Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítője a rozé
Jártában-keltében az ember azt látja, hogy a füllesztő nyári melegben a teraszokon rozébort isznak a szomjazók. Sőt azt is tapasztalni, hogy ezt a borféleséget nem restek ásványvízzel higítani.
A pince
A hordó
Történelem, borvidék - történelmi borvidék?
Gasztro
Frankóságok
Bárány kotlett
Receptek
Bodzából nemcsak szörp
Kóstoló Kommandó
A cyberkocsma
Gasztro-folklór
Főzzőn velünk Karácsonyra!
Borászatok
Andreas Ebner borászata
Füveskönyv
Füveskönyv V.
Sztárinterjú
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Programajánló
Október 2018
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezső fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti előadásában a fröccsről beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életéről...
Van Dlusztusunk hozzá Van Dlusztusunk hozzá
A pohár
Dlusztus Imre   2006 May 25, Thursday  

A régi mondás szerint a bor egyszerre négy érzékszervünkre van hatással: a szemünkre, hiszen gyönyörködünk a színében, az orrunkra, mivel a bor illata is hatást gyakorol ránk, azután a szánkra is, elvégre az ital ivásra termett, de mielőtt megmártózna a nyelv a csodában, a boros pohárral koccintani is illik, így a fülünkre is hat.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 Boros tűnődéseink sorában legelébb szóljunk a pohárról, már csak azért is, mert nélküle nehezen hatna a bor egyszerre négy érzékszervünkre, meg azért is, mert a napokban befejeződött szegedi borfesztiválon ez a téma is terítékre került.
Nem nehezítvén a saját dolgunkat a fehér és talp nélküli műanyag-, talpas és átlátszó műanyag-, talp nélküli üveg-, valamint a talpas üvegpohár vitáját gyorsan eldöntve kijelentjük, hogy bort kizárólag talpas, öblös, felfelé záródó-keskenyedő, átlátszó, díszítéstől mentes üveg pohárból lehet szakszerűen kóstolni, illetve élvezni. Tudjuk persze, hogy a régi családi pincékben mindenütt az egy vagy két decis, henger alakú, vastag falú pohár dívott, mert bírta a strapát, s mert a hagyományos borászat még nem igazán törődött az illat- és zamatanyagok sokszínűségével. A régi vizes-boros pohár azt fejezte ki, hogy a bort mindenek előtt meg kell inni, és punktum.
E megközelítés jogosságát nem vitatva a mai borivók szívesen foglalkoznak a bor színének, illatának és zamatainak jellemzőivel. A modern erjesztési technikák és a kifinomodó érlelési eljárások jobban kifejezésre juttatják a szőlő eredeti tulajdonságait: a valamire emlékeztető illatokat és ízeket. Ha szánkba veszünk egy bogyó szőlőt, majd nem sokkal ezután egy korty, modern technológiával készített Irsai Olivért, sauvignon blanc-t vagy olaszrizlinget kortyolgatunk, sok más mellett a szőlő gyümölcsízét fogjuk észlelni.
Az érzékelés határterülete az orr és a szájüreg közötti rész, ezért is szoktuk egyszerre emlegetni az illat-, íz és zamatanyagok együttesét.

Kattintson a folytatáshoz!



Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!



Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player