Sportemberek
Szabó László (Sonka)
Öreg játékos nincs, csak elfeledett! Ez ellen teszünk, a saját eszközeinkkel. Egykori szegedi kézilabdásokról szól ez a sorozat.
Sándor István
Bartók Csaba
Bartalos Zoltán
Dr. Adamkovich István
Karcsi bá' elment
Sport
Olimpia
Kalapács alá kerülnek a vízipólós olimpiai relikviák
Helyi sport
Férfi vízilabda ob I - A Szeged simán legyőzte a Fradit
Országos sport
Sárgában úszott a hódmezővásárhelyi uszoda
Nemzetközi sport
Kajak-kenu Vk - Tizennyolc magyar érem Szegeden
Szerintem
Miért voltunk jobbak, mint a Litkey?
Programajánló
Május 2019
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Zenei hírek
Hétfőn ünnepli 65. születésnapját Koncz Zsuzsa
Guano Apes a SZINpadon!
Uccai dumák
Halhatatlan ősforrások
Bulvár
Visszavihetik Franciaországba Ophelie holttestét
Felmentették Vajnai Attilát az önkényuralmi jelkép viselésének vádja alól
Játék
South Park Rally
Testreszabott száguldozás
Buli
Bastian
PEAT
Autók
Ezentúl Bugatti Veyronnal is üldözik a bűnt Dubaiban
Sportemberek Sportemberek
Dr. Kereszty Bélára emlékeztek
Barok István   2009 June 06, Saturday  

Dr. Kereszty Bélára, a Maty-ér egyik szülőatyja tiszteletére emléktáblát avattak a hálás utódok pénteken délután, az evezőst ábrázoló szobor talapzatán. Olvassa újra korábban, vele készült interjúnkat!
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Nyugdíjaként, "már csak" három egyetemen tanított. Ha tehette hetente négyszer, leúszott ezer métert a Sportuszodában. Ha a Maty-éren bármilyen verseny volt, kijárt nosztalgiázni, de akár azt is mondhatnám, hogy láthatáson volt. ...Mint a pálya egyik szülőatyja. A pályaépítésért megkapta a Sportérdemérem arany fokozatát. Két évig tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak. 2009-ben emléktáblát avattak tiszteletére a hálás utódok az evezőst ábrázoló szobor talapzatán. Interjúnk 2007-ben készült.

  • Hallgassa meg az emléktábla átadó után Petrovics Kálmánt!

- Budán kezdtem sportolni, hisz a városmajorban voltam elemi iskolás. Közel volt a Vasas Pasaréti úti pályája, ahol, maga Gyarmati Olga tanította meg nekem a rajtgödör készítését, lévén sprinternek készültem. A korai kezdés miatt összejött egy szívnagyobbodásom, s a teljesítménysportot hamar be kellett fejezzem. A vívás következett, amit igen sokáig űzhettem, párbajtőrözőként első osztályú minősítést szereztem. Lokomotív, Vörös Lobogó, OSC és végül a Szolnoki MÁV következett. Az ELTE alatt sportoltam az OSC-ben, s mikor Szolnokra kerültem dolgozni, akkor lettem MÁV-os. A versenyzői pályafutásom vége felé előbb a városi, majd a megyei vívó szövetség elnöke lettem, Szolnokon. Ott az ügyészségen dolgoztam, 1961. július elsejétől.

- Mikor került Szegedre?
- Hetvenöt július elsején neveztek ki megyei főügyésznek, s kilencvenkettő március 15-ig itt dolgoztam, Szegeden, majd felkerültem az országos főügyészségre, ahol az önálló közlekedési osztályt vezettem, nyugdíjba vonulásomig, 2001 június végéig.

- Akkor most nyugdíjasként tanít?
- Ahogy Szegedre kerültem azonnal oktatni, kezdtem, büntetőjogot a JATE-n, egész pontosan anyagi és eljárás jogot tanítottam, s tanítok, már most kezdődik a 31. tanévem. De tanítok az ELTE továbbképző intézetében és a pesti Károli Gáspár Református Egyetem, Jogi Karán, hetente nyolc-tíz órát tartok. Sajnos a sok utazgatás leszűkíti a sportolási lehetőségemet, de hetente, ha tehetem, négyszer úszom ezer métert, Jobba Miki barátommal.

- Szép sportmúlttal rendelkezik, de ha jól tudom, a kajak kenu kapcsolatára és a pályára a legbüszkébb.
- Még Szolnokon jó barátságba kerültem Csapó Gézával, Aki miután megtudta, hogy Szegedre kerültem megkeresett. Elmondta az álmát, hogy szeretne Szegeden egy kajak-kenu pályát építeni. A montreali olimpia után, amikor nagyon gödörben volt, azt mondta, hogy már csak egy célja van, pályát építeni Szegeden. Hatalmas munkába kezdtünk, de az általa megálmodott helyen, a Boszorkány szigeten nem fért volna el a nemzetközi méretű pálya. Így megkerestük Dr. Simády Bélát, s rengeteg kalapozás, kilincselés után 1981. júniusában felavathattuk a Maty-éri pályaavatót. Béla barátommal, keresztbe átúsztuk a Maty-eret. Sajnos már sem Ő, sem az Országos Vízügyi Hatóság akkori vezetője, Gergely István, Aki az első két millió forintot adta az építésre, sincs már közöttünk.
Bekerültem a kajak-kenu szövetség elnökségébe, tíz év után azért mondtam le, mert a 95-ös világbajnokságra Szegeddel szemben, Fadd-Domborival kandidáltak a pesti vezetők. Sergio Orsi, az akkori első ember is Szegedet tartotta jó megoldásnak. Kilencvennyolcban, azután mindenért kárpótolt a síkvízi világbajnokság. Jövőre is ott leszek a lelátón, mint a pályaavató óta megrendezett valamennyi nagy versenyen.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SportContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player