Tudósok és tanítók
Hetényi Magdolna az Akadémia rendes tagja
Hetényi Magdolnát, a Szegedi Tudományegyetem ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát a levelező után rendes tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia.
Fülöp Ferenc a GYTK első akadémikusa
Gyüdi Sándor, a karmester és matematikus
dr. Molnár Gyula ornitológus, zenész és fotóművész
Ötvös Péter 60 éves
Berta Árpád, a Bölcsészettudományi Kar dékánja
Universitas
SZTE Hírlevél
Jól jár a diák, ha szemfüles
SzTE hírek
Föld napja a szegedi füvészkertben
Programajánló
Február 2020
H K S C P S V
27282930311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Universitas
SzTE hírek
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Hol születnek a döntések? – A Nobel-díjas Bert Sakmann előadása Szegeden
Magazin
Uccai dumák
A diktatúráról
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Plusz 70 lóerőt facsart ki az Audi S3-ból az ABT
Tudósok és tanítók Tudósok és tanítók
Beszélgetés Csörgő Sándor akadémikussal
Gróf Róza   2007 March 10, Saturday  
Image
A Szegedért Alapítvány fődíját 2007. március 10-én este Dr. Csörgő Sándor matematika professzor, a Szegedi Tudományegyetem Sztochasztika Tanszékének vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja veszi át.
  Hozzászólások 1 Nyomtat E-mail PDF
A professzornál történt telefonos bejelentkezésem aggodalmat keltett bennem.
Némi rábeszélés után vállalkozott ugyan az interjúra, de azzal a feltétellel, hogy nem kérdezem a matematika tudományának hasznáról és a sztochasztika alkalmazhatóságáról. Bölcsész lévén, ezután el sem tudtam képzelni, hogyan tovább. Az egykori Tandori - professzori szobában azonban úgy kezdtünk el beszélgetni, mintha régóta ismernénk egymást vagy mintha egyenragú tudásunk lenne a matematika területén.
Közben csak annyi történt, hogy egy nyelvet használtunk az elmúlt 50 év magyar történelmét, politikáját tekintve. Mint kiderült, mindketten beszélünk egy másik nyelvet is -- generációs hozadékként --, az oroszt. Ráadásul, függetlenül bölcsész vagy matematikus voltunktól, úgyanúgy tisztelünk és becsülünk szegedi polgárokat (például Csákány Béla professzort) szakmai és emberi tulajdonságaik alapján. S nem mellékesen megismerhettem egy rendkívül jókedélyű és humoros, szellemes és közvetlen embert, aki nagy-nagy tisztelettel beszél matematikus elődeiről.
Kerültük ugyan a politikát, mégis kikerülhetetlenül szóba került, hogy ő és az előző rendszer 9 éves korától voltak egymás terhére.
Megtudtam, hogy felesége is jelentős kutató a maga tudományterületén, Dr. Bata Zsuzsanna docens, dermatológus, s van két gyermekük, egy lány, egy fiú. Szimpatikus volt számomra nyitottsága és hogy bevallja, a matematika a fiatalok sportja. Azt mondja, az ő lendületük, progresszív szemléletük tesz a legtöbbet a tudomány fejlődéséhez. Tetszett, hogy szeretettel, megbecsüléssel és nagyvonalúsággal beszél a fiatalokról. (Sikeres tudományos szakvezetői tevékenységéért 2005-ben Mestertanár Aranyéremmel jutalmazta az OTDK Tanácsa). Csörgő Sándor ritka tulajdonság birtokosa: alázat van benne a matematika és az embertársai iránt.

 Prof. dr. Csörgő Sándor egyetemi tanár az egyike azoknak, akik idén a Magyar
Tudományos Akadémia rendes tagjává választott.

 Csörgő professzor 1947-ben Egerfarmoson született. Az MTA levelező tagja 2001
óta. A SZTE TTK Bolyai Intézete Sztochasztika tanszéke tanszékvezető egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a sztochasztika.
2001 óta 236 laboratóriumi dolgozata jelent meg nemzetközi folyóiratokban, s
ebben az  időszakban
munkáira 700 hivatkozást kapott. Ő az egyik  legtöbbet citált magyar matematikus 2400 hivatkozással. Az utóbbi 6 évben jelentős eredményeket  el,
egymástól távoleső területeken. Mint az ismeretes a Szegedért Alapítvány
2007-ben   Csörgő professzornak adományozta a fődíjat.
 Az egyetemi tanár egyébként úgy véli, hogy az "igazi" választás a levelező
tagok választása,mert akkor lesz valaki akadémikussá. Ezt követően, ha a levelező tag kutatóként aktív marad, akkor a mára konszolidálódott akadémiai menetnek megfelelően két választási ciklus, tehát 6 év múlva rendes taggá válhat.
Csörgő professzor kérdésünkre elmondta, hogy igen megbecsüli a  rendes taggá választását, és
az ehhez vezető úton azt, hogy a jelölését a korábbi rendes tagoknak egy igazan
diszes társasága írta alá.

A diskurzus további menetében őt idézem, mert azért mégis csak szóba került a matematika is, legalábbis a tanítása. Először arról faggattam, ami köztudott, hogy nagyon jó előadó.

- Szeretem a jó előadókat, meg a jó hallgatóságot is. Ha az előadó a magyarázata közben úgy átadja magát a gondolatkörnek és ugyanolyan izgatott lesz, mintha épp akkor szembesülne a tárgyalt kérdés megoldásával, akkor elindul benne és a hallgatóságában is egyfajta asszociációs játék, és szerencsés esetben közös lesz a megértés. A matematikát mindemellett, megítélésem szerint nem lehet tanítani. Végül vagy megszületik valakiben a felfedezés, a rácsodálkozás pillanata, élménye vagy nem. A megértés pillanatát nem tudjuk pontosan leírni, nyilván többszörös neuronkisülés és összekapcsolódás szükséges hozzá. Ha ezt a fantasztikus pillanatot, ezt az élményt, a diák nem tudja magától megtapasztalni, és a tanárhoz rendre nem érkezik meg a visszacsatolás, akkor nincs megértés, nincs befogadás.
Hogy legyen, a tanár csak segíteni tudja, de az ő átélése nem helyettesíti a hallgatóét. Egy jó előadáshoz persze az előadó sokféle személyiségjegye társulhat, amint az anyagot átengedi magán. Tandori professzor például becsukta a szemét ahogy a táblától a hallgatóság felé kifordult, vagyis valamennyire elzárta magától őket; az eredmény ragyogó volt, ő így csinálta. Én nem tudom magam kizárni az engem körülvevő világból, vagyis csak úgy tudok előadni, magyarázni, hogy közben létrejön valamilyen személyes kapcsolat köztem és a hallgatóság tagjai között, miután én ijesztően rájuk meresztem a szemem; én meg így csinálom.

- Mesteremnek mondhatom Tandori professzort, a klasszikus analízis kiemelkedő művelőjét, aki a valószínűségszámításban is ért el szép eredményeket, és a témavezetőm, mentorom volt. Szőkefalvi-Nagy Béla professzor is nagy hatással volt rám, neki is jó diákja voltam, így lettem az ő Analízis tanszékén gyakornok 1970-ben, Tandori professzor mellé beosztva. Ugyanakkor az ehhez vezető úton az első kutatási problémát valószínűségszámításból a bátyámtól, Miklóstól kaptam, aki a Közgazdasági Egyetem elvégzése után 1956-ban elhagyta az országot és Kanadában lett matematikus. Hirtelen negyedéves hallgatóként én voltam az egyetlen, aki ezt a területet kutatóként művelte Szegeden.
Tandori és Szőkefalvi professzorok azonnal meglátták, hogy én éppen arrafelé haladok, amire itt is szükség lesz, szerencsém volt. 1972. január 1-én megalakult az Analízis Alkalmazásai tanszék, a mostani Sztochasztika tanszék elődje, amin egy fél évig ketten voltunk: Tandori Károly professzor, akadémikus, és én, a gyakornoka. Negyedik mesterem egy nagy ukrán matematikus, A. V. Szkorohod volt. Nála a
Kijevi Állami Egyetemen aspiránsként dolgoztam 1972 őszétől. Ezek az évek a Szovjetunióban, és így Ukrajnában is a legrosszabb Brezsnyev-i évek voltak. A metamatika azonban politikától függetlenül igen magasan művelt tudományterület volt, így számomra rendkívül hasznos időszak volt ez a Szkorohod mellett töltött idő, aki mellesleg az ukrán ellenállásnak is prominens alakja volt. Szakmailag sokat fejlődtem, emberileg pedig megtapasztalhattam a különbségeket hazánk és egy jól fejlett szocialista ország között. Megtanultam oroszul is. De azért igyekeztem haza: az ösztöndíjas időszakot ki nem töltve, két és fél év után védtem meg kandidátusi disszertációmat.

- Mindig nagyon szerettem itt, a Bolyai Intézetben dolgozni, a zavaros világban ez egy nyugodt, tiszta sziget volt. Valódi nagyságokkal talákozhattam. Itt a tudósok legjava volt, van és remélhetőleg lesz is jelen mindig. Hadd utaljak csak a szegedi matematikai iskola I. triumvirátusára - Riesz Frigyes, Haar Alfréd, Kerékjártó Béla -, meg a másodikra - Rédei László, Kalmár László, Szőkefalvi-Nagy Béla -, akik engem, az én korsztályomat még tanították. Szóval szeretem az itteni légkört, van valami különös levegője az Intézetünknek. Az előttünk járók nagysága bennünket is inspirál, de kötelez is egyben. Az szegedi iskola folyamatos ugyan, de az Amerikába végleg eltávozott tehetségek miatt azért egy kisebb generációs lyuk itt is keletkezett 1990 után. De hál' Istennek a külföldre távozottak közül is többen jönnek már vissza, a jobbak is.
Szívesen dolgozom a hallgatókkal, büszke vagyok a tanítványaim sikereire. Első diplomázóim egyike, Pósfai János neves genetikus lett Amerikaban, közvetlen tanítványom, Horváth Lajos a Utah Egyetem matematika professzora. Szerencsére itthon is maradtak: Viharos László a tanszékem docense, Megyesi Zoltán is itt volt adjunktus. Megyesi Zoltán pályája rendkívül érdekes. Ő párhuzamosan hallgatott matematikát és zenét a Szegedi Konzervatóriumban, ott ének és harsona szakon végzett. PhD-t nálam írt 2002-ben, adjunktus lett, aztán Pestre ment, jelenleg az Állami Operaház stúdióájának tagja, tenorként énekel. A matematika is, meg az énekesi pálya is teljes életet kíván.

- Jelenleg öt fiatal van körülöttem. Két tanársegéd, Krauczi Éva és Szűcs Gábor egy-két éven múlva fognak doktorálni. Pósfai Anna most elsőéves doktorandusz. Kevei Péter és Zoboki Tamás most diplomáznak nálam, mind a ketten az Intézet doktoranduszai lesznek az ősszel. Szűcs, Pósfai és Kevei első dolgozatai már megjelentek vagy sajtó alatt vannak.   

- 1989-ben én is hosszabb időre elmentem az Államokba; végtére is az a jó munkahely, ami el is enged, és aztán hazavár. Csak matematikával akartam foglalkozni, s az akkori itthoni történések más irányokba is húztak. 42 évesen már kiforrott matematikusként érkeztem az USA-ba, ahol már korábban is dolgoztam egy évig. Kialakult matematikai ízlésem volt, megvoltak a kutatási területeim, problémavilágom és módszereim. Persze, ott is elkezdtem egy új témát, de kutatói habitusomban már nem sok változott. Korábban is dolgoztam társszerzőkkel is; ha két matematikus ízlése hasonló, de eléggé különböznek is egymástól, akkor inspiratív módon hathatnak egymásra, sőt együtt jobbak lehetnek, mint külön-külön.

- Matematikai ízlés? Hogy mit jelent? Azt amit máshol, vagyis hogy meghatározott karakterű dolgokat tart az ember szépnek, a konkrét és az általános, vagy a kombinatorikus és az analitikus adott elegyét. A matematikai szépség meghatározását, vagy inkább csak érzékeltetését persze csak a matematikán belül lehet megkísérelni.

- Őszintén szólva, meglepett a fődíj. Nem gondoltam rá. Aztán meg belegondoltam, kik kapták már meg előttem: Szőkefalvi-Nagy, a legelsőt
1990-ben, majd Gregor, Ilia, Straub, Tóth Béla, Venetianer, Lékó és mind a többiek. Nagy megtiszteltetésnek tartom ezt, hisz én ma is pontosan annyival tartom előttem járónak a kitüntetett matematikusokat, Szőkefalvi-Nagy mellett Tandori Károlyt és Csákány Bélát, akik a tudományos kuratórium díját 1994-ben és 2002-ben nyerték el, mint amennyire eddig is magam előtt tudtam őket! Nagyon fontosnak tartom a város egész jövőjére nézve, hogy a privát szféra, az üzleti élet azon komponensei, amelyek létrehozták a Szegedért Alapítványt és a díjakat, látókörükben ilyen előkelő helyen tartják a tudományt és a tudomány művelőit.

- Ezen belül, bár ez ugyan személyre szóló kitüntetés, mégis úgy érzem, a Bolyai Intézetnek is szól. Vagyis azt hiszem, hogy a díj a szegedi matematika periodikus elismerésének a legújabb megjelenése.

Köszönöm, köszönjük!


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

2008 February 15, Friday, 10:56:12

Csörgő professzor sajnos 2008. február 14-ről 15-re virradó éjjel meghalt. Szomorú

Hozzászólások száma: 1 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow UniversitasContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player