1. lap. �sszesen 3.
BORSÓS ORSÓTÉSZTA
Hozzávalók: 1 piros színû paprika, 2 szál újhagyma, 2 dl zöldségleves (kockából), 25 dkg mozarella (sajt), 35 dkg orsótészta, 30 dkg fejtett zöldborsó, 4 ek. olívaolaj, só.
Elkészítése: A paprikát kicsumázzuk és felkockázzuk. Az újhagymát felkarikázzuk, és kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paprikát és a zöldborsót. Felöntjük a levessel, ha szükséges megsózzuk, és 15 perc alatt puhára pároljuk. A tésztát félig megfõzzük, a zöldségekhez adjuk, beleforgatjuk a kockákra vágott mozarellát, majd kevergetve, néhány perc alatt készre fõzzük.
Borsós orsótészta
ZÖLDBORSÓ PIRÍTOTT GOMBÁVAL
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 10 dkg vaj, 1 csokor zöldpetrezselyem, 50 dkg fejtett zöldborsó, 15 dkg reszelt sajt, 4 tojás, bors, só.
Elkészítése: A megtisztított és felszeletelt gombát vajon erõs tûzön megpirítjuk a petrezselyemmel, és fûszerezzük. Hozzáadjuk a zöldborsót, majd kevés ideig pároljuk. Kivajazott tûzálló tálba simítjuk, négy helyen kis mélyedést készítünk, és beleütjük a tojásokat. Forró sütõben tesszük, és a vége felé megszórjuk a reszelt sajttal. Önálló ételként is nagyon finom, de krumplipürével is asztalra adhatjuk.
ZÖLDBORSÓS RIZSPUFFANCS
Hozzávalók: 15 dkg rizs, 4 ek. olaj, 1 kk. ételízesítõ vagy só, 1 kis fej vöröshagyma, 30 dkg fejtett zöldborsó, 1 tojás, õrölt bors, 1 csokor koriander, 10 dkg liszt; a sütéshez: olaj.
Elkészítése: A megmosott rizst 2 evõkanál olajon megfuttatjuk, majd dupla mennyiségû vízzel felengedjük. Az ételízesítõvel megszórjuk, és gyenge tûzön, lefedve puhára pároljuk. Amikor az összes vizet magába szívta, megkeverjük, újra lefedjük, és saját gõzében hagyjuk pihenni. Közben a meghámozott, apróra vágott hagymát a maradék olajon megfuttatjuk, és a borsót rászórjuk. Megsózzuk, majd rázogatva puhára pároljuk. Ha kell, egy kevés vizet öntünk alá. Amikor a rizs langyosra hûlt, a villával egy kissé összetört borsót és a felvert tojást belekeverjük. Ha kell, utánasózzuk, frissen õrölt borssal, apróra vágott korianderrel fûszerezzük. Ha lazának érezzük a masszát, kevés liszttel sûríthetjük. Lapos pogácsákat formázunk belõle, amiket a maradék lisztbe forgatunk. Bõ, forró olajban ropogósra sütjük. Friss salátákkal, akár valamilyen öntettel vacsorára vagy elõételként kínáljuk.
JOGHURTOS ZÖLDBORSÓFÕZELÉK
Hozzávalók: 50 dkg fejtett zöldborsó, 4 dl joghurt, 1 csokor petrezselyem, só, 2 dkg vaj, 5 dkg feta sajt, 1 ek. kukoricakeményítõ.
Elkészítése: A zöldborsót vajon megfuttatjuk, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, puhára fõzzük a borsót, majd hideg vízben elkevert keményítõvel besûrítjük. Lehúzzuk a tûzrõl, és a konyharuhában lecsepegtetett joghurtot, valamint a krémes feta sajtot elkeverjük benne. Hidegen fogyasztjuk. Tálalás elõtt pár csepp olívaolajat locsolhatunk a tetejére.
SZALONNÁS-ZÖLDBORSÓS BATYU
Hozzávalók: 10 dkg császárszalonna, 2 dkg vaj, 20 dkg zöldborsó, 2 csokor friss petrezselyem, 1 csomag felengedett, mélyhûtött leveles tészta, 1 tojássárgája.
Elkészítése: A töltelékhez a szalonnát kis kockákra vágjuk, és a vajon zsírjára sütjük. A szûrõlapáttal szedjük ki, és a visszamaradt vajas zsiradékban 2 evõkanál vízzel puhára pároljuk a zöldborsót. Rászórjuk a felaprított petrezselymet, és ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. Összeturmixoljuk, és hozzákeverjük a szalonnapörcöket. A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, majd 8x8 centis kockákra vágjuk. Lekenjük a tojássárgájával, mindegyik közepére 1-1 teáskanál zöldborsós krémet teszünk, fölhajtjuk a négyzetek 4 sarkát, és összenyomjuk. Az így elkészített batyuk tetejét lekenjük a maradék tojássárgájával, és kb. 190 fokos sütõben 10-15 perc alatt megsütjük.
ZÖLDBORSÓS-SONKÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 4 tojás, 8-10 dkg liszt, só, 1 ek. olaj, 15 dkg fejtett zöldborsó, 30 dkg sonka, 1 ek. vaj, 1 fej lila hagyma, negyed paprika, 2 dkg liszt, 1 dl tejszín, só, bors.
Elkészítése: A palacsintatésztához kissé felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a lisztet, megsózzuk, és beleöntjük az olajat. A zöldborsót enyhén sós vízben megfõzzük, összeturmixoljuk, majd a tésztához keverjük. Az egynemû, sûrû masszát 1-2 deci vízzel tejszín sûrûségûre keverjük, majd a palacsintákat a szokásos módon megsütjük. A sonkakrémhez a sonka zsírosabb részét nagyobb darabokra vágjuk, és a vajon megfuttatjuk a felaprított lila hagymával és paprikával együtt. Meghintjük egy kevés liszttel, és összekeverjük a tejszínnel. Mikor kihûlt, összeturmixoljuk, hozzákeverjük az apró kockákra vágott maradék sovány sonkarészt. Ezzel megtöltjük a palacsintákat. Tejföllel kínáljuk.
ALMÁS-MAJONÉZES ZÖLDBORSÓSALÁTA
Hozzávalók: 60 dkg fejtett zöldborsó, 2 nagy alma, 6 ek. majonéz, 1-2 ek. tejszín, 1/2 citrom, só.
Elkészítése: A borsót megfõzzük. A meghámozott, magtalanított almát lereszeljük. Meglocsoljuk citromlével, megsózzuk és a majonézzel összekeverjük. Az öntetet kevés tejszínnel hígítjuk és ráöntjük a lecsöpögtetett zöldborsóra. Tálaláskor salátalevéllel és almagerezdekkel díszítjük.
|< Kezd�
< El�z�
1
2
3
K�vetkez� >
Utols� >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!