Tudósok és tanítók
Fülöp Ferenc a GYTK első akadémikusa
Fülöp Ferenc dékán személyében először választott kutatót tagjai sorába a szegedi Gyógyszerésztudományi Karról a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése.
Gyüdi Sándor, a karmester és matematikus
dr. Molnár Gyula ornitológus, zenész és fotóművész
Beszélgetés Csörgő Sándor akadémikussal
Ötvös Péter 60 éves
Berta Árpád, a Bölcsészettudományi Kar dékánja
Universitas
SZTE Hírlevél
Orvosbálinvitáló
SzTE hírek
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Programajánló
December 2019
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Universitas
SzTE hírek
Hol születnek a döntések? – A Nobel-díjas Bert Sakmann előadása Szegeden
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyűjtését
Magazin
Zenei hírek
Gitárprímás Szegeden
Guano Apes a SZINpadon!
Uccai dumák
Az ítélet rád méretett
Bulvár
9 éves kislánnyal erőszakoskodott egy férfi Somogyban
Felmentették Vajnai Attilát az önkényuralmi jelkép viselésének vádja alól
Játék
Kivirágzás vezényszóra
GTR2 - Nagyszerű autóverseny
Buli
Progressive Sun április 25.-én
DOMYAN
Autók
Múzeumba került az első, 1898-ban készült Porsche
Tudósok és tanítók Tudósok és tanítók
Hetényi Magdolna az Akadémia rendes tagja
Munkatársunktól   2007 June 08, Friday  

Hetényi Magdolnát, a Szegedi Tudományegyetem ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát a levelező után rendes tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Dr. Hetényi Magdolna a Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Diplomák: vegyész (JATE), kémia szakos középiskolai tanár (JATE). A földtudomány kandidátusa (1983), doktora (1996), habilitált (1995), az MTA levelező (2001), majd rendes tagja (2007).
Egyetemi tanárként különböző geokémiai tárgyú előadásokat tart a graduális és a posztgraduális képzés keretében, irányítja az általa vezetett tanszék oktatómunkáját, közreműködik a felsőoktatás folyamatban lévő átalakulásával kapcsolatos feladatok megoldásában. A szerves geokémia hazai oktatásának kezdeményezője, sok éven át (jelenleg is) oktatója a JATE-n, ill. SZTE-n, 14 éven át az ELTE meghívott előadója. A Földtudományi- és a Környezettudományi Doktori Iskola programvezetője, posztdoktori kutatások témavezetője.
Kutatásainak zömét hazai, illetve nemzetközi együttműködésben végezte. Fő kutatási területei: az üledékes kőzetek szerves anyagának felhalmozódása és átalakulási folyamatai, a fosszilis energiahordozók (kőolaj, földgáz, kőszén, olajpala) genetikája, a kőolaj és a földgáz képződésének laboratóriumi szimulálása, a folyamat mechanizmusának, kinetikájának, a képződő fluidumok mennyiségét, minőségét meghatározó hőmérséklet és az őskörnyezeti jellemzők (pl. az éghajlat változásai, a tengerszint ciklikus ingadozása) szerepének elemzése. Alkalmazott kutatási eredményei, így a kőolaj- és/vagy gázképzésre alkalmas szerves anyag típusok előfordulási aránya a hazai neogén üledékes kőzetekben, közvetlen felhasználásra kerültek a hazai szénhidrogén prognózisok elkészítésénél.

Hetényi Magdolna Szentlőrinckátán születetett 1944-ben. 2001 óta az MTA levelező tagja. A SZTE ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke tanszékvezető egyetemi tanára.
Levelező taggá választását követően korábbi  -a  geológiai szerves anyag
képződésével,biogeokémiai transzformációjával kapcsolatos-  kutatásainak köre bővült. Hazai és nemzetközi gyüttmüködésben folytatódott a fossszilis
energiahordozók genetikájának vizsgálata, a biopolimerekfosszilizációja során bekövetkező kémiai változások modellezése.
2001-től eredményeiről 31 tudományos közleményben adott számot, 109 független  (ebből SCI 85) hivatkozást regisztrált.
Magyarországon elsőként kezdte el a talajban és a recens üledékekben raktározódott, a globális szénciklusban, az atmoszféra szén-dioxid és metán tartalmának alakulásában, a földi hőmérséklet szabályozásában fontos szerepet játszó szerves anyag makro- és molekuláris szintű kutatását. Az irányítása alatt szerveződő kutatócsoport módszert dolgozott ki a szerves-anyag különböző stabilitású, a szennyező anyagok mobilitását eltérő módon befolyásoló frakcióinak elválasztására, elemezték a vegetáció és a talajhasználat változásának hatását a talaj szerves anyagának összetételére.  Szerves-geokémiai vizsgálatokkal vesz részt a földtörténet egyik nagy fajkihalási eseményének rekonstruálását célzó, a globális esemény kiváltó okait elemző multidiszciplináris kutatásokban.
A tudományos közélet aktív résztvevője. Tagja és tisztségviselője szakterülete nemzetközi és hazai szakmai szervezeteinek. Szakterületét képviseli a Magyar Tudományos Akadémia és az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) bizottságaiban. A geokémia művelésébe nemcsak kutatóként, hanem a hazai és nemzetközi együttműködések, konferenciák szervezőjeként is bekapcsolódott. 
A fosszilis energiahordozók genetikáját elemző eredményeit, valamint a geológus hallgatók oktatásában kifejtett tevékenységét a Központi Földtani Hivatal 1985-ben „Kiváló Munkáért" kitüntetéssel, publikációs tevékenységét a Magyarhoni Földtani Társulat 1994-ben „Vendl Mária Emlékérem"-mel, tudományos Munkásságát a Magyar Tudományos Akadémia 1999-ben „Akadémiai Díj"-jal ismerte el. Tudományszervező tevékenységéért 1999-ben „Ipolyi Arnold Díj"-ban részesült.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow UniversitasContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player