Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítője a rozé
Jártában-keltében az ember azt látja, hogy a füllesztő nyári melegben a teraszokon rozébort isznak a szomjazók. Sőt azt is tapasztalni, hogy ezt a borféleséget nem restek ásványvízzel higítani.
A pince
A pohár
Történelem, borvidék - történelmi borvidék?
Gasztro
Receptek
Készítsünk fagylaltot!
Kóstoló Kommandó
Torkos Csütörtök: Együnk féláron!
Gasztro-folklór
Márton napi libator
Programajánló
Január 2021
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Törzsasztal
Frankóságok
Óriás túrógombóc
Óriás túrógombócFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezső óriás túrógombócot készít.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti előadásában a fröccsről beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életéről...
Van Dlusztusunk hozzá Van Dlusztusunk hozzá
A hordó
Dlusztus Imre   2006 June 01, Thursday  

Jó, jó, mondja az olvasó, miután befejezte a pohárról írt fejezetet (miszerint nélküle nehezen hatna egyszerre négy érzékszervünkre a bor), mivel az istenek italát mégis csak a hordóból „lopják át” a pohárba. S az smafu lenne? Nem smafu.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 A hordó a bor lelkét gondozza, fejlődését, érését szolgálja, a hordó teret ad a bor nevű élőlény kiteljesedésének. A hordó szerepe vitathatatlan a bor aromáinak kialakításában. Nem véletlenül tartja úgy egy német közmondás, hogy „a jó borhoz kell egy csók a fától".
 Nos, ezt a csókot többnyire tölgy alapanyagú, jól kiszárított fa adja. A régmúltban cserép edényekben, majd hánccsal, kötéllel összefogott fa tárolókban tartották a bort. A nagy előre lépést, mondhatni technológiai váltást a német söripar megacélosodása hozta, midőn a szekérre szánt hordóféleséget végre vaspánttal fogták össze. S ha már ez jól szolgálta a sör ügyét, a kádárok átvitték a megoldást a boros tematikára is.
 Apropó, kádárok. Milyen érdekes, hogy a Szent István idején német földről betelepített első kádármesterektől egészen a 20. századig szinte kizárólag német ajkú mesteremberek foglalkoztak a hordó elkészítésével, ugyanakkor a szakmát jelző mindhárom szavunk (kádár, pintér, bognár) szláv eredetű. A kádárok zárt német kultúráját mi sem bizonyítja jobban, hogy a Monarchia első éveiben maga a Magyar Tudományos Akadémia rendelkezett arról, hogy el kell készíteni a hordókészítő szakma német-magyar szótárát, ami fölért egy késői nyelvújítással is.
Szóval a kiszárított fa. Ismerek több olyan borászatot, ahol a hordó alapanyagául szolgáló fát maga a gazda szárította - biztos, ami biztos alapon. A kádármesterek jellemzően épp olyan elkötelezett szakemberek, mint a borászok, de ők is hibázhatnak, illetve őket is szoríthatja a piac, így elképzelhető, hogy az előírt technológiai időt a kockázati határ alá szorítják. Így lehet, hogy a hordó egésze vagy egyik-másik dongája nem száradt ki teljesen, nyers ízt ad a fa, ezzel viszont meg is ölhetik a bort.
A történelmi időkbe nyúlik vissza ez az örök dilemma: a bor volt vékony a fához vagy a fa volt túl erős a borhoz képest. Minden bizonnyal ennek a folyamatosan föl-fölbukkanó gondnak és a belőlük adódó vitáknak köszönhető, hogy a 18. században a kor legjobb mestereinek tartott német hordókészítőket hazánkban már a legalapvetőbb borászati eljárásokra is kiképezték. Kérdés persze, hogyha a borászat egyik divatos irányzata az újhordós érlelés, amiben a még nem használt fa és annak friss kiégetése kap szerepet, akkor miért gond egy nyers donga? A válasz egyszerű: a barrique hordó „új fás" jellege is csak kiszárított alapanyagon keresztül érvényesül, tehát a nyersesség és az újhordós érlelés adta plusz ízárnyalat, a füstös-vaníliás jelleg között jelentős a különbség.

Kattintson a folytatáshoz! Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GasztroContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player