1. lap. �sszesen 3.
Joghurtos meggyfagylalt
hozzávalók 4 fõre
35-40 dkg magozott meggy
15 dkg kristálycukor
2 tojás
2 dl tejszín
3-3,5 dl natúr joghurt
elkészítés
A magozott meggyet a cukorral kb. 10 percig fõzzük, majd hagyjuk hûlni.
A tojások sárgáját a tejszínnel vízgõz felett krémmé fõzzük.
Amikor kihûlt a meggy, botmixerrel turmixoljuk össze úgy, hogy nagyobb meggydarabok maradjanak benne.
A turmixolt meggyet a krémmel és a joghurttal jól összekeverjük, egy fedeles dobozba öntjük és fagyasztóba tesszük.
40-60 percenként kb. négyszer átkeverjük.
Az elsõ keverés alkalmával a fagylalthoz keverjük a két tojás habbá vert fehérjét.
5-6 órás fagyasztás után fogyasztható a fagylalt.
Mentafagyi
hozzávalók 4 fõre
500 ml zsíros tej
125 ml tejszín
55 g friss menta
6 tojás sárgája
100 g cukor
frissen õrölt feketebors (3-4 tekerés)
elkészítés
A tejet és a tejszínt összeöntöttem és felforraltam a felaprított mentával. Fél óráig állni hagytam. (Itt le lehet szûrni a mentát, ha valakit idegesítene a "zöldség". Én benne hagytam, mert így szeretem.)
A tojás sárgáját habosra kavartam a cukorral, majd lassan, kis adagokban hozzákevertem a tejes tejszínt, és borssal ízesítettem. Újra feltettem fõni, közben végig kavargattam. Mikor sûrösödni kezdett (80 celsius fok), levettem a tûzrõl és hideg vizes fürdõbe állítottam a krémet. Kihûlés után a fagylaltgépre bíztam a további munkát.
Csokiöntettel tálaltam.
Eper-joghurt fagylalt
hozzávalók 4 fõre
600 g eper
100-125 ml eperszirup
5 ek citromlé
300 g joghurt
150 g tejszín
1 cs vaníliás cukor
elkészítés
Az epret megmossuk, leszárítjuk, megtisztítjuk. 500 g epret a sziruppal és citromlével pürésítjük. A joghurtot hozzákavarjuk.
A maradék epret apró kockákra vágjuk és az epres-joghurtos masszához keverjük.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez forgatjuk.
A masszát fagyasztóba tesszük, közben óvatosan átkavarjuk.
Tálalás elõtt 30 perccel kivesszük a fagyasztóból és gombócokra szedve tálaljuk.
Fehércsokis parfé
hozzávalók 4 fõre
30 dkg fehér csokoládé
3 dl habtejszín
5 ek víz
2 ek cukor
3 tojássárgája
elkészítés
Egy õzgerinc formát kibélelünk folpackkal.
A vizet és a cukrot folyamatos kevergetés mellett 3-4 perc alatt sziruppá fõzzük. Tûzrõl lehúzzuk.
Hozzáadjuk a kockára tördelt csokoládét, és kevergetve felolvasztjuk benne. Hûlni hagyjuk.
Ha már csak langyos, akkor hozzákeverjük a tojássárgákat.
A tejszínt sûrû habbá verjük, és hozzákeverjük a csokoládés masszát.
Formába töltjük, 4-5 órára mélyhûtõbe tesszük.
Õszibarack sorbet
hozzávalók 4 fõre
50 dkg õszibarack
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
3,5 dl víz
néhány csepp citromlé
elkészítés
Az õszibarackot megmossuk, héját lehúzzuk, magját eltávolítjuk. A gyümölcshúst feldaraboljuk, majd egy villa segítségével pépesítjük.
A vizet és a cukrot kislábosba öntjük, és folyamatosan kevergetve addig fõzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezután hûlni hagyjuk.
A barackpépet egy fedeles mûanyagtálba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, a vaníliás cukrot, és a langyosra hûlt cukros vízbõl annyit öntünk rá, amennyit kényelmesen simára tudunk keverni. (Ha az egészet egyszerre rátöltjük, akkor túl híg lesz a keveréshez, ezért én inkább két részletben öntöm hozzá a vizet.)
Végül hozzákeverjük a maradék vizet is, és az edényt lefedve a fagyasztóba tesszük.
5-6 órán keresztül fagyasztjuk. Ezalatt óránként vegyük elõ, alaposan keverjük át, majd tegyük vissza a fagyasztóba. A keverés során ügyeljünk rá, hogy minél több levegõt juttassunk a sorbet-be, mert annál finomabb lesz a végeredmény.
Tálalás elõtt fél órával vegyük ki a fagyasztóból, és rakjuk át a hûtõszekrénybe, így könnyebb dolgunk lesz az adagolásnál.
|< Kezd�
< El�z�
1
2
3
K�vetkez� >
Utols� >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!