Receptek
Bodzából nemcsak szörp
ImageA kifejlett virágokat gyűjtsük (vagyis azokat, amely virágernyőkön minden virág kinyílt, rázásra pedig még nem hullanak le a szirmok), továbbá fontos alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos.
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Meggyesek
Gasztro
Frankóságok
Karikába hajtott vaddisznoborda
Kóstoló Kommandó
Torkos csütörtök felemás érzelmekkel
Van Dlusztusunk hozzá
A hordó
Gasztro-folklór
Márton napi libator
Borászatok
Andreas Ebner borászata
Füveskönyv
Füveskönyv IV.
Sztárinterjú
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Programajánló
Június 2018
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hónapban
Törzsasztal
Frankóságok
Óriás túrógombóc
Óriás túrógombócFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezső óriás túrógombócot készít.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti előadásában a fröccsről beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életéről...
Receptek Receptek
Tiramisuk
Munkatársunktól   2011 May 24, Tuesday  
Image
A tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik előnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Epermisu


hozzávalók 6 főre  A sziruphoz

■3 dl víz
■10 dkg cukor
■2 cirtom reszelt héja
A krémhez:


■30 dkg mascarpone

■2 dl tejszín
■50 dkg eper
■20 dkg fehércsoki
Továbbá:


■40 db babapiskóta (kb. 30 dkg)
■30 dkg eper
■keserű kakaópor

elkészítés 
1.Először elkészítjük a szirupot: a vizet egy kisebb lábosban a gázra tesszük, beleöntjük a cukrot, és addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Akkor levesszük a tűzről, és belereszeljük a citromhéjat.

2.Ebbe a szirupba áztatjuk nagyon óvatosan a babapiskótát, amit aztán szépen sorban egy tepsibe vagy mélyebb falú tálba teszünk.

3.A krémhez az epret memossuk, kicsumázzuk, és botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a mascarponét és a kemény habbá vert tejszínt. A fehér csokit gőz felett megolvasztjuk, és azt is hozzáöntjük a krémhez. Ha kell, habverővel dolgozunk rajta egy kicsit, hogy a krém elég homogén és kenhető legyen. Apróra vágjuk és óvatosan hozzáforgatjuk a maradék epret.

4.A krém felét rákenjük a piskótára,  majd egy második sor szirupfürdőn túlesett piskótával befedjük.

5.A tetejére szintén krémet kenünk, amit aztán megszórunk cukrozatlan kakaóporral

6.1 éjszakán át hűtőben tároljuk.

tepsi mérete: 30x40x5 cm


Meggyes-tiramisu recept

hozzávalók 4 főre 
■25 dkg mascarpone
■15 dkg porcukor
■3 tojás
■1 cs vaníliás cukor
■1 cs babapiskóta
■1 kis üveg magozott meggybefőtt
■pici kakaópor
■pici rum


elkészítés 
1.A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével, a vaníliás cukorral, majd belekeverjük a mascarponét.
2.A tojásfehérjéket a cukor másik felével felverjük kémény habnak és ezt óvatossan beleforgatjuk a krémbe.
3.Jénai /kb. 1,5 literes/ aljára sorakoztatjuk a rummal ízesített meggylébe mártott babapiskotákat egy sorban. Megszórjuk tetszés szerinti mennyiségű meggyel, majd a krém felét egyenletessen eloszlatjuk rajta. Ezt vékonyan megszórjuk kakaóporral.
4.Még egy ugyanilyen réteg következik és a tetejére kakaópor kerül.
5.Így tesszük a hűtőbe, fél napig állni hagyjuk.


Tiramisu kockák recept


hozzávalók 4 főre 
■15 dkg babapiskóta
■7 dkg olvasztott, langyos vaj
■1 ek instant neszkávé 2 ek meleg vízben

feloldva
■4 ek tojáslikőr
■4 tojás
■25 dkg mascarpone
■1 vaníliarúd
■1 dl tejszín
■1 citrom reszelt héja
■8 dkg cukor
■cukrozatlan kakaópor és csoki kávészem a

torta tetejére

elkészítés 
1.A babapiskótát robotgépben porfinomságúra őröljük, majd összekeverjük a langyos vajjal, a meleg vízben feloldott kávéporral és a tojáslikőrrel.
2.A kész "tésztát" 23x26 cm-es tepsibe egyenletes vastagságban beletapicskoljuk, s a formát negyed órára mélyhűtőbe tesszük, ahol a vajas morzsalék gyorsan megdermed.
3.Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), egy nagy lábasban pedig elkezdünk vizet forralni.  Ezalatt összeállítjuk a pofonegyszerű krémet. Így mire elkészül a krém, a víz is lobogva forr.
4.A krémhez előveszünk két tálat, az egyikbe a tojások fehérjét, a másikba sárgájukat pottyantjuk. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a tejszínt, a mascarponét, a vaníliarúd kikapart belsejét, a cukor felét és a citrom héját. Magas fokozaton, robotgéppel habosra keverjük.
5.Az elmosott, szárazra törölt habverővel a tojásfehérjékből először félkemény, majd a maradék cukor hozzászórása után, tökéletesen kemény habot verünk. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük a mascarponés krémet a fehérjehabbal, majd előszedjük a mélyhűtőből a tepsit. A morzsás alapra rákanalazzuk a masszát.
6.Egy nagyobb tepsibe öntjük az előzőleg forrásig melegített vizet, majd a belehelyezzük a tepsis sütit. A tiramisu-kocka fél órán át fürdőzik a sütőben, de hogy ne barnuljon meg a teteje, az utolsó 20 percben lefedjük alufóliával.
7.Amikor kész a mű, kivesszük a tepsit és megvárjuk, míg teljesen kihűl, aztán kiemeljük a formát a tepsiből, és egy kis szűrőn át cukrozatlan kakaóporral megszórjuk a tetejét.


Tiramisu golyók

hozzávalók 4 főre 
■35 dkg darált háztartási keksz
■25 dkg mascarpone
■3-4 ek erős feketekávé
■3-4 ek porcukor
■2 csomag vaníliás cukor
■3-4 ek keserű kakaópor
■1 ek konyak (ez el is maradhat)

elkészítés 
1.A krémsajtot a darált keksszel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a kávéval és a konyakkal összedolgozzuk.
2.Kézzel gombócokat formálunk belőle és kakaóporban megforgatjuk.
3.1-2 órára hűtőbe tesszük.




Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!



Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player