Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Jártában-keltében az ember azt látja, hogy a füllesztõ nyári melegben a teraszokon rozébort isznak a szomjazók. Sõt azt is tapasztalni, hogy ezt a borféleséget nem restek ásványvízzel higítani.
A pince
A hordĂł
A pohár
Gasztro
Receptek
Grillételek
KĂłstolĂł KommandĂł
A cyberkocsma
Gasztro-folklĂłr
A február szépsege: a kocsonya
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Van Dlusztusunk hozzá Van Dlusztusunk hozzá
Történelem, borvidék - történelmi borvidék?
MunkatársunktĂłl   2006 May 18, Thursday  

Ha a mai 22 borvidéket összevetjük a történeti listával, egyrészt megértjük a borászatot (is) sujtó megszakított fejlõdés mibenlétét, másrészt pedig alkalmunk adódik arra, hogy jó mélyen belenézzünk a történelem mély kútjába. Azután pedig a poharunkba.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Mivel Magyarország egész mai és történelmi területén évezredek óta ismert volt a szõlõkultúra, s mert Szent István óta az elsõ adókörbe vont tétel volt a bor értékesítésébõl származó jövedelem, nehéz szó nélkül elmenni amellett, hogy bizonyos bortermõ vidékek önmagukat történelminek (tehát nemesebbnek?) nevezik - mások kárára. Különösen a három alföldi borvidék, a Csongrádi, a Kunsági és a Hajós-Bajai húzza a rövidebbet, ha Eger vagy Sopron magasából néznek le rá.
Nyitásként vessünk egy pillantást erre a problémára.
A történeti Magyarország területének nagyobbik része mindenkor kedvezõ feltételeket kínált a szõlõtermesztéshez. A Kárpátok vonulatainak kivételével - melyek egyúttal a bortermesztés északi klimatikus határát is képezik - jóformán az egész ország területén megteremhetett a szõlõ. A középkor folyamán a szõlõkultúra valóban meg is honosodott szinte mindenütt. Ezt bizonyítja, hogy Békés vármegye kivételével minden vármegyében létezett hegyközség, ami az önigazgató demokrácia alapja volt, bármíly furcsán is hangzik.
Nem kĂ©tsĂ©ges azonban, hogy az ökolĂłgiai adottságok nem voltak mindenhol egyformán kedvezõek. Már a 11-13. századra körvonalazĂłdtak azok a vidĂ©kek, amelyek kiválĂł minõsĂ©gĂ» borokat teremtek. A Kis- Ă©s Nagy-KĂĽkĂĽllõ vidĂ©kĂ©t, valamint a Szászföldet, ahol ErdĂ©ly legjobb borai teremtek, Honterus János pĂ©ldául 1566-ban kĂ©szĂ­tett tĂ©rkĂ©pĂ©n Wein-landnak, vagyis „borvidĂ©k"-nek nevezte. A több telepĂĽlĂ©st magukban foglalĂł kisebb-nagyobb tájegysĂ©geket, melyek Ă©vszázadok Ăłta hĂ­resek voltak jĂł boraikrĂłl, törtĂ©neti borvidĂ©keknek nevezzĂĽk, de mint jeleztem, nem árt Ăłvatosnak lenni ezzel a kifejezĂ©ssel. Márcsak azĂ©rt sem, mert az Alföldrõl mint bortermõ helyrõl 1075-bõl, I. GĂ©za aláírásával emlĂ©kezik meg egy adományozási okirat.
A legrĂ©gibb Ă©s leghĂ­resebb bortermelõ táj a SzerĂ©msĂ©g volt. A szerĂ©mi bort az egĂ©sz közĂ©pkoron át a legjobbnak tartották. Nemcsak az ország terĂĽletĂ©n kereskedtek vele, hanem kĂĽlföldre is szállĂ­tották. A szerĂ©mi bor kereskedĂ©sĂ©ben szegedi polgárok jártak az Ă©len. HĂ­rĂ©t-nevĂ©t mĂ©g a 18. században is legendák öveztĂ©k. Utána következtek a somogyi, baranyai, pozsonyi, soproni, budai, egri, borsodi, nĂłgrádi, majd a veszprĂ©mi Ă©s zalai, vĂ©gĂĽl pedig az erdĂ©lyi borok. BorvidĂ©keinknek ezt az elsõ felsorolását (mely egyĂşttal rangsort is jelentett a maga korában) Oláh MiklĂłs váradi pĂĽspök hagyta ránk 16. század elejĂ©n Ă­rott munkájában. A rĂ©gebbi Ă©s Ăşjabb keletĂ» elbeszĂ©lõ források, amelyek Magyarország borbõsĂ©gĂ©rõl Ă­rtak, szinte kivĂ©tel nĂ©lkĂĽl megemlĂ©keztek arrĂłl is, hogy milyen bámulatosan sokfĂ©lĂ©k az itt termett borok. A kortárs szerzõ Ăşgy látta, hogy ahány borvidĂ©k, annyifĂ©le a bor karaktere: „Nemes, erõs, tĂĽzes, Ă©des, könnyĂ», közĂ©pszerĂ» borok minden válfajban elõfordulnak" - Ă­rta a pĂĽspök.

Lapozzon a cikk folytatásához!



Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player