Gasztro-folklĂłr |
---|
A közmondás szerint, ha lúd, legyen kövér, valamint jobb egy lúd nyak, száz tyúk nyaknál. Ennek szellemében töltött libanyakat, -mellet, -combot és libamájat sütöttünk, mindezt pedig filmre vettük! |  |
|  |
|  |
|  |
|  |
|
Gasztro |
---|
 | Receptek |
|  | KĂłstolĂł KommandĂł |
|  | Borászatok |
|
Törzsasztal |
---|
Frankóságok |
---|
Frank Sándor mesterszakács Ă©s Ferenczi Dezsõ fogasfilĂ©t kĂ©szĂt pĂłrĂ©levĂ©lbe göngyölve. | Gasztro-folklĂłr |
---|
Barta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél. |
|
Sztárinterjúk |
---|
Gyömbér László mesél életérõl... |
| |
Honnan származik a paprika?
Munkatársunktól
2005 August 23, Tuesday
 KĂĽlönös Ă©s izgalmas törtĂ©nete van annak, hogyan lett a paprikábĂłl az idõk során a magyar gasztronĂłmia legfontosabb fĂ»szere. Az embernek már-már az az Ă©rzĂ©se, hogy – akárcsak a jĂł házasság, – a magyarok Ă©s a paprika frigye is az Ă©gben köttetett.
|
Nem lehet vĂ©letlen, hogy a paprika lett a legjellegzetesebb magyar fĂ»szer. A paprika a magyar konyhamĂ»vĂ©szet számára nemcsak egy fĂ»szer a sok közĂĽl, hanem kĂĽlönleges, páratlan aromájával, szĂ©p szĂnĂ©vel elengedhetetlen rĂ©sze.
De vajon honnan is származik a paprika? FeltevĂ©sekben igazán nem szĂ»kölködĂĽnk. A Himalája lejtõirõl származik, Kolumbusz hozta EurĂłpába AmerikábĂłl a burgonyával egyĂĽtt, KözĂ©p-AmerikábĂłl származik, Indiában termesztettĂ©k elõször. Az biztos, hogy Krisztus utáni elsõ században NĂ©rĂł háziorvosa, DioszkioridĂ©sz „De Materia Medica" cĂmĂ» mĂ»vĂ©ben leĂr egy bizonyos „piper longum rotundumot", amely megdöbbentõen emlĂ©keztet a paprikára. Vajon csakugyan a paprika lett volna ez a bizonyos növĂ©ny, vagy valami más? Biztosat már sosem fogunk tudni, miután több emlĂtĂ©s nem törtĂ©nik rĂłla, mindaddig, amĂg Kolumbusz el nem Ă©rte az Ăšj Világ partjait. Az elsõ Ărásbeli feljegyzĂ©s, amelyben a paprika is szerepel abban a formában, ahogyan mi is ismerjĂĽk Kolumbusz hajĂłorvosának, Chanca-nak a tollábĂłl származik. Chanca egy levĂ©lben, amelyet Hernandez nevĂ» barátjának, FĂĽlöp spanyol király háziorvosának kĂĽldött, leĂrja az Ăšj Világban termõ „indiai borsot", ezt a vonzĂł látványt nyĂşjtĂł dĂsznövĂ©nyt, amely orvosi szempontbĂłl is hasznosnak bizonyulhat. Azt csak mellĂ©kesen jegyzi meg, hogy a bennszĂĽlöttek ezt a bizonyos „indiai borsot" fĂ»szernek használják. A tizenhatodik század vĂ©gĂ©re az IbĂ©riai-fĂ©lszigeten már virágzĂł paprikatermesztĂ©s folyt. De, hogy ne legyen ilyen egyszerĂ» a dolog, álljon itt Gundel Károly vĂ©lemĂ©nye, aki szerint a spanyol pimiento paprika csakugyan Kolumbusszal Ă©rkezett EurĂłpába, ám a magyar capsicum paprika IndiábĂłl kerĂĽlt hozzánk Perzsián keresztĂĽl, ahonnan a törökök hozták magukkal a tizenhatodik században. Ezt az elmĂ©letet fõkĂ©nt az támasztja alá, hogy Ă©vszázadokon keresztĂĽl szinte mindenki indiai borsnak nevezte a paprikát. A kĂ©pet mĂ©g zavarosabbá teszi, hogy a rĂ©gi idõk botanikusai számára az „indiai" amerikai, vagy közĂ©p-amerikai indiánt jelentett. Egy biztos, a paprikát Kolumbusz elõtt nem ismertĂ©k EurĂłpában. Akkor járunk tehát legjobban, ha Ăşgy tekintjĂĽk ezt a pompás növĂ©nyt, mint Amerika felfedezĂ©sĂ©nek egyik kellemes mellĂ©khatását. Hazánkba a paprika török közvetĂtĂ©ssel, bolgár kertĂ©szek által kerĂĽlt, Ă©s õk ismertettĂ©k meg termesztĂ©sĂ©vel a magyarokat. De, tulajdonkĂ©ppen mikor paprikát mondunk, mire is gondolunk? Nálunk a paprikának kĂ©t alapvetõ fortĂ©ja lĂ©tezik, az egyiket arra szánják, hogy frissen, fõzve vagy savanyĂtva fogyasszák, a másik az Ăşn. fĂ»szerpaprika, amit megõrölnek Ă©s fĂ»szerkĂ©nt használnak. Ez a világhĂres magyar paprika, a hazai gasztronĂłmia alapfĂ»szere, hungaricum, a következõ adás tĂ©mája.
|
|
Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor egy kattintással nyithat a cikkhez fórumos témát. |
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!