TÖLTÖTT ZÖLD GOMBÓC
Hozzávalók: 20 dkg spenót, 30 dkg krumpli,
25 dkg liszt, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma,
só; a töltelékhez: 20 dkg sonka, 10 dkg
gomba, 30 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj.
Elkészítése: A jól megmosott spenótot
megfõzzük és leszûrjük. A krumplit is
megfõzzük, leszûrjük, és a spenóttal meg
az apróra vágott fokhagymával együtt
simára törjük. Hozzáadjuk a lisztet és a
tojást, megsózzuk, és sima tésztát
gyúrunk. Apróra vágjuk a gombát és a
sonkát, majd kevés vajon átsütjük. A
tésztából gombócokat készítünk, mindegyik
közepébe teszünk a gombás sonkából, azután
forró, sós vízben kifõzzük. Az elkészült
gombócokat leszûrjük, lecsepegtetjük, és
kivajazott tûzálló edénybe sorakoztatjuk.
Megszórjuk reszelt sajttal, és a forró
sütõben csak addig sütjük, hogy a sajt jól
ráolvadjon. Melegen tálaljuk.
SPENÓTOS-TÚRÓS HOLDACSKÁK
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 30
dkg vaj, 2 ek. tejföl, 1 tojás, 2 tk. só;
a töltelékhez: 20 dkg túró, 20 dkg spenót,
2 gerezd fokhagyma, só, õrölt bors; a
kenéshez: 1 tojás.
Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk.
Rámorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást,
a tejfölt, tetszés szerint megsózzuk, és
gyors mozdulatokkal jól összedolgozzuk.
Cipóvá formáljuk, és lefedve egy éjszakára
hûtõbe tesszük. A spenótot megmossuk, és 5
percre forrásban lévõ vízbe dobjuk,
annyira, hogy kissé megfonnyadjon.
Leszûrjük, összeaprítjuk, zúzott
fokhagymával ízesítjük, és kissé kihûtjük.
Ekkor hozzákeverjük a túrót, és óvatosan
sózzuk, borsozzuk. Kivesszük a hûtõbõl a
tésztát, nagyon vékonyra nyújtjuk, nagyobb
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden
kör közepére teszünk a spenótos krémbõl,
félbehajtjuk, és a széleit kissé
összenyomkodjuk. A tetejüket megkenjük a
felvert tojással, és 220 °C-ra
elõmelegített sütõben addig sütjük, amíg
aranybarnák és a tojástól márványosak nem
lesznek.
ÍNYENC PULYKARAKOTTAS
Hozzávalók: 60 dkg pulykamellfilé, só, 1
mk. õrölt fehér bors, 4 ek. olaj, 25 dkg
rizs, 40 dkg paraj, 1 mk. szódabikarbóna,
3 dkg vaj, 1 nagy gerezd zúzott fokhagyma,
késhegynyi õrölt fekete bors; a sajtos
mártáshoz: 3 dkg vaj, 1 púpozott ek.
finomliszt, 5 dl tej, só, ½ mk. reszelt
szerecsendió, 1 mk. õrölt fehér bors, 15
dkg reszelt sajt; a tepsi kikenéséhez: 2
dkg vaj.
Elkészítése: A pulykahúst kissé megsózzuk,
megborsozzuk. Az olajat serpenyõben
megforrósítjuk, a húst oldalanként 2-3
perc alatt elõsütjük benne. Lecsöpögtetve
félrerakjuk. A rizst megfõzzük, leszûrjük
jól lecsöpögtetjük, és hûlni hagyjuk. A
paraj szárat lecsipkedjük, a leveleket
megmossuk, majd enyhén sós,
szódabikarbónás vízben 2 percig fõzzük.
Leszûrjük, jól lecsöpögtetjük, majd az
olvasztott vajon átforgatjuk, zúzott
fokhagymával és a borssal fûszerezzük. A
mártáshoz a vajat serpenyõben
fölolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk
benne, de vigyázzunk, nehogy megpiruljon.
A tejet apránként hozzáöntjük, szüntelenül
keverve pár perc alatt sûrûre fõzzük, 1
kiskanál sóval ízesítjük, a
szerecsendióval és a borssal fûszerezzük.
A tûzrõl lehúzzuk, majd a reszelt sajtot
beleszórjuk. Megvárjuk, amíg langyosra
hûl. Egy tûzálló tálat kivajazunk. A rizst
a sajtos mártás egyharmadával
összekeverjük, a tálba töltjük. Az
elõsütött hússzeleteket ráfektetjük. Erre
kerül a fokhagymás paraj, majd a sajtos
mártással az egészet leöntjük. 180 °C-os
sütõben kb. 30 percig sütjük. Ha kész, 10
percig pihentetjük, majd vízbe mártott
késsel nagy kockákra vágjuk, és
lapátkanállal ügyesen alányúlva tányérra
emeljük.
FÛSZERES HÚSOS-SPENÓTOS PITE
Hozzávalók: 1 csomag mélyhûtött leveles
tészta, 50 dkg spenót, 25 dkg darált
sertéshús, 25 dkg darált szárnyashús, 1
fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, olaj,
2-3 ek. tejföl, ½ citrom reszelt héja, só,
õrölt fekete bors, 1 mk. pirospaprika, 1
mk. csilipor, 1 mk. kurkuma, 1 mk. õrölt
gyömbér, 1 mk. õrölt fahéj, 1 mk.
szegfûszeg, 1 mk. koriander; a kenéshez: 1
tojás.
Elkészítése: A tésztát szobahõmérsékleten
felengedjük. A vöröshagymát és 2 gerezd
fokhagymát apróra felkockázunk,
kiskanálnyi olajon megpirítjuk, rátesszük
a kétféle húst, összepároljuk õket és
megfûszerezzük. A spenótot megmossuk és
leforrázzuk, hogy kissé megfonnyadjon,
leszûrjük, hozzáadjuk a 2 zúzott
fokhagymát, belekeverjük a tejfölt, a
reszelt citromhéjat, pici sót és borsot.
Egy kb. 40x20x7 cm-es tepsit kiolajozunk,
az aljára terítünk egy tésztalapot. Erre
jön elõször a húsos, majd a spenótos
keverék. Ezt megismételjük még egyszer, és
beborítjuk tésztával. Lekenjük a felvert
tojással, és 180 °C-os sütõben megsütjük.
KRUMPLIS SPENÓTFÕZELÉK
Hozzávalók: 50 dkg mélyhûtött spenót, 50
dkg krumpli, 5 dl tej, 1/2 fej fokhagyma,
kis olaj, liszt, só.
Elkészítése: A krumplit kis darabokra
vágva feltesszük fõni annyi sós vízben,
hogy épp ellepje. Beletesszük a megmosott
spenótleveleket is. Ha a krumpli
megpuhult, mérsékeljük a tüzet, és
elkészítjük a rántást. Olajon megfuttatjuk
a lisztet, beletesszük az áttört
fokhagymát. Turmixoljuk a krumplis
spenótot, és besûrítjük a rántással.
Összeforraljuk, és folyamatosan annyi
tejjel engedjük fel, hogy az állaga
megfelelõ legyen.
SPENÓTOS KARFIOLLEVES
Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 1 fej
vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 2 ek.
liszt, 15 dkg spenótlevél, só, õrölt bors,
petrezselyem zöldje, pirospaprika, olaj.
Elkészítése: Kevés olajon megfuttatjuk az
apróra vágott vöröshagymát és hozzáadjuk a
megmosott spenótleveleket. Ha megfonnyadt,
rászórjuk a lisztet, a pirospaprikát,
sóval, borssal ízesítjük, és felöntjük 1
liter vízzel. Beletesszük a rózsáira
szedett karfiolt, és a feldarabolt
sárgarépát is. A fõzés vége felé
beleszórjuk a felaprított petrezselyem
zöldjét, készre fõzzük és tálaljuk.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!