Kóstoló Kommandó
Torkos csütörtök felemás érzelmekkel
ImageTelt házzal üzemeltek Szegeden is a Torkos Csütörtökön az éttermek, azonban volt, ahonnan a vendégek keserű szájízzel, vagy üres hassal távoztak.
A Sárkány söre
Kávét a kávéházakból!
Torkos Csütörtök: Együnk féláron!
Végre kert a Ligetben
Fröccs- és söröntő
Gasztro
Receptek
Almáskertek ajándéka
Gasztro-folklór
A magyar konyha egyik büszkesége: a gulyás
Borászatok
Andreas Ebner borászata
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllőfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezső süllőfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti előadásában a fröccsről beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életéről...
Kóstoló Kommandó Kóstoló Kommandó
A cyberkocsma
Munkatársunktól   2007 March 05, Monday  
Image
Itt születtek hajdan a legendák, ma pedig a számítógépes csúcstechnika úgy keveredik a kelkáposzta főzelék illatával, mint Eminem a gettólakó fekákkal. Ez a digitálisan felturbózott Béke Tanszék.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Egyetemi és főiskolai oktatók épp úgy gyógyítgatták itt a felsőoktatás okozta sebekeit, mint a hallgatók egy-egy kiadós vizsga után. Nem kellett hozzá más, csak egy feles unikum, némi sör kísérőnek, meg egy kis szilvapálinka levezetésként. E felemelő miliőben tartottak szemináriumokat, vizsgáztattak főiskolásokat, vagy egyszerűen csak leitták magukat a sárga földig a felsőoktatás és a munkás nép egyszerű fiai. Igazi kádári aranyidők voltak ezek, amikor nem számított, hogy az utcát söpröd, prímszámokat firkálsz a táblára, vagy a magyar barokk költészetről hadoválasz a hallgatóid előtt. Ott a "tanszéken" mindenkinek egyként pusztította az agysejtjeit a szeszes ital.

Nem beszéltünk még a minden képzeletet felülmúló higénés mélypontról a konyhában, és a szúnyoghálóról a férfi vécé pisilős csésziben, melyeket azért helyeztek oda, hogy a magukon szájon át könnyítő honpolgárok ne dugítsák el a lefolyót. Aztán jött a rendszerváltás, és egycsapásra minden felragyogott a Vitéz (Partizán) utca és a Boldogasszony  (Április 4) sugárút sarkán. Átalakítások, konyhabővítés, külön részlegek kialakítása, no és a korlátlan internethozzáférés. Ez aztán úgy vonzza a népet ide, mint az orosz krémtorta a legyet. A két gép előtt mindig ül valaki, és lehet, hogy éppen a Béke Tanszék gyorsétterem hivatalos honlapját bögészik a szerencsés hozzáférők. Mert bizony, ilyen is van. Nem is akármilyen. Bármilyen meglepő, a cím a következő: www.beketanszek.hu. Ha rajta vagy, mindenféle csuda dologra kattinthatsz. Ott van például a teljes árlista, ami szerintem egyedülálló a régióban, aztán különböző linkek, úgy, mint például az eszem-iszom, vagy a szeszkazán.hu, amin akár piablogot is írhatunk. Szóval, igazán impozáns és sokrétű ez a portál, nem beszélve arról, hogy a gyorsétteremben Wi-Fi szolgáltatás is működik. És van még más érdeme is a honlapnak: felsorolja a munkatársakat a pultostól a szakácsig. Igazi retró-szerű egyenlősdi: mindenki ugyanazzal a betűmérettel és karakterrel, így a tulaj sem ragaszkodott a félkövér betűkhöz, ugyanazzal a betűtípussal szerepel, mint például Kunné Mihály Erzsike, a szakácsnő. Szomorú viszont, hogy az egyik felszólgálónak csak a keresztnevét tudta a rendszergazda, így XXX Gergőként szerepel a nyilvántartásban.

Az árak barátságosak, a fröccs viszont annyi szőlőt látott mint hajdanán Ray Charles. Persze ilyen nehéz gazdasági helyzetben már az is nagy dolog, hogy az ital színe épp olyan sárgás, mint az eredeti italé. A Béke Tanszék kiállta az idő próbáját, és várja az új kihívásokat. Ízlésesen elegyíti a 80-as évek nosztalgiáját és a századforduló csúcstechnikáját. Ha például a kajánkra várva nagyon elmélyedünk a digitális világ csodáiban, hirtelen visszaránt a valóságba amikor a szakács hangja, amikor kikiáltja a konyhából: Rántott sajt párolt rízzsel és kenyérrel, elkészült! 

Szincsok György


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GasztroContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player