Sportemberek
Szabó László (Sonka)
Öreg játékos nincs, csak elfeledett! Ez ellen teszünk, a saját eszközeinkkel. Egykori szegedi kézilabdásokról szól ez a sorozat.
Sándor István
Bartók Csaba
Bartalos Zoltán
Dr. Adamkovich István
Karcsi bá' elment
Sport
Helyi sport
Vízilabda Magyar Kupa - A férfiaknál a Szeged sorozatban harmadszor győztes
Országos sport
Férfi vízilabda ob I - Előny a Szegednél a bronzcsatában
Nemzetközi sport
Kajak-kenu Vk - Tizennyolc magyar érem Szegeden
Programajánló
Február 2020
H K S C P S V
27282930311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Uccai dumák
Jégeső, világvége
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Múzeumba került az első, 1898-ban készült Porsche
Sportemberek Sportemberek
Dr. Kereszty Bélára emlékeztek
Barok István   2009 June 06, Saturday  

Dr. Kereszty Bélára, a Maty-ér egyik szülőatyja tiszteletére emléktáblát avattak a hálás utódok pénteken délután, az evezőst ábrázoló szobor talapzatán. Olvassa újra korábban, vele készült interjúnkat!
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Nyugdíjaként, "már csak" három egyetemen tanított. Ha tehette hetente négyszer, leúszott ezer métert a Sportuszodában. Ha a Maty-éren bármilyen verseny volt, kijárt nosztalgiázni, de akár azt is mondhatnám, hogy láthatáson volt. ...Mint a pálya egyik szülőatyja. A pályaépítésért megkapta a Sportérdemérem arany fokozatát. Két évig tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak. 2009-ben emléktáblát avattak tiszteletére a hálás utódok az evezőst ábrázoló szobor talapzatán. Interjúnk 2007-ben készült.

  • Hallgassa meg az emléktábla átadó után Petrovics Kálmánt!

- Budán kezdtem sportolni, hisz a városmajorban voltam elemi iskolás. Közel volt a Vasas Pasaréti úti pályája, ahol, maga Gyarmati Olga tanította meg nekem a rajtgödör készítését, lévén sprinternek készültem. A korai kezdés miatt összejött egy szívnagyobbodásom, s a teljesítménysportot hamar be kellett fejezzem. A vívás következett, amit igen sokáig űzhettem, párbajtőrözőként első osztályú minősítést szereztem. Lokomotív, Vörös Lobogó, OSC és végül a Szolnoki MÁV következett. Az ELTE alatt sportoltam az OSC-ben, s mikor Szolnokra kerültem dolgozni, akkor lettem MÁV-os. A versenyzői pályafutásom vége felé előbb a városi, majd a megyei vívó szövetség elnöke lettem, Szolnokon. Ott az ügyészségen dolgoztam, 1961. július elsejétől.

- Mikor került Szegedre?
- Hetvenöt július elsején neveztek ki megyei főügyésznek, s kilencvenkettő március 15-ig itt dolgoztam, Szegeden, majd felkerültem az országos főügyészségre, ahol az önálló közlekedési osztályt vezettem, nyugdíjba vonulásomig, 2001 június végéig.

- Akkor most nyugdíjasként tanít?
- Ahogy Szegedre kerültem azonnal oktatni, kezdtem, büntetőjogot a JATE-n, egész pontosan anyagi és eljárás jogot tanítottam, s tanítok, már most kezdődik a 31. tanévem. De tanítok az ELTE továbbképző intézetében és a pesti Károli Gáspár Református Egyetem, Jogi Karán, hetente nyolc-tíz órát tartok. Sajnos a sok utazgatás leszűkíti a sportolási lehetőségemet, de hetente, ha tehetem, négyszer úszom ezer métert, Jobba Miki barátommal.

- Szép sportmúlttal rendelkezik, de ha jól tudom, a kajak kenu kapcsolatára és a pályára a legbüszkébb.
- Még Szolnokon jó barátságba kerültem Csapó Gézával, Aki miután megtudta, hogy Szegedre kerültem megkeresett. Elmondta az álmát, hogy szeretne Szegeden egy kajak-kenu pályát építeni. A montreali olimpia után, amikor nagyon gödörben volt, azt mondta, hogy már csak egy célja van, pályát építeni Szegeden. Hatalmas munkába kezdtünk, de az általa megálmodott helyen, a Boszorkány szigeten nem fért volna el a nemzetközi méretű pálya. Így megkerestük Dr. Simády Bélát, s rengeteg kalapozás, kilincselés után 1981. júniusában felavathattuk a Maty-éri pályaavatót. Béla barátommal, keresztbe átúsztuk a Maty-eret. Sajnos már sem Ő, sem az Országos Vízügyi Hatóság akkori vezetője, Gergely István, Aki az első két millió forintot adta az építésre, sincs már közöttünk.
Bekerültem a kajak-kenu szövetség elnökségébe, tíz év után azért mondtam le, mert a 95-ös világbajnokságra Szegeddel szemben, Fadd-Domborival kandidáltak a pesti vezetők. Sergio Orsi, az akkori első ember is Szegedet tartotta jó megoldásnak. Kilencvennyolcban, azután mindenért kárpótolt a síkvízi világbajnokság. Jövőre is ott leszek a lelátón, mint a pályaavató óta megrendezett valamennyi nagy versenyen.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SportContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player