Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Végre kert a Ligetben
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklór
Fõzzõn velünk Karácsonyra!
Borászatok
Gróf Degenfeld pincészet
Programajánló
M�jus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Karalábéparádé
Munkatársunktól   2010 June 17, Thursday  
Image
A karalábét legtöbbször töltve fogyasztják, vagy levest fõznek belõle. Pedig különleges fõzeléknek, ragunak, rizottónak sem utolsó. Rakott változatáról nem is beszélve...
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

 

BORSÓS KARALÁBÉLEVES

Hozzávalók: 40 dkg karalábé, 1 csokor újhagyma, 4 szem retek, 1 csokor petrezselyem, 15 szál snidling, 1 ek. olaj, 2 zöldségleveskocka, 20 dkg fejtett zöldborsó, 2 fõtt tojás, só, bors, 2 dl fõzõtejszín/tejföl, 2 púpozott ek. étkezési keményítõ, 2-3 ek. citromlé.

Elkészítése: A karalábékat meghámozzuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk. 2-3 zsenge karalábélevél szárát és középsõ levélerét kivágjuk, vékony csíkokra szeljük. Az újhagymákat és a retekszemeket megtisztítjuk, a hagymákat kevés zöldjükkel együtt finomra vágjuk. A petrezselymet és a snidlinget leöblítjük, a petrezselymet finomra aprítjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a hagymát. Rádobjuk a karalábéleveleket, a petrezselyem felét, a karalábét, élénk tûzön 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, és fedõ alatt, mérsékelt tûzön az egészet puhára fõzzük. A retekszemeket gerezdekre vagy vastagabb karikákra vágjuk. Elkeverjük a fõzõtejszínben az étkezési keményítõt, behabarjuk vele a levest, szelíd tûzön 3-4 percig forraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, végül beleforgatjuk a maradék petrezselymet. A levest tányérokba szedjük, tetejét a retekkel, fél-fél tojással és snidlinggel díszítjük.

TEJSZÍNES-KAPROS KARALÁBÉ
Hozzávalók: 4 zsenge karalábé, 2 dl tejszín, 4 dkg vaj, 1 kk. liszt, só, õrölt fehér bors, 1 csokor kapor.

Elkészítése: A karalábékat meghámozzuk, félujjnyi vastag hasábokra vágjuk, kissé megsózzuk, és néhány percig állni hagyjuk. Olvasztott vajba forgatjuk, és kevergetve addig sütjük, amíg üvegessé nem válik. Ekkor az apróra vagdalt kaporral meg a liszttel megszórjuk, még egy percig pirítjuk, és a tejszínt ráöntve, sóval, borssal ízesítjük. Kevergetve mártás sûrûségûre forraljuk, és azon melegen tálaljuk. Legfõképpen forrázott, bundázott vagy roston sült halakhoz illõ köret.

KARALABÉRAGU TÉSZTÁVAL

Hozzávalók: 4 zsenge karalábé, 6 ek. olaj, só, bors, 1 csokor petrezselyem, 40 dkg széles metélt, 1 csomó újhagyma, 2 dl tejszín.

Elkészítése: A meghámozott és nagyobb lapos hasábokra vágott karalábét 4 evõkanál forró olajra dobjuk. A lábost idõnként rázogatva puhára pároljuk, majd egy kissé megpirítjuk. Megsózzuk, borssal fûszerezzük, és a finomra vágott petrezselyem felével megszórjuk. A tésztát enyhén sós vízben kifõzzük, majd leszûrjük és lecsepegtetjük. A maradék olajon a megtisztított, felkarikázott újhagymát megfuttatjuk, majd a tejszínnel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, és a tésztát beleforgatjuk. A karalábészeleteket a tejszínes-hagymás tésztával körítve, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.


FINOM RIZOTTÓ

Hozzávalók: 2 csirkemáj, 10 dkg füstölt sonka, 1 csomó vegyes leveszöldség, 2 zsenge karalábé, 10 dkg gomba, 10 dkg fejtett zöldborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, 20 dkg rizs, 1 ek. ételízesítõ, 1 húsleves kocka, 1 csipetnyi majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld, bors, 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése: 1 evõkanál olajon üvegesre pirítjuk a megmosott és lecsöpögtetett rizst, majd a térfogatához képest kétszeres mennyiségû vízzel felöntjük. Beleszórjuk az ételízesítõt és a húsleveskockát. Befedve, kis lángon addig pároljuk, amíg az összes levét be nem szívja. Közben a megmaradt olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, és rátesszük a csíkokra metélt gombát, leveszöldséget, a karalábét, és az ugyancsak felcsíkozott csirkemájat, valamint a zöldborsót. Erõs lángon kevergetve gyorsan megpirítjuk, ezután pedig hozzáadjuk a metéltre vágott sonkát is. Gyengén megsózzuk és rászórjuk a fûszereket. 3 deci vízzel felöntjük, és felforralva, fedõ alatt 5 percig fõzzük. Ha a rizs elkészült, a zöldséges-májas ragut ráöntjük, és villával nagyon óvatosan átkeverjük. A rizottót ismét a tûzre tesszük, és felforraljuk. Ezután a tûzrõl lehúzzuk, és legalább 20 percig fedõ alatt hagyjuk állni. Ez idõ alatt, a rizs az összes folyadékot magába szívja. Tálalás elõtt ismét óvatosan átkeverjük, majd a tányéron ki-ki meghintheti a reszelt sajttal.

RAKOTT KARALÁBÉ

Hozzávalók: 25 dkg rizs, 4 fej zsenge karalábé, 3 nagyobb sárgarépa, 5 dkg vaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 30 dkg darált csirke- vagy borjúhús, 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 1 ek. liszt, 3 dl tej, 10 dkg sajt, só, bors; a forma kikenéséhez: vaj.

Elkészítése: A rizst megfõzzük, és lecsepegtetjük. A megtisztított, felszeletelt karalábét és a felkarikázott répát 2 deka vajon puhára pároljuk. Megsózzuk, borsozzuk, majd a tûzrõl lehúzzuk. Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát megfuttatjuk az olajon, rádobjuk a húst és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük a felaprított petrezselyemmel. Amikor langyosra hûlt, belekeverjük a tojást, a mustárt és a rizst. Ezután egy kivajazott tûzálló tálba simítjuk, és befedjük a párolt zöldséggel. A lisztet a maradék vajon megpezsegtetjük és felengedjük a tejjel. Amikor besûrûsödött, lehúzzuk a tûzrõl, és a sajtot is belekeverjük. A zöldségre öntjük, majd 200 °C-os sütõben (légkeveréses sütõben 180 °C) pirosra sütjük.


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player