Van Dlusztusunk hozzá |
---|
Jártában-keltĂ©ben az ember azt látja, hogy a fĂĽllesztõ nyári melegben a teraszokon rozĂ©bort isznak a szomjazĂłk. Sõt azt is tapasztalni, hogy ezt a borfĂ©lesĂ©get nem restek ásványvĂzzel higĂtani. | |
| |
| |
|
Gasztro |
---|
| Receptek |
| | KĂłstolĂł KommandĂł |
| | Gasztro-folklĂłr |
|
Törzsasztal |
---|
Frankóságok |
---|
Frank Sándor mesterszakács Ă©s Ferenczi Dezsõ sĂĽllõfilĂ©t kĂ©szĂt sĂĽlt zöldsĂ©g körettel. | Gasztro-folklĂłr |
---|
Barta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél. |
|
Sztárinterjúk |
---|
Gyömbér László mesél életérõl... |
| |
A pohár
Dlusztus Imre
2006 May 25, Thursday
A rĂ©gi mondás szerint a bor egyszerre nĂ©gy Ă©rzĂ©kszervĂĽnkre van hatással: a szemĂĽnkre, hiszen gyönyörködĂĽnk a szĂnĂ©ben, az orrunkra, mivel a bor illata is hatást gyakorol ránk, azután a szánkra is, elvĂ©gre az ital ivásra termett, de mielõtt megmártĂłzna a nyelv a csodában, a boros pohárral koccintani is illik, Ăgy a fĂĽlĂĽnkre is hat.
|
1. lap. ďż˝sszesen 2.  Boros tĂ»nõdĂ©seink sorában legelĂ©bb szĂłljunk a pohárrĂłl, már csak azĂ©rt is, mert nĂ©lkĂĽle nehezen hatna a bor egyszerre nĂ©gy Ă©rzĂ©kszervĂĽnkre, meg azĂ©rt is, mert a napokban befejezõdött szegedi borfesztiválon ez a tĂ©ma is terĂtĂ©kre kerĂĽlt. Nem nehezĂtvĂ©n a saját dolgunkat a fehĂ©r Ă©s talp nĂ©lkĂĽli mĂ»anyag-, talpas Ă©s átlátszĂł mĂ»anyag-, talp nĂ©lkĂĽli ĂĽveg-, valamint a talpas ĂĽvegpohár vitáját gyorsan eldöntve kijelentjĂĽk, hogy bort kizárĂłlag talpas, öblös, felfelĂ© zárĂłdĂł-keskenyedõ, átlátszĂł, dĂszĂtĂ©stõl mentes ĂĽveg pohárbĂłl lehet szakszerĂ»en kĂłstolni, illetve Ă©lvezni. Tudjuk persze, hogy a rĂ©gi családi pincĂ©kben mindenĂĽtt az egy vagy kĂ©t decis, henger alakĂş, vastag falĂş pohár dĂvott, mert bĂrta a strapát, s mert a hagyományos borászat mĂ©g nem igazán törõdött az illat- Ă©s zamatanyagok sokszĂnĂ»sĂ©gĂ©vel. A rĂ©gi vizes-boros pohár azt fejezte ki, hogy a bort mindenek elõtt meg kell inni, Ă©s punktum. E megközelĂtĂ©s jogosságát nem vitatva a mai borivĂłk szĂvesen foglalkoznak a bor szĂnĂ©nek, illatának Ă©s zamatainak jellemzõivel. A modern erjesztĂ©si technikák Ă©s a kifinomodĂł Ă©rlelĂ©si eljárások jobban kifejezĂ©sre juttatják a szõlõ eredeti tulajdonságait: a valamire emlĂ©keztetõ illatokat Ă©s Ăzeket. Ha szánkba veszĂĽnk egy bogyĂł szõlõt, majd nem sokkal ezután egy korty, modern technolĂłgiával kĂ©szĂtett Irsai OlivĂ©rt, sauvignon blanc-t vagy olaszrizlinget kortyolgatunk, sok más mellett a szõlõ gyĂĽmölcsĂzĂ©t fogjuk Ă©szlelni. Az Ă©rzĂ©kelĂ©s határterĂĽlete az orr Ă©s a szájĂĽreg közötti rĂ©sz, ezĂ©rt is szoktuk egyszerre emlegetni az illat-, Ăz Ă©s zamatanyagok egyĂĽttesĂ©t. Kattintson a folytatáshoz!
|< Kezdďż˝
< El�z�
1
2
K�vetkez� >
Utolsďż˝ >|
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t. |
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!