Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik előnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Gasztro
Kóstoló Kommandó
A Sárkány söre
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítője a rozé
Gasztro-folklór
Mikszáth Kálmán kérésére: palócleves
Borászatok
Árvay János pincészete
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllőfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezső süllőfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti előadásában a fröccsről beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életéről...
Receptek Receptek
Ne a falra hányja!
Munkatársunktól   2010 June 17, Thursday  
Image
Inkább főzzön belőle valami finomat! Az édes, zsenge, ropogós zöldborsóból nemcsak leves és főzelék készíthető. Tésztával, gombával, rizzsel, joghurttal, almával, szalonnával vagy sonkával párosítva különleges fogásokat üthetünk össze.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 

BORSÓS ORSÓTÉSZTA

Hozzávalók: 1 piros színű paprika, 2 szál újhagyma, 2 dl zöldségleves (kockából), 25 dkg mozarella (sajt), 35 dkg orsótészta, 30 dkg fejtett zöldborsó, 4 ek. olívaolaj, só.

Elkészítése: A paprikát kicsumázzuk és felkockázzuk. Az újhagymát felkarikázzuk, és kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paprikát és a zöldborsót. Felöntjük a levessel, ha szükséges megsózzuk, és 15 perc alatt puhára pároljuk. A tésztát félig megfőzzük, a zöldségekhez adjuk, beleforgatjuk a kockákra vágott mozarellát, majd kevergetve, néhány perc alatt készre főzzük.


Borsós orsótészta


ZÖLDBORSÓ PIRÍTOTT GOMBÁVAL
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 10 dkg vaj, 1 csokor zöldpetrezselyem, 50 dkg fejtett zöldborsó, 15 dkg reszelt sajt, 4 tojás, bors, só.

Elkészítése: A megtisztított és felszeletelt gombát vajon erős tűzön megpirítjuk a petrezselyemmel, és fűszerezzük. Hozzáadjuk a zöldborsót, majd kevés ideig pároljuk. Kivajazott tűzálló tálba simítjuk, négy helyen kis mélyedést készítünk, és beleütjük a tojásokat. Forró sütőben tesszük, és a vége felé megszórjuk a reszelt sajttal. Önálló ételként is nagyon finom, de krumplipürével is asztalra adhatjuk.

ZÖLDBORSÓS RIZSPUFFANCS

Hozzávalók: 15 dkg rizs, 4 ek. olaj, 1 kk. ételízesítő vagy só, 1 kis fej vöröshagyma, 30 dkg fejtett zöldborsó, 1 tojás, őrölt bors, 1 csokor koriander, 10 dkg liszt; a sütéshez: olaj.

Elkészítése: A megmosott rizst 2 evőkanál olajon megfuttatjuk, majd dupla mennyiségű vízzel felengedjük. Az ételízesítővel megszórjuk, és gyenge tűzön, lefedve puhára pároljuk. Amikor az összes vizet magába szívta, megkeverjük, újra lefedjük, és saját gőzében hagyjuk pihenni. Közben a meghámozott, apróra vágott hagymát a maradék olajon megfuttatjuk, és a borsót rászórjuk. Megsózzuk, majd rázogatva puhára pároljuk. Ha kell, egy kevés vizet öntünk alá. Amikor a rizs langyosra hűlt, a villával egy kissé összetört borsót és a felvert tojást belekeverjük. Ha kell, utánasózzuk, frissen őrölt borssal, apróra vágott korianderrel fűszerezzük. Ha lazának érezzük a masszát, kevés liszttel sűríthetjük. Lapos pogácsákat formázunk belőle, amiket a maradék lisztbe forgatunk. Bő, forró olajban ropogósra sütjük. Friss salátákkal, akár valamilyen öntettel vacsorára vagy előételként kínáljuk.

JOGHURTOS ZÖLDBORSÓFŐZELÉK

Hozzávalók: 50 dkg fejtett zöldborsó, 4 dl joghurt, 1 csokor petrezselyem, só, 2 dkg vaj, 5 dkg feta sajt, 1 ek. kukoricakeményítő.

Elkészítése: A zöldborsót vajon megfuttatjuk, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, puhára főzzük a borsót, majd hideg vízben elkevert keményítővel besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, és a konyharuhában lecsepegtetett joghurtot, valamint a krémes feta sajtot elkeverjük benne. Hidegen fogyasztjuk. Tálalás előtt pár csepp olívaolajat locsolhatunk a tetejére.

SZALONNÁS-ZÖLDBORSÓS BATYU

Hozzávalók: 10 dkg császárszalonna, 2 dkg vaj, 20 dkg zöldborsó, 2 csokor friss petrezselyem, 1 csomag felengedett, mélyhűtött leveles tészta, 1 tojássárgája.

Elkészítése: A töltelékhez a szalonnát kis kockákra vágjuk, és a vajon zsírjára sütjük. A szűrőlapáttal szedjük ki, és a visszamaradt vajas zsiradékban 2 evőkanál vízzel puhára pároljuk a zöldborsót. Rászórjuk a felaprított petrezselymet, és ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. Összeturmixoljuk, és hozzákeverjük a szalonnapörcöket. A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, majd 8x8 centis kockákra vágjuk. Lekenjük a tojássárgájával, mindegyik közepére 1-1 teáskanál zöldborsós krémet teszünk, fölhajtjuk a négyzetek 4 sarkát, és összenyomjuk. Az így elkészített batyuk tetejét lekenjük a maradék tojássárgájával, és kb. 190 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

ZÖLDBORSÓS-SONKÁS PALACSINTA

Hozzávalók: 4 tojás, 8-10 dkg liszt, só, 1 ek. olaj, 15 dkg fejtett zöldborsó, 30 dkg sonka, 1 ek. vaj, 1 fej lila hagyma, negyed paprika, 2 dkg liszt, 1 dl tejszín, só, bors.

Elkészítése: A palacsintatésztához kissé felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a lisztet, megsózzuk, és beleöntjük az olajat. A zöldborsót enyhén sós vízben megfőzzük, összeturmixoljuk, majd a tésztához keverjük. Az egynemű, sűrű masszát 1-2 deci vízzel tejszín sűrűségűre keverjük, majd a palacsintákat a szokásos módon megsütjük. A sonkakrémhez a sonka zsírosabb részét nagyobb darabokra vágjuk, és a vajon megfuttatjuk a felaprított lila hagymával és paprikával együtt. Meghintjük egy kevés liszttel, és összekeverjük a tejszínnel. Mikor kihűlt, összeturmixoljuk, hozzákeverjük az apró kockákra vágott maradék sovány sonkarészt. Ezzel megtöltjük a palacsintákat. Tejföllel kínáljuk.

ALMÁS-MAJONÉZES ZÖLDBORSÓSALÁTA

Hozzávalók: 60 dkg fejtett zöldborsó, 2 nagy alma, 6 ek. majonéz, 1-2 ek. tejszín, 1/2 citrom, só.

Elkészítése: A borsót megfőzzük. A meghámozott, magtalanított almát lereszeljük. Meglocsoljuk citromlével, megsózzuk és a majonézzel összekeverjük. Az öntetet kevés tejszínnel hígítjuk és ráöntjük a lecsöpögtetett zöldborsóra. Tálaláskor salátalevéllel és almagerezdekkel díszítjük.




Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!



Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player