Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
SpenĂłt?!
Grillételek
KĂ©szĂ­tsĂĽnk fagylaltot!
Meggyesek
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
A Sárkány söre
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklĂłr
Mikszáth Kálmán kérésére: palócleves
Borászatok
Gróf Degenfeld pincészet
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Almáskertek ajándéka
MunkatársunktĂłl   2010 October 11, Monday  
Image
Az alma a nyár derekától a következõ tavaszig kelleti magát a gyümölcsstandokon, így nem kell csodálkozni, hogy belõle fogyasztunk a legtöbbet. Ha nem frissen, ropogósan, akkor valamilyen süteményben.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 

Almás gyümölcskenyér

Hozzávalók:
4 nagy alma
15 dkg cukor
1 tojás
25 dkg liszt
1 teáskanál sütõpor
1 mokkáskanál fahéj
3 szem tört szegfûszeg
csipet sĂł
4 evõkanál apróra vágott gyümölcsbefõtt
2 evõkanál apróra vágott cukrozott narancshéj
10 szem dióbél
2 evõkanál törött mandula
2 dkg vaj
1 evõkanál liszt


Az almát hámozd meg, csumázd ki, reszeld le, és a cukorral jól keverd el. Add hozzá a nyers tojást, a lisztet meg a sütõport, ezután addig keverd, amíg habos, egynemû masszát nem kapsz. Fahéjjal,
szegfûszeggel, csipet sóval fûszerezd, majd add hozzá a mazsolát és a feldarabolt gyümölcsöket, az apróra vágott narancshéjat, a diót és a mandulát. Vajazz ki egy szögletes, hosszúkás formát, hintsd meg liszttel, az almás masszát simítsd bele, és takard le alufóliával. Tedd elõmelegített, forró sütõbe, és a lángot azonnal mérsékeld közepesre. Egy órányi sütés után hurkapálcával ellenõrizd, hogy a közepe is jól átsült-e. Még forrón borítsd deszkára, és hagyd tejesen kihûlni. Ha már hideg, csomagold alufóliába, és tartsd hûvös helyen. Sokáig elálló sütemény, kínáld tea vagy kávé mellé.

Almás rizsfelfújt

hozzávalók 4 fõre  12 dkg rizs
fél l tej
5 dkg vaj
3 tojás
15 dkg cukor
4 db alma
õrölt fahéj 


elkészítés 
A tejben fõzöm a rizst, míg meg nem dagad.
Lehúzom a tûzrõl, rádobom a vajat, összekeverem, letakarom, hagyom hûlni.
Míg a rizs hûl, meghámozom az almákat és nagyobb kockára vágom.
Pár csepp citromlével és a cukorral kemény habbá verem a tojásfehérjéket, hozzáadom egyenként a sárgákat, õrölt fahéjjal szórom.
Belekeverem a rizst Ă©s az almadarabokat.
Kivajazott, lisztezett tepsibe öntöm.
Elõmelegített sütõben lassan megsütöm.


Almás fahéjkocka

Hozzávalók:
4 tojás
5 evõkanál porcukor
8 dkg vaj
6 evõkanál tej
6 evõkanál finomliszt
1 teáskanál õrölt fahéj
1 csapott teáskanál sütõpor
1 mokkáskanál só
4 savanykás alma
20 dkg sárgabaracklekvár
a tetejére kevés fahéjas porcukor
a tepsihez vaj Ă©s liszt

Kenj ki vajjal egy szögletes, hosszúkás tepsit, és szórd be liszttel. A tojássárgákat fehéredésig keverd a cukor felével és a sóval, majd apránként add hozzá a tejet, felváltva a sütõporral elkevert liszttel. Ezután csorgasd bele az olvasztott, de már nem forró vajat és a fahéjat. A tojások fehérjébõl a megmaradt cukorral verj kemény habot, majd óvatosan forgasd bele a vajas masszába. A tésztát simítsd bele a kikent tepsibe, és az elõmelegített forró sütõbe tolva úgy süsd meg, mint apiskótát. Varázsolj gõzmentes sütõt egy a sütõajtóra rácsukott hurkapálcával. 10 perc múlva mérsékeld a lángot, majd süsd a tésztát szép sárgára. Közben az almákat héjastól csumázd ki, és vágd szeletekre. Ha megsült, borítsd sütõlemezre, és a tetejét kend be vékonyan a lekvárral. A tetejét rakd meg az almaszeletekkel, és hintsd meg kevés fahéjas cukorral. Éppen csak annyi idõre tedd vissza a sütõbe, hogy az alma kissé megszínesedjen, de még ne roskadjon össze.


Bundás alma

hozzávalók 4 fõre  2 nagy savanykás alma
5 dkg liszt
2,5 dl étolaj a sütéshez
fahéjas porcukor a megszórásához
A palacsintatésztához:

1 tojás
10 dkg liszt
2 tk cukor
1 dl tej
0,5 dl vĂ­z

elkészítés 
Az almát meghámozzuk, a közepét kiszúrjuk és 1 cm vastag karikákra szeljük. Kevés lisztben megforgatjuk. A tojásból, lisztbõl, cukorból, tejbõl és vízbõl sûrû palacsintatésztát keverünk. Az olajat felforrósítjuk. Az elõzõleg lisztben megforgatott almakarikákat belemártjuk a palacsintatésztába és a forró olajban kb. 10 perc alatt mindkét oldalát pirosra sütjük. Törlõpapírra szedjük, hogy a felesleges olaj felitatódjon. Fahéjas porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.


Almás krémes piskóta

Hozzávalók:
A piskótához:

7 db tojás
7 evõkanál liszt
7 evõkanál porcukor
1 evõkanál kakaópor
1 evõkanál rum
1 kg savanykás alma

Egy közepes tepsi alját béleld ki alufóliával, kissé zsírozd meg, az almát hámozd meg, és szeld vékonyra. Az almát terítsd az alufóliára.  A tojások fehérjét verd kemény habbá, majd tedd bele a cukrot, a tojássárgáját és végül a lisztet. Ebbõl az összekevert masszából öntsd a felét az almára, a másik felébe pedig keverj 1 evõkanál kakaóport és 1 evõkanál rumot. Öntsd rá a sárga masszára, egy kicsit rázd össze, és süsd körülbelül 30 percig.Ha kisült, borítsd deszkára úgy, hogy az almás fele legyen felül.

Almás krémes

Hozzávalók:
A tésztához:

60 dkg liszt
20 dkg zsĂ­r
20 dkg cukor
2 tojás
1 csomag sütõpor
2 vaníliás cukor
3-4 evõkanál tejföl

A krémhez:

2 tojás
1/2 liter tej
2 vanĂ­liapuding
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
25 dkg margarin

A töltelékhez:

1,5 kg alma
2 evõkanál vaj
10 dkg cukor
1/2 mokkáskanálnyi fahéj

A tészta alapanyagait gyúrd össze, oszd három részre, és süss belõle vékony, négyszögletes lapokat. A pudingporhoz keverj 2 evõkanál cukrot, fokozatosan add hozzá a tejet, fõzd sûrûre, és keverd bele a tojásokat. A krémet hagyd hûlni. Az almát reszeld meg, és vajon addig párold, amíg elfõ a leve, majd ízesítsd cukorral, fahéjjal. A krémhez a margarint keverd habosra a cukorral, majd keverd össze a kihûlt pudinggal. Amikor mindegyik alkotórész kihûlt, egy tésztalapot tegyél vissza a tepsibe, kend rá a krémet, tedd rá a másik lapot, halmozd rá az almatölteléket, és fedd be. Egy napig hagyd állni, hogy megpuhuljon. Tálalás elõtt vágd négyszögletes szeletekre.

 



Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player