HTML
Flash VIII.
Folytatjuk a Flash megismerését. A mai írásunkban megnézzük, hogyan tudjuk a hangokat háttérzeneként és effektekként felhasználni. Rovatunk a Merlin Stúdió segítségével készült.
Flash VII.
Flash VI.
Flash V.
Flash IV.
Flash III.
Távtan
Webesztétika
A magyar játékfejlesztő cégek
Tech
Norton Antivirus
Kártyázzunk
Rikiki
Programajánló
December 2019
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
HTML HTML
Flash II.
Munkatársunktól   2005 March 06, Sunday  

Folytatjuk a Flash megismerését. A mai írásunkban a szimbólumok használatát, gombtechnikákat és egy újabb link lehetőséget mutatunk be. Rovatunk a Merlin Stúdió segítségével készült.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Most a több állapotú gombok rajzolását fogjuk bemutatni. Először is a gombképnek hozzunk létre egy grafikai szimbólumot. Erre azért van szükség, hogy a gomb állapotok jelzéséhez használhatjuk a múltkori adásban tanult példányjellemzőket. Rajzoljunk egy térhatásúnak látszó gombot. Kezdjük egy téglalappal, melynek kitöltése lineáris. Az átmenetet forgassuk el úgy, mintha a bal felső sarok felől esne rá fény. Kicsit húzzuk kintebb az átmenet szélét, hogy ne legyen fehér a téglalap sarka. Görbítsük meg a téglalap két szélét. Jelöljük ki az egészet és foglaljuk csoportba. Erre azért van szükség, mert a gomb belseje is ugyanilyen alakzat lesz 180 fokkal elfordított átmenettel és csak csoportosított objektumokat tudunk egy rétegen belül egymás elé/mögé vinni, illetve egymáshoz képest igazítani. Duplikáljuk a csoportot, majd kicsinyítsük le a kívánt méretre. Dupla kattintással menjünk bele a csoportba, és forgassuk el 180 fokkal az átmenetet. Lépjünk vissza a csoportból és igazítsuk mindkét gombot a rajzterület közepére. Most készítsünk árnyékot a gomb mögé. Duplikáljuk a felső csoportot, majd dupla kattintással menjünk bele. Módosítsuk a kitöltő és a szegélyszínt feketére, majd adjuk ki a Modify menü Shape - Soften fill edges parancsot! Ez a parancs az általunk megadott pixelszélességű, egyre átlátszóbb vonalsereget rajzol a kijelölt objektum köré. Lépjünk ki a csoportból, küldjük hátra az árnyékot, mozgassuk a helyére, és állítsuk be a méretét is.

Most jön a gombkészítés! Hozzunk létre egy új szimbólumot, melynek a típusa gomb! A gombszimbólum 4 kockából áll: Up: A gomb alapértelmezett, felengedett állapotából, Over: Rámutatáskori állapotából, Down: Rákattintáskori állapotából, Hint: érzékelési területből. Helyezzük el az előbb rajzolt gombkép szimbólumunk egy példányát az Up kockán. A kockát másoljuk fel a vágólapra és illesszük be az over és a down kockákra. Az over kockán a gombkép szimbólumnak növeljük a fényerejét, a down kockán levőt pedig színezzük át. Térjünk vissza a fő idővonalunkra. Az előző adásban létrehozott szövegeket helyezzük át olyan helyre, ahol jobban látszanak a mögéjük tett gombok. A mögöttük lévő rétegre illesszük be a gomb szimbólumpéldányokat! Egy kis igazítás, méretezés, és máris kész van a gombsor.

A linkek létrehozására a múlt alkalommal már bemutattunk egy lehetőséget, amikor a szövegből készítettünk linket. A másik megoldás, hogy a gombhoz rendelünk egy akciót, amely megnyitja a kívánt című lapot. Ehhez jelöljük ki a gombot, majd az actions panelon kapcsoljunk normál módba és kattintsunk a get URL parancsra. A dialógusablakban beállíthatjuk a címet és azt is, hogy a hivatkozott lap új ablakban nyíljon meg. A Ctrl-F12 billenytűkombináció segítségével az eredményt megnézhetjük az aktuális böngészőprogramunkban!

Írta: Klari


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Távtan arrow HTML arrow Flash II.Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player