisebb tepsibe simítjuk. A tojások fehérjébõl kemény habot verünk, lazán összeforgatjuk a tejföllel és a félretett, kikevert tojássárgával. A tészta tetejére simítjuk, és elõmelegített sütõben, közepes lángon, 20-25 percig sütjük. Kockákra vágva, nyers almaszeletekkel tálaljuk.

 



Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player