Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik előnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Meggyesek
Gasztro
Kóstoló Kommandó
A cyberkocsma
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítője a rozé
Gasztro-folklór
A magyar konyha egyik büszkesége: a gulyás
Borászatok
Gróf Degenfeld pincészet
Programajánló
Április 2021
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hónapban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezső fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti előadásában a fröccsről beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életéről...
Receptek Receptek
Spenót?!
Munkatársunktól   2011 May 12, Thursday  
Image
A spenótfőzelék minden gyerek rémálma. Pedig a spenót egy változatos zöldség, amely rendkívül sokoldalúan felhasználható. Az alábbiakban egy kis ízelítőt adunk abból, mi mindent készíthetünk belőle, ha a család már végképp nem
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 

TÖLTÖTT ZÖLD GOMBÓC

Hozzávalók: 20 dkg spenót, 30 dkg krumpli,

25 dkg liszt, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma,

só; a töltelékhez: 20 dkg sonka, 10 dkg

gomba, 30 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj.

Elkészítése: A jól megmosott spenótot

megfőzzük és leszűrjük. A krumplit is

megfőzzük, leszűrjük, és a spenóttal meg

az apróra vágott fokhagymával együtt

simára törjük. Hozzáadjuk a lisztet és a

tojást, megsózzuk, és sima tésztát

gyúrunk. Apróra vágjuk a gombát és a

sonkát, majd kevés vajon átsütjük. A

tésztából gombócokat készítünk, mindegyik

közepébe teszünk a gombás sonkából, azután

forró, sós vízben kifőzzük. Az elkészült

gombócokat leszűrjük, lecsepegtetjük, és

kivajazott tűzálló edénybe sorakoztatjuk.

Megszórjuk reszelt sajttal, és a forró

sütőben csak addig sütjük, hogy a sajt jól

ráolvadjon. Melegen tálaljuk.


SPENÓTOS-TÚRÓS HOLDACSKÁK

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 30

dkg vaj, 2 ek. tejföl, 1 tojás, 2 tk. só;

a töltelékhez: 20 dkg túró, 20 dkg spenót,

2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors; a

kenéshez: 1 tojás.

Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk.

Rámorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást,

a tejfölt, tetszés szerint megsózzuk, és

gyors mozdulatokkal jól összedolgozzuk.

Cipóvá formáljuk, és lefedve egy éjszakára

hűtőbe tesszük. A spenótot megmossuk, és 5

percre forrásban lévő vízbe dobjuk,

annyira, hogy kissé megfonnyadjon.

Leszűrjük, összeaprítjuk, zúzott

fokhagymával ízesítjük, és kissé kihűtjük.

Ekkor hozzákeverjük a túrót, és óvatosan

sózzuk, borsozzuk. Kivesszük a hűtőből a

tésztát, nagyon vékonyra nyújtjuk, nagyobb

pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden

kör közepére teszünk a spenótos krémből,

félbehajtjuk, és a széleit kissé

összenyomkodjuk. A tetejüket megkenjük a

felvert tojással, és 220 °C-ra

előmelegített sütőben addig sütjük, amíg

aranybarnák és a tojástól márványosak nem

lesznek.


ÍNYENC PULYKARAKOTTAS

Hozzávalók: 60 dkg pulykamellfilé, só, 1

mk. őrölt fehér bors, 4 ek. olaj, 25 dkg

rizs, 40 dkg paraj, 1 mk. szódabikarbóna,

3 dkg vaj, 1 nagy gerezd zúzott fokhagyma,

késhegynyi őrölt fekete bors; a sajtos

mártáshoz: 3 dkg vaj, 1 púpozott ek.

finomliszt, 5 dl tej, só, ½ mk. reszelt

szerecsendió, 1 mk. őrölt fehér bors, 15

dkg reszelt sajt; a tepsi kikenéséhez: 2

dkg vaj.

Elkészítése: A pulykahúst kissé megsózzuk,

megborsozzuk. Az olajat serpenyőben

megforrósítjuk, a húst oldalanként 2-3

perc alatt elősütjük benne. Lecsöpögtetve

félrerakjuk. A rizst megfőzzük, leszűrjük

jól lecsöpögtetjük, és hűlni hagyjuk. A

paraj szárat lecsipkedjük, a leveleket

megmossuk, majd enyhén sós,

szódabikarbónás vízben 2 percig főzzük.

Leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, majd az

olvasztott vajon átforgatjuk, zúzott

fokhagymával és a borssal fűszerezzük. A

mártáshoz a vajat serpenyőben

fölolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk

benne, de vigyázzunk, nehogy megpiruljon.

A tejet apránként hozzáöntjük, szüntelenül

keverve pár perc alatt sűrűre főzzük, 1

kiskanál sóval ízesítjük, a

szerecsendióval és a borssal fűszerezzük.

A tűzről lehúzzuk, majd a reszelt sajtot

beleszórjuk. Megvárjuk, amíg langyosra

hűl. Egy tűzálló tálat kivajazunk. A rizst

a sajtos mártás egyharmadával

összekeverjük, a tálba töltjük. Az

elősütött hússzeleteket ráfektetjük. Erre

kerül a fokhagymás paraj, majd a sajtos

mártással az egészet leöntjük. 180 °C-os

sütőben kb. 30 percig sütjük. Ha kész, 10

percig pihentetjük, majd vízbe mártott

késsel nagy kockákra vágjuk, és

lapátkanállal ügyesen alányúlva tányérra

emeljük.


FŰSZERES HÚSOS-SPENÓTOS PITE

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles

tészta, 50 dkg spenót, 25 dkg darált

sertéshús, 25 dkg darált szárnyashús, 1

fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, olaj,

2-3 ek. tejföl, ½ citrom reszelt héja, só,

őrölt fekete bors, 1 mk. pirospaprika, 1

mk. csilipor, 1 mk. kurkuma, 1 mk. őrölt

gyömbér, 1 mk. őrölt fahéj, 1 mk.

szegfűszeg, 1 mk. koriander; a kenéshez: 1

tojás.

Elkészítése: A tésztát szobahőmérsékleten

felengedjük. A vöröshagymát és 2 gerezd

fokhagymát apróra felkockázunk,

kiskanálnyi olajon megpirítjuk, rátesszük

a kétféle húst, összepároljuk őket és

megfűszerezzük. A spenótot megmossuk és

leforrázzuk, hogy kissé megfonnyadjon,

leszűrjük, hozzáadjuk a 2 zúzott

fokhagymát, belekeverjük a tejfölt, a

reszelt citromhéjat, pici sót és borsot.

Egy kb. 40x20x7 cm-es tepsit kiolajozunk,

az aljára terítünk egy tésztalapot. Erre

jön először a húsos, majd a spenótos

keverék. Ezt megismételjük még egyszer, és

beborítjuk tésztával. Lekenjük a felvert

tojással, és 180 °C-os sütőben megsütjük.


KRUMPLIS SPENÓTFŐZELÉK

Hozzávalók: 50 dkg mélyhűtött spenót, 50

dkg krumpli, 5 dl tej, 1/2 fej fokhagyma,

kis olaj, liszt, só.

Elkészítése: A krumplit kis darabokra

vágva feltesszük főni annyi sós vízben,

hogy épp ellepje. Beletesszük a megmosott

spenótleveleket is. Ha a krumpli

megpuhult, mérsékeljük a tüzet, és

elkészítjük a rántást. Olajon megfuttatjuk

a lisztet, beletesszük az áttört

fokhagymát. Turmixoljuk a krumplis

spenótot, és besűrítjük a rántással.

Összeforraljuk, és folyamatosan annyi

tejjel engedjük fel, hogy az állaga

megfelelő legyen.


SPENÓTOS KARFIOLLEVES

Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 1 fej

vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 2 ek.

liszt, 15 dkg spenótlevél, só, őrölt bors,

petrezselyem zöldje, pirospaprika, olaj.

Elkészítése: Kevés olajon megfuttatjuk az

apróra vágott vöröshagymát és hozzáadjuk a

megmosott spenótleveleket. Ha megfonnyadt,

rászórjuk a lisztet, a pirospaprikát,

sóval, borssal ízesítjük, és felöntjük 1

liter vízzel. Beletesszük a rózsáira

szedett karfiolt, és a feldarabolt

sárgarépát is. A főzés vége felé

beleszórjuk a felaprított petrezselyem

zöldjét, készre főzzük és tálaljuk.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!



Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player