Tech
Norton Antivirus
Korunk egyik legismertebb viruskereső programja a Norton Antivirus, ezt láthatjátok most. A jĂł mĂĽködĂ©sĂ©hez elengedhetetlen a jĂł beállĂ­tása, lássuk mi mindent tud.
A Phantom konzol
A Nokia játékkonzola, az N-gage
Unreal Torunament 2004
Doom 3
Half Life 2
Távtan
Webesztétika
A hĂłdmezővásárhelyi Kossuth Zsuzsanna Műszaki SzakközĂ©piskola Ă©s Gimnázium
Programajánló
Február 2023
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Tech Tech
Mi is az a HDTV Ă©s mire jĂł?
MunkatársunktĂłl   2008 September 18, Thursday  
sd versus hd felbontás
Magyarországon a tévézésre átlagosan heti 30 órát szánnak az emberek. A tévézés tehát fontos és most változás elõtt áll. A változás neve HDTV. Tényleg csak egyszerû minõségi javulásról van szó?
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

A nagyfelbontású televízió (HDTV) elterjedése várhatóan forradalmasítani fogja a televíziózást. Sokan úgy vélik, hogy a minõségbeli javulás legalább akkora mértékû, mint amekkora a színes televíziózás megjelenése volt a fekete-fehér korszakban. Nézzük meg, milyen többletet kaphat egy hagyományos felbontású SD-televízióhoz (Standard Definition) szokott nézõ, ha áttér a HD-televíziózásra (High Definition).

SD, HD és FHD felbontások A HDTV tartalom minden esetben digitális formában jut el a fogyasztóhoz, amia szokásos digitális elõnyöket biztosítja: nincs szellemkép, zajos kép, a hang közel CD minõségû és akár többnyelvû is lehet, valamint a tévémûsor mellett többnyire más kiegészítõ szolgáltatások is elférnek, aminek legismertebb formája az elektronikus mûsorkalauz (EPG).

A HDTV kép az SDTV képhez képest legalább kétszerannyi pontot tartalmaz. A hagyományos SD-adás esetén ez kb. 400.000 képpont (mivel a készülékek a képnek mintegy 10%-át általában eltakarják a nézõ elõl), a HD-adás esetén a pontok száma 921ezer körüli és azt már teljes egészében látja a nézõ, a FullHD esetén pedig már meghaladhatja a 2 milliót. A HD (és különösen a FHD) kép tehát sokkal részletesebb, a kontúrok sokkal élesebbek. A nagyfelbontású képen szinte valósághûen látszanak a tárgyak fantasztikus élményt adva a nézõnek. Ráadásul a HDTV mûsorok tipikusan 16:9-es képformátumban kerülnek kisugárzásra, ami sokkal természetesebb az emberi szem számára mint a hagyományos 4:3-as képarány. Különösen sportmûsorok, természet- vagy úti-filmek esetén szembetûnõ a minõségbeli javulás.

SD és HD képek látószöge A televíziós képet egy bizonyos távolságról kell néznünk ahhoz, hogy a képalkotó pontokat a szemünk ne legyen képes elkülöníteni. Eza távolság SDTV esetén a képmagasság hatszorosa, míg HDTV esetén csak a háromszorosa, FHD esetén pedig mindössze duplája. Az SD-kép ezért mindössze 13 fokos, a HD-kép 32 fokos, a FHD-kép pedig már mintegy 42 fokos vízszintes látószöget tölt ki, ahogy a szélesvásznú filmek! Biológiai tény, hogy az emberi szem kb. 30 fokos vízszintes látószögben képes a részletek érzékelésére, miközben a periférikus látás rendkívül érzékeny a mozgásokra. Világos tehát, hogy az FHD-tévézés (a dimenzionális kiterjedéstõl eltekintve) teljes mértékben kihasználja szemünk biológiai képességeit: a kisebb nézõtávolság és nagyobb látószög együttesen azt eredményezi, hogy a nézõ az események részesévé válik, a mozihoz hasonló élményt kap.

A HDTV látványt általában Dolby Digital 5.1 hang is kíséri, ami alkalmas házimozi rendszerrel képes a moziban megtapasztalt teljes filmélményt a tévé elé varázsolni. (Mindazonáltal kevés olyan otthon van, ahol akár a legjobb házimozi rendszer is képes lenne erre...)

A HDTV mûsorok vételéhez természetesen megfelelõ eszközök kellenek. Ilyen lehet egy kompatibilis dekóder (set-top box), vagy a HD-Ready logóval ellátott tévékészülék . Ez utóbbi legalább 1366x768 pixel felbontású LCD vagy plazmakijelzõ. Ha valaki ma televíziót vesz, érdemes a jövõ-biztos FullHD logóval ellátott készülékek közül válogatni. Dekóder használata esetén a monitoron, tévén mindenképpen lennie kell egy HDMI bemenetnek.

Jegyezzük meg végül, hogy a HD-tévék nem csak több pontot mutatnak a nézõ felé, hanem a színárnyalatokban is sokszorosát biztosítják a hagyományos készülékeknek.

(Készült az Antenna Digitál és más weboldalain talált képek és leírások alapján.)


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HĂ­rek arrow Távtan arrow Tech arrow Mi is az a HDTV Ă©s mire jĂł?Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player