TudĂłsok Ă©s tanĂ­tĂłk
Hetényi Magdolna az Akadémia rendes tagja
Hetényi Magdolnåt, a Szegedi Tudomånyegyetem åsvånytani, Geokémiai és KÔzettani Tanszék tanszékvezetÔ egyetemi tanåråt a levelezÔ utån rendes tagjåvå vålasztotta a Magyar Tudomånyos Akadémia.
FĂŒlöp Ferenc a GYTK elsĂ” akadĂ©mikusa
GyĂŒdi SĂĄndor, a karmester Ă©s matematikus
dr. Molnår Gyula ornitológus, zenész és fotómûvész
Ötvös PĂ©ter 60 Ă©ves
Berta Árpåd, a Bölcsészettudomånyi Kar dékånja
Universitas
SZTE Hírlevél
JĂłl jĂĄr a diĂĄk, ha szemfĂŒles
SzTE hĂ­rek
A vizuålis kisebbségi nyelvhasznålat dél-szlovåkiai történetérÔl nyílt kiållítås Szegeden
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœrcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
Universitas
SzTE hĂ­rek
Új gyakorlĂłrendelĂ”t adtak ĂĄt az SZTE FogorvostudomĂĄnyi KarĂĄn
Hol szĂŒletnek a döntĂ©sek? – A Nobel-dĂ­jas Bert Sakmann elĂ”adĂĄsa Szegeden
Magazin
Uccai dumĂĄk
Van ilyen
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
SEMA: 600+ lóerÔs Elantra GT a Bisimototól
TudĂłsok Ă©s tanĂ­tĂłk TudĂłsok Ă©s tanĂ­tĂłk
Beszélgetés CsörgÔ Såndor akadémikussal
GrĂłf RĂłza   2007 March 10, Saturday  
Image
A Szegedért Alapítvåny fÔdíjåt 2007. mårcius 10-én este Dr. CsörgÔ Såndor matematika professzor, a Szegedi Tudomånyegyetem Sztochasztika Tanszékének vezetÔje, a Magyar Tudomånyos Akadémia levelezÔ tagja veszi åt.
  Hozzászólások 1 Nyomtat E-mail PDF
A professzornål történt telefonos bejelentkezésem aggodalmat keltett bennem.
NĂ©mi rĂĄbeszĂ©lĂ©s utĂĄn vĂĄllalkozott ugyan az interjĂșra, de azzal a feltĂ©tellel, hogy nem kĂ©rdezem a matematika tudomĂĄnyĂĄnak hasznĂĄrĂłl Ă©s a sztochasztika alkalmazhatĂłsĂĄgĂĄrĂłl. BölcsĂ©sz lĂ©vĂ©n, ezutĂĄn el sem tudtam kĂ©pzelni, hogyan tovĂĄbb. Az egykori Tandori - professzori szobĂĄban azonban Ășgy kezdtĂŒnk el beszĂ©lgetni, mintha rĂ©gĂłta ismernĂ©nk egymĂĄst vagy mintha egyenragĂș tudĂĄsunk lenne a matematika terĂŒletĂ©n.
Közben csak annyi törtĂ©nt, hogy egy nyelvet hasznĂĄltunk az elmĂșlt 50 Ă©v magyar törtĂ©nelmĂ©t, politikĂĄjĂĄt tekintve. Mint kiderĂŒlt, mindketten beszĂ©lĂŒnk egy mĂĄsik nyelvet is -- generĂĄciĂłs hozadĂ©kkĂ©nt --, az oroszt. RĂĄadĂĄsul, fĂŒggetlenĂŒl bölcsĂ©sz vagy matematikus voltunktĂłl, ĂșgyanĂșgy tisztelĂŒnk Ă©s becsĂŒlĂŒnk szegedi polgĂĄrokat (pĂ©ldĂĄul CsĂĄkĂĄny BĂ©la professzort) szakmai Ă©s emberi tulajdonsĂĄgaik alapjĂĄn. S nem mellĂ©kesen megismerhettem egy rendkĂ­vĂŒl jĂłkedĂ©lyĂ» Ă©s humoros, szellemes Ă©s közvetlen embert, aki nagy-nagy tisztelettel beszĂ©l matematikus elĂ”deirĂ”l.
KerĂŒltĂŒk ugyan a politikĂĄt, mĂ©gis kikerĂŒlhetetlenĂŒl szĂłba kerĂŒlt, hogy Ă” Ă©s az elĂ”zĂ” rendszer 9 Ă©ves korĂĄtĂłl voltak egymĂĄs terhĂ©re.
Megtudtam, hogy felesĂ©ge is jelentĂ”s kutatĂł a maga tudomĂĄnyterĂŒletĂ©n, Dr. Bata Zsuzsanna docens, dermatolĂłgus, s van kĂ©t gyermekĂŒk, egy lĂĄny, egy fiĂș. Szimpatikus volt szĂĄmomra nyitottsĂĄga Ă©s hogy bevallja, a matematika a fiatalok sportja. Azt mondja, az Ă” lendĂŒletĂŒk, progresszĂ­v szemlĂ©letĂŒk tesz a legtöbbet a tudomĂĄny fejlĂ”dĂ©sĂ©hez. Tetszett, hogy szeretettel, megbecsĂŒlĂ©ssel Ă©s nagyvonalĂșsĂĄggal beszĂ©l a fiatalokrĂłl. (Sikeres tudomĂĄnyos szakvezetĂ”i tevĂ©kenysĂ©gĂ©Ă©rt 2005-ben MestertanĂĄr AranyĂ©remmel jutalmazta az OTDK TanĂĄcsa). CsörgĂ” SĂĄndor ritka tulajdonsĂĄg birtokosa: alĂĄzat van benne a matematika Ă©s az embertĂĄrsai irĂĄnt.

 Prof. dr. CsörgÔ Såndor egyetemi tanår az egyike azoknak, akik idén a Magyar
Tudomånyos Akadémia rendes tagjåvå vålasztott.

 CsörgĂ” professzor 1947-ben Egerfarmoson szĂŒletett. Az MTA levelezĂ” tagja 2001
Ăłta. A SZTE TTK Bolyai IntĂ©zete Sztochasztika tanszĂ©ke tanszĂ©kvezetĂ” egyetemi tanĂĄra. SzĂ»kebb szakterĂŒlete a sztochasztika.
2001 óta 236 laboratóriumi dolgozata jelent meg nemzetközi folyóiratokban, s
ebben az  idÔszakban
munkĂĄira 700 hivatkozĂĄst kapott. Õ az egyik  legtöbbet citĂĄlt magyar matematikus 2400 hivatkozĂĄssal. Az utĂłbbi 6 Ă©vben jelentĂ”s eredmĂ©nyeket  el,
egymĂĄstĂłl tĂĄvolesĂ” terĂŒleteken. Mint az ismeretes a SzegedĂ©rt AlapĂ­tvĂĄny
2007-ben   CsörgÔ professzornak adomånyozta a fÔdíjat.
 Az egyetemi tanĂĄr egyĂ©bkĂ©nt Ășgy vĂ©li, hogy az "igazi" vĂĄlasztĂĄs a levelezĂ”
tagok vĂĄlasztĂĄsa,mert akkor lesz valaki akadĂ©mikussĂĄ. Ezt követĂ”en, ha a levelezĂ” tag kutatĂłkĂ©nt aktĂ­v marad, akkor a mĂĄra konszolidĂĄlĂłdott akadĂ©miai menetnek megfelelĂ”en kĂ©t vĂĄlasztĂĄsi ciklus, tehĂĄt 6 Ă©v mĂșlva rendes taggĂĄ vĂĄlhat.
CsörgĂ” professzor kĂ©rdĂ©sĂŒnkre elmondta, hogy igen megbecsĂŒli a  rendes taggĂĄ vĂĄlasztĂĄsĂĄt, Ă©s
az ehhez vezetĂ” Ășton azt, hogy a jelölĂ©sĂ©t a korĂĄbbi rendes tagoknak egy igazan
diszes tĂĄrsasĂĄga Ă­rta alĂĄ.

A diskurzus tovĂĄbbi menetĂ©ben Ă”t idĂ©zem, mert azĂ©rt mĂ©gis csak szĂłba kerĂŒlt a matematika is, legalĂĄbbis a tanĂ­tĂĄsa. ElĂ”ször arrĂłl faggattam, ami köztudott, hogy nagyon jĂł elĂ”adĂł.

- Szeretem a jĂł elĂ”adĂłkat, meg a jĂł hallgatĂłsĂĄgot is. Ha az elĂ”adĂł a magyarĂĄzata közben Ășgy ĂĄtadja magĂĄt a gondolatkörnek Ă©s ugyanolyan izgatott lesz, mintha Ă©pp akkor szembesĂŒlne a tĂĄrgyalt kĂ©rdĂ©s megoldĂĄsĂĄval, akkor elindul benne Ă©s a hallgatĂłsĂĄgĂĄban is egyfajta asszociĂĄciĂłs jĂĄtĂ©k, Ă©s szerencsĂ©s esetben közös lesz a megĂ©rtĂ©s. A matematikĂĄt mindemellett, megĂ­tĂ©lĂ©sem szerint nem lehet tanĂ­tani. VĂ©gĂŒl vagy megszĂŒletik valakiben a felfedezĂ©s, a rĂĄcsodĂĄlkozĂĄs pillanata, Ă©lmĂ©nye vagy nem. A megĂ©rtĂ©s pillanatĂĄt nem tudjuk pontosan leĂ­rni, nyilvĂĄn többszörös neuronkisĂŒlĂ©s Ă©s összekapcsolĂłdĂĄs szĂŒksĂ©ges hozzĂĄ. Ha ezt a fantasztikus pillanatot, ezt az Ă©lmĂ©nyt, a diĂĄk nem tudja magĂĄtĂłl megtapasztalni, Ă©s a tanĂĄrhoz rendre nem Ă©rkezik meg a visszacsatolĂĄs, akkor nincs megĂ©rtĂ©s, nincs befogadĂĄs.
Hogy legyen, a tanĂĄr csak segĂ­teni tudja, de az Ă” ĂĄtĂ©lĂ©se nem helyettesĂ­ti a hallgatóét. Egy jĂł elĂ”adĂĄshoz persze az elĂ”adĂł sokfĂ©le szemĂ©lyisĂ©gjegye tĂĄrsulhat, amint az anyagot ĂĄtengedi magĂĄn. Tandori professzor pĂ©ldĂĄul becsukta a szemĂ©t ahogy a tĂĄblĂĄtĂłl a hallgatĂłsĂĄg felĂ© kifordult, vagyis valamennyire elzĂĄrta magĂĄtĂłl Ă”ket; az eredmĂ©ny ragyogĂł volt, Ă” Ă­gy csinĂĄlta. Én nem tudom magam kizĂĄrni az engem körĂŒlvevĂ” vilĂĄgbĂłl, vagyis csak Ășgy tudok elĂ”adni, magyarĂĄzni, hogy közben lĂ©trejön valamilyen szemĂ©lyes kapcsolat köztem Ă©s a hallgatĂłsĂĄg tagjai között, miutĂĄn Ă©n ijesztĂ”en rĂĄjuk meresztem a szemem; Ă©n meg Ă­gy csinĂĄlom.

- Mesteremnek mondhatom Tandori professzort, a klasszikus analĂ­zis kiemelkedĂ” mĂ»velĂ”jĂ©t, aki a valĂłszĂ­nĂ»sĂ©gszĂĄmĂ­tĂĄsban is Ă©rt el szĂ©p eredmĂ©nyeket, Ă©s a tĂ©mavezetĂ”m, mentorom volt. SzĂ”kefalvi-Nagy BĂ©la professzor is nagy hatĂĄssal volt rĂĄm, neki is jĂł diĂĄkja voltam, Ă­gy lettem az Ă” AnalĂ­zis tanszĂ©kĂ©n gyakornok 1970-ben, Tandori professzor mellĂ© beosztva. Ugyanakkor az ehhez vezetĂ” Ășton az elsĂ” kutatĂĄsi problĂ©mĂĄt valĂłszĂ­nĂ»sĂ©gszĂĄmĂ­tĂĄsbĂłl a bĂĄtyĂĄmtĂłl, MiklĂłstĂłl kaptam, aki a KözgazdasĂĄgi Egyetem elvĂ©gzĂ©se utĂĄn 1956-ban elhagyta az orszĂĄgot Ă©s KanadĂĄban lett matematikus. Hirtelen negyedĂ©ves hallgatĂłkĂ©nt Ă©n voltam az egyetlen, aki ezt a terĂŒletet kutatĂłkĂ©nt mĂ»velte Szegeden.
Tandori Ă©s SzĂ”kefalvi professzorok azonnal meglĂĄttĂĄk, hogy Ă©n Ă©ppen arrafelĂ© haladok, amire itt is szĂŒksĂ©g lesz, szerencsĂ©m volt. 1972. januĂĄr 1-Ă©n megalakult az AnalĂ­zis AlkalmazĂĄsai tanszĂ©k, a mostani Sztochasztika tanszĂ©k elĂ”dje, amin egy fĂ©l Ă©vig ketten voltunk: Tandori KĂĄroly professzor, akadĂ©mikus, Ă©s Ă©n, a gyakornoka. Negyedik mesterem egy nagy ukrĂĄn matematikus, A. V. Szkorohod volt. NĂĄla a
Kijevi Állami Egyetemen aspirĂĄnskĂ©nt dolgoztam 1972 Ă”szĂ©tĂ”l. Ezek az Ă©vek a SzovjetuniĂłban, Ă©s Ă­gy UkrajnĂĄban is a legrosszabb Brezsnyev-i Ă©vek voltak. A metamatika azonban politikĂĄtĂłl fĂŒggetlenĂŒl igen magasan mĂ»velt tudomĂĄnyterĂŒlet volt, Ă­gy szĂĄmomra rendkĂ­vĂŒl hasznos idĂ”szak volt ez a Szkorohod mellett töltött idĂ”, aki mellesleg az ukrĂĄn ellenĂĄllĂĄsnak is prominens alakja volt. Szakmailag sokat fejlĂ”dtem, emberileg pedig megtapasztalhattam a kĂŒlönbsĂ©geket hazĂĄnk Ă©s egy jĂłl fejlett szocialista orszĂĄg között. Megtanultam oroszul is. De azĂ©rt igyekeztem haza: az ösztöndĂ­jas idĂ”szakot ki nem töltve, kĂ©t Ă©s fĂ©l Ă©v utĂĄn vĂ©dtem meg kandidĂĄtusi disszertĂĄciĂłmat.

- Mindig nagyon szerettem itt, a Bolyai IntĂ©zetben dolgozni, a zavaros vilĂĄgban ez egy nyugodt, tiszta sziget volt. ValĂłdi nagysĂĄgokkal talĂĄkozhattam. Itt a tudĂłsok legjava volt, van Ă©s remĂ©lhetĂ”leg lesz is jelen mindig. Hadd utaljak csak a szegedi matematikai iskola I. triumvirĂĄtusĂĄra - Riesz Frigyes, Haar AlfrĂ©d, KerĂ©kjĂĄrtĂł BĂ©la -, meg a mĂĄsodikra - RĂ©dei LĂĄszlĂł, KalmĂĄr LĂĄszlĂł, SzĂ”kefalvi-Nagy BĂ©la -, akik engem, az Ă©n korsztĂĄlyomat mĂ©g tanĂ­tottĂĄk. SzĂłval szeretem az itteni lĂ©gkört, van valami kĂŒlönös levegĂ”je az IntĂ©zetĂŒnknek. Az elĂ”ttĂŒnk jĂĄrĂłk nagysĂĄga bennĂŒnket is inspirĂĄl, de kötelez is egyben. Az szegedi iskola folyamatos ugyan, de az AmerikĂĄba vĂ©gleg eltĂĄvozott tehetsĂ©gek miatt azĂ©rt egy kisebb generĂĄciĂłs lyuk itt is keletkezett 1990 utĂĄn. De hĂĄl' Istennek a kĂŒlföldre tĂĄvozottak közĂŒl is többen jönnek mĂĄr vissza, a jobbak is.
SzĂ­vesen dolgozom a hallgatĂłkkal, bĂŒszke vagyok a tanĂ­tvĂĄnyaim sikereire. ElsĂ” diplomĂĄzĂłim egyike, PĂłsfai JĂĄnos neves genetikus lett Amerikaban, közvetlen tanĂ­tvĂĄnyom, HorvĂĄth Lajos a Utah Egyetem matematika professzora. SzerencsĂ©re itthon is maradtak: Viharos LĂĄszlĂł a tanszĂ©kem docense, Megyesi ZoltĂĄn is itt volt adjunktus. Megyesi ZoltĂĄn pĂĄlyĂĄja rendkĂ­vĂŒl Ă©rdekes. Õ pĂĄrhuzamosan hallgatott matematikĂĄt Ă©s zenĂ©t a Szegedi KonzervatĂłriumban, ott Ă©nek Ă©s harsona szakon vĂ©gzett. PhD-t nĂĄlam Ă­rt 2002-ben, adjunktus lett, aztĂĄn Pestre ment, jelenleg az Állami OperahĂĄz stĂșdióåjĂĄnak tagja, tenorkĂ©nt Ă©nekel. A matematika is, meg az Ă©nekesi pĂĄlya is teljes Ă©letet kĂ­vĂĄn.

- Jelenleg öt fiatal van körĂŒlöttem. KĂ©t tanĂĄrsegĂ©d, Krauczi Éva Ă©s SzĂ»cs GĂĄbor egy-kĂ©t Ă©ven mĂșlva fognak doktorĂĄlni. PĂłsfai Anna most elsÔéves doktorandusz. Kevei PĂ©ter Ă©s Zoboki TamĂĄs most diplomĂĄznak nĂĄlam, mind a ketten az IntĂ©zet doktoranduszai lesznek az Ă”sszel. SzĂ»cs, PĂłsfai Ă©s Kevei elsĂ” dolgozatai mĂĄr megjelentek vagy sajtĂł alatt vannak.   

- 1989-ben Ă©n is hosszabb idĂ”re elmentem az Államokba; vĂ©gtĂ©re is az a jĂł munkahely, ami el is enged, Ă©s aztĂĄn hazavĂĄr. Csak matematikĂĄval akartam foglalkozni, s az akkori itthoni törtĂ©nĂ©sek mĂĄs irĂĄnyokba is hĂșztak. 42 Ă©vesen mĂĄr kiforrott matematikuskĂ©nt Ă©rkeztem az USA-ba, ahol mĂĄr korĂĄbban is dolgoztam egy Ă©vig. Kialakult matematikai Ă­zlĂ©sem volt, megvoltak a kutatĂĄsi terĂŒleteim, problĂ©mavilĂĄgom Ă©s mĂłdszereim. Persze, ott is elkezdtem egy Ășj tĂ©mĂĄt, de kutatĂłi habitusomban mĂĄr nem sok vĂĄltozott. KorĂĄbban is dolgoztam tĂĄrsszerzĂ”kkel is; ha kĂ©t matematikus Ă­zlĂ©se hasonlĂł, de elĂ©ggĂ© kĂŒlönböznek is egymĂĄstĂłl, akkor inspiratĂ­v mĂłdon hathatnak egymĂĄsra, sĂ”t egyĂŒtt jobbak lehetnek, mint kĂŒlön-kĂŒlön.

- Matematikai Ă­zlĂ©s? Hogy mit jelent? Azt amit mĂĄshol, vagyis hogy meghatĂĄrozott karakterĂ» dolgokat tart az ember szĂ©pnek, a konkrĂ©t Ă©s az ĂĄltalĂĄnos, vagy a kombinatorikus Ă©s az analitikus adott elegyĂ©t. A matematikai szĂ©psĂ©g meghatĂĄrozĂĄsĂĄt, vagy inkĂĄbb csak Ă©rzĂ©keltetĂ©sĂ©t persze csak a matematikĂĄn belĂŒl lehet megkĂ­sĂ©relni.

- ÕszintĂ©n szĂłlva, meglepett a fĂ”dĂ­j. Nem gondoltam rĂĄ. AztĂĄn meg belegondoltam, kik kaptĂĄk mĂĄr meg elĂ”ttem: SzĂ”kefalvi-Nagy, a legelsĂ”t
1990-ben, majd Gregor, Ilia, Straub, TĂłth BĂ©la, Venetianer, LĂ©kĂł Ă©s mind a többiek. Nagy megtiszteltetĂ©snek tartom ezt, hisz Ă©n ma is pontosan annyival tartom elĂ”ttem jĂĄrĂłnak a kitĂŒntetett matematikusokat, SzĂ”kefalvi-Nagy mellett Tandori KĂĄrolyt Ă©s CsĂĄkĂĄny BĂ©lĂĄt, akik a tudomĂĄnyos kuratĂłrium dĂ­jĂĄt 1994-ben Ă©s 2002-ben nyertĂ©k el, mint amennyire eddig is magam elĂ”tt tudtam Ă”ket! Nagyon fontosnak tartom a vĂĄros egĂ©sz jövĂ”jĂ©re nĂ©zve, hogy a privĂĄt szfĂ©ra, az ĂŒzleti Ă©let azon komponensei, amelyek lĂ©trehoztĂĄk a SzegedĂ©rt AlapĂ­tvĂĄnyt Ă©s a dĂ­jakat, lĂĄtĂłkörĂŒkben ilyen elĂ”kelĂ” helyen tartjĂĄk a tudomĂĄnyt Ă©s a tudomĂĄny mĂ»velĂ”it.

- Ezen belĂŒl, bĂĄr ez ugyan szemĂ©lyre szĂłlĂł kitĂŒntetĂ©s, mĂ©gis Ășgy Ă©rzem, a Bolyai IntĂ©zetnek is szĂłl. Vagyis azt hiszem, hogy a dĂ­j a szegedi matematika periodikus elismerĂ©sĂ©nek a legĂșjabb megjelenĂ©se.

Köszönöm, köszönjĂŒk!


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!

KÁ 2008 February 15, Friday, 10:56:12

CsörgĂ” professzor sajnos 2008. februĂĄr 14-rĂ”l 15-re virradĂł Ă©jjel meghalt. Szomorú

Hozzïżœszïżœlïżœsok szïżœma: 1 


Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow Universitas



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player