2. lap. �sszesen 3.
Almás gyümölcskenyér
Hozzávalók:
4 nagy alma
15 dkg cukor
1 tojás
25 dkg liszt
1 teáskanál sütõpor
1 mokkáskanál fahéj
3 szem tört szegfûszeg
csipet sĂł
4 evõkanál apróra vágott gyümölcsbefõtt
2 evõkanál apróra vágott cukrozott narancshéj
10 szem dióbél
2 evõkanál törött mandula
2 dkg vaj
1 evõkanál liszt
Az almát hámozd meg, csumázd ki, reszeld le, Ă©s a cukorral jĂłl keverd el. Add hozzá a nyers tojást, a lisztet meg a sĂĽtõport, ezután addig keverd, amĂg habos, egynemĂ» masszát nem kapsz. FahĂ©jjal,
szegfĂ»szeggel, csipet sĂłval fĂ»szerezd, majd add hozzá a mazsolát Ă©s a feldarabolt gyĂĽmölcsöket, az aprĂłra vágott narancshĂ©jat, a diĂłt Ă©s a mandulát. Vajazz ki egy szögletes, hosszĂşkás formát, hintsd meg liszttel, az almás masszát simĂtsd bele, Ă©s takard le alufĂłliával. Tedd elõmelegĂtett, forrĂł sĂĽtõbe, Ă©s a lángot azonnal mĂ©rsĂ©keld közepesre. Egy Ăłrányi sĂĽtĂ©s után hurkapálcával ellenõrizd, hogy a közepe is jĂłl átsĂĽlt-e. MĂ©g forrĂłn borĂtsd deszkára, Ă©s hagyd tejesen kihĂ»lni. Ha már hideg, csomagold alufĂłliába, Ă©s tartsd hĂ»vös helyen. Sokáig elállĂł sĂĽtemĂ©ny, kĂnáld tea vagy kávĂ© mellĂ©.
Almás rizsfelfújt
hozzávalók 4 fõre 12 dkg rizs
fél l tej
5 dkg vaj
3 tojás
15 dkg cukor
4 db alma
õrölt fahĂ©jÂ
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
A tejben fõzöm a rizst, mĂg meg nem dagad.
Lehúzom a tûzrõl, rádobom a vajat, összekeverem, letakarom, hagyom hûlni.
MĂg a rizs hĂ»l, meghámozom az almákat Ă©s nagyobb kockára vágom.
Pár csepp citromlével és a cukorral kemény habbá verem a tojásfehérjéket, hozzáadom egyenként a sárgákat, õrölt fahéjjal szórom.
Belekeverem a rizst Ă©s az almadarabokat.
Kivajazott, lisztezett tepsibe öntöm.
ElõmelegĂtett sĂĽtõben lassan megsĂĽtöm.
Almás fahéjkocka
Hozzávalók:
4 tojás
5 evõkanál porcukor
8 dkg vaj
6 evõkanál tej
6 evõkanál finomliszt
1 teáskanál õrölt fahéj
1 csapott teáskanál sütõpor
1 mokkáskanál só
4 savanykás alma
20 dkg sárgabaracklekvár
a tetejére kevés fahéjas porcukor
a tepsihez vaj Ă©s liszt
Kenj ki vajjal egy szögletes, hosszĂşkás tepsit, Ă©s szĂłrd be liszttel. A tojássárgákat fehĂ©redĂ©sig keverd a cukor felĂ©vel Ă©s a sĂłval, majd apránkĂ©nt add hozzá a tejet, felváltva a sĂĽtõporral elkevert liszttel. Ezután csorgasd bele az olvasztott, de már nem forrĂł vajat Ă©s a fahĂ©jat. A tojások fehĂ©rjĂ©bõl a megmaradt cukorral verj kemĂ©ny habot, majd Ăłvatosan forgasd bele a vajas masszába. A tĂ©sztát simĂtsd bele a kikent tepsibe, Ă©s az elõmelegĂtett forrĂł sĂĽtõbe tolva Ăşgy sĂĽsd meg, mint apiskĂłtát. Varázsolj gõzmentes sĂĽtõt egy a sĂĽtõajtĂłra rácsukott hurkapálcával. 10 perc mĂşlva mĂ©rsĂ©keld a lángot, majd sĂĽsd a tĂ©sztát szĂ©p sárgára. Közben az almákat hĂ©jastĂłl csumázd ki, Ă©s vágd szeletekre. Ha megsĂĽlt, borĂtsd sĂĽtõlemezre, Ă©s a tetejĂ©t kend be vĂ©konyan a lekvárral. A tetejĂ©t rakd meg az almaszeletekkel, Ă©s hintsd meg kevĂ©s fahĂ©jas cukorral. Éppen csak annyi idõre tedd vissza a sĂĽtõbe, hogy az alma kissĂ© megszĂnesedjen, de mĂ©g ne roskadjon össze.
Bundás alma
hozzávalók 4 fõre 2 nagy savanykás alma
5 dkg liszt
2,5 dl étolaj a sütéshez
fahéjas porcukor a megszórásához
A palacsintatésztához:
1 tojás
10 dkg liszt
2 tk cukor
1 dl tej
0,5 dl vĂz
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
Az almát meghámozzuk, a közepĂ©t kiszĂşrjuk Ă©s 1 cm vastag karikákra szeljĂĽk. KevĂ©s lisztben megforgatjuk. A tojásbĂłl, lisztbõl, cukorbĂłl, tejbõl Ă©s vĂzbõl sĂ»rĂ» palacsintatĂ©sztát keverĂĽnk. Az olajat felforrĂłsĂtjuk. Az elõzõleg lisztben megforgatott almakarikákat belemártjuk a palacsintatĂ©sztába Ă©s a forrĂł olajban kb. 10 perc alatt mindkĂ©t oldalát pirosra sĂĽtjĂĽk. TörlõpapĂrra szedjĂĽk, hogy a felesleges olaj felitatĂłdjon. FahĂ©jas porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.
Almás krémes piskóta
Hozzávalók:
A piskótához:
7 db tojás
7 evõkanál liszt
7 evõkanál porcukor
1 evõkanál kakaópor
1 evõkanál rum
1 kg savanykás alma
Egy közepes tepsi alját bĂ©leld ki alufĂłliával, kissĂ© zsĂrozd meg, az almát hámozd meg, Ă©s szeld vĂ©konyra. Az almát terĂtsd az alufĂłliára. A tojások fehĂ©rjĂ©t verd kemĂ©ny habbá, majd tedd bele a cukrot, a tojássárgáját Ă©s vĂ©gĂĽl a lisztet. Ebbõl az összekevert masszábĂłl öntsd a felĂ©t az almára, a másik felĂ©be pedig keverj 1 evõkanál kakaĂłport Ă©s 1 evõkanál rumot. Ă–ntsd rá a sárga masszára, egy kicsit rázd össze, Ă©s sĂĽsd körĂĽlbelĂĽl 30 percig.Ha kisĂĽlt, borĂtsd deszkára Ăşgy, hogy az almás fele legyen felĂĽl.
Almás krémes
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
20 dkg zsĂr
20 dkg cukor
2 tojás
1 csomag sütõpor
2 vanĂliás cukor
3-4 evõkanál tejföl
A krémhez:
2 tojás
1/2 liter tej
2 vanĂliapuding
15 dkg cukor
1 vanĂliás cukor
25 dkg margarin
A töltelékhez:
1,5 kg alma
2 evõkanál vaj
10 dkg cukor
1/2 mokkáskanálnyi fahéj
A tĂ©szta alapanyagait gyĂşrd össze, oszd három rĂ©szre, Ă©s sĂĽss belõle vĂ©kony, nĂ©gyszögletes lapokat. A pudingporhoz keverj 2 evõkanál cukrot, fokozatosan add hozzá a tejet, fõzd sĂ»rĂ»re, Ă©s keverd bele a tojásokat. A krĂ©met hagyd hĂ»lni. Az almát reszeld meg, Ă©s vajon addig párold, amĂg elfõ a leve, majd ĂzesĂtsd cukorral, fahĂ©jjal. A krĂ©mhez a margarint keverd habosra a cukorral, majd keverd össze a kihĂ»lt pudinggal. Amikor mindegyik alkotĂłrĂ©sz kihĂ»lt, egy tĂ©sztalapot tegyĂ©l vissza a tepsibe, kend rá a krĂ©met, tedd rá a másik lapot, halmozd rá az almatöltelĂ©ket, Ă©s fedd be. Egy napig hagyd állni, hogy megpuhuljon. Tálalás elõtt vágd nĂ©gyszögletes szeletekre.
Â
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!