1. lap. Összesen 2.
Epermisu
hozzávalók 6 fõre A sziruphoz
■3 dl vĂz
■10 dkg cukor
■2 cirtom reszelt hĂ©ja
A krémhez:
■30 dkg mascarpone
■2 dl tejszĂn
■50 dkg eper
■20 dkg fehĂ©rcsoki
Továbbá:
■40 db babapiskĂłta (kb. 30 dkg)
■30 dkg eper
■keserĂ» kakaĂłpor
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.Elõször elkĂ©szĂtjĂĽk a szirupot: a vizet egy kisebb lábosban a gázra tesszĂĽk, beleöntjĂĽk a cukrot, Ă©s addig melegĂtjĂĽk, amĂg a cukor el nem olvad. Akkor levesszĂĽk a tĂ»zrõl, Ă©s belereszeljĂĽk a citromhĂ©jat.
2.Ebbe a szirupba áztatjuk nagyon óvatosan a babapiskótát, amit aztán szépen sorban egy tepsibe vagy mélyebb falú tálba teszünk.
3.A krĂ©mhez az epret memossuk, kicsumázzuk, Ă©s botmixerrel pĂĽrĂ©sĂtjĂĽk. HozzákeverjĂĽk a mascarponĂ©t Ă©s a kemĂ©ny habbá vert tejszĂnt. A fehĂ©r csokit gõz felett megolvasztjuk, Ă©s azt is hozzáöntjĂĽk a krĂ©mhez. Ha kell, habverõvel dolgozunk rajta egy kicsit, hogy a krĂ©m elĂ©g homogĂ©n Ă©s kenhetõ legyen. AprĂłra vágjuk Ă©s Ăłvatosan hozzáforgatjuk a maradĂ©k epret.
4.A krém felét rákenjük a piskótára, majd egy második sor szirupfürdõn túlesett piskótával befedjük.
5.A tetejére szintén krémet kenünk, amit aztán megszórunk cukrozatlan kakaóporral
6.1 éjszakán át hûtõben tároljuk.
tepsi mérete: 30x40x5 cm

Meggyes-tiramisu recept
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
■25 dkg mascarpone
■15 dkg porcukor
■3 tojás
■1 cs vanĂliás cukor
■1 cs babapiskĂłta
■1 kis ĂĽveg magozott meggybefõtt
■pici kakaĂłpor
■pici rum
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.A tojások sárgáját habosra keverjĂĽk a cukor felĂ©vel, a vanĂliás cukorral, majd belekeverjĂĽk a mascarponĂ©t.
2.A tojásfehérjéket a cukor másik felével felverjük kémény habnak és ezt óvatossan beleforgatjuk a krémbe.
3.JĂ©nai /kb. 1,5 literes/ aljára sorakoztatjuk a rummal ĂzesĂtett meggylĂ©be mártott babapiskotákat egy sorban. MegszĂłrjuk tetszĂ©s szerinti mennyisĂ©gĂ» meggyel, majd a krĂ©m felĂ©t egyenletessen eloszlatjuk rajta. Ezt vĂ©konyan megszĂłrjuk kakaĂłporral.
4.Még egy ugyanilyen réteg következik és a tetejére kakaópor kerül.
5.Így tesszük a hûtõbe, fél napig állni hagyjuk.

Tiramisu kockák recept
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
■15 dkg babapiskĂłta
■7 dkg olvasztott, langyos vaj
■1 ek instant neszkávĂ© 2 ek meleg vĂzben
feloldva
■4 ek tojáslikõr
■4 tojás
■25 dkg mascarpone
■1 vanĂliarĂşd
■1 dl tejszĂn
■1 citrom reszelt hĂ©ja
■8 dkg cukor
■cukrozatlan kakaĂłpor Ă©s csoki kávĂ©szem a
torta tetejére
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.A babapiskĂłtát robotgĂ©pben porfinomságĂşra õröljĂĽk, majd összekeverjĂĽk a langyos vajjal, a meleg vĂzben feloldott kávĂ©porral Ă©s a tojáslikõrrel.
2.A kész "tésztát" 23x26 cm-es tepsibe egyenletes vastagságban beletapicskoljuk, s a formát negyed órára mélyhûtõbe tesszük, ahol a vajas morzsalék gyorsan megdermed.
3.ElõmelegĂtjĂĽk a sĂĽtõt 160 fokra (gázsĂĽtõn 3-as fokozat), egy nagy lábasban pedig elkezdĂĽnk vizet forralni. Ezalatt összeállĂtjuk a pofonegyszerĂ» krĂ©met. ĂŤgy mire elkĂ©szĂĽl a krĂ©m, a vĂz is lobogva forr.
4.A krĂ©mhez elõveszĂĽnk kĂ©t tálat, az egyikbe a tojások fehĂ©rjĂ©t, a másikba sárgájukat pottyantjuk. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a tejszĂnt, a mascarponĂ©t, a vanĂliarĂşd kikapart belsejĂ©t, a cukor felĂ©t Ă©s a citrom hĂ©ját. Magas fokozaton, robotgĂ©ppel habosra keverjĂĽk.
5.Az elmosott, szárazra törölt habverõvel a tojásfehérjékbõl elõször félkemény, majd a maradék cukor hozzászórása után, tökéletesen kemény habot verünk. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük a mascarponés krémet a fehérjehabbal, majd elõszedjük a mélyhûtõbõl a tepsit. A morzsás alapra rákanalazzuk a masszát.
6.Egy nagyobb tepsibe öntjĂĽk az elõzõleg forrásig melegĂtett vizet, majd a belehelyezzĂĽk a tepsis sĂĽtit. A tiramisu-kocka fĂ©l Ăłrán át fĂĽrdõzik a sĂĽtõben, de hogy ne barnuljon meg a teteje, az utolsĂł 20 percben lefedjĂĽk alufĂłliával.
7.Amikor kĂ©sz a mĂ», kivesszĂĽk a tepsit Ă©s megvárjuk, mĂg teljesen kihĂ»l, aztán kiemeljĂĽk a formát a tepsibõl, Ă©s egy kis szĂ»rõn át cukrozatlan kakaĂłporral megszĂłrjuk a tetejĂ©t.

Tiramisu golyĂłk
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
■35 dkg darált háztartási keksz
■25 dkg mascarpone
■3-4 ek erõs feketekávĂ©
■3-4 ek porcukor
■2 csomag vanĂliás cukor
■3-4 ek keserĂ» kakaĂłpor
■1 ek konyak (ez el is maradhat)
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.A krĂ©msajtot a darált keksszel, a porcukorral, a vanĂliás cukorral, a kávĂ©val Ă©s a konyakkal összedolgozzuk.
2.Kézzel gombócokat formálunk belõle és kakaóporban megforgatjuk.
3.1-2 órára hûtõbe tesszük.
|< Kezdő
< Előző
1
2
Következő >
Utolsó >|
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!