Tudósok és tanítók
Hetényi Magdolna az Akadémia rendes tagja
Hetényi Magdolnát, a Szegedi Tudományegyetem ásványtani, Geokémiai és Kõzettani Tanszék tanszékvezetõ egyetemi tanárát a levelezõ után rendes tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia.
Fülöp Ferenc a GYTK elsõ akadémikusa
Gyüdi Sándor, a karmester és matematikus
Beszélgetés Csörgõ Sándor akadémikussal
Ötvös Péter 60 éves
Berta Árpád, a Bölcsészettudományi Kar dékánja
Universitas
SZTE Hírlevél
Jól jár a diák, ha szemfüles
SzTE hírek
Föld napja a szegedi füvészkertben
Programajánló
Februr 2023
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Universitas
SzTE hírek
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
Magazin
Uccai dumák
Van ilyen
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Új modellt állít csatarendbe a Caterham
Tudósok és tanítók Tudósok és tanítók
dr. Molnár Gyula ornitológus, zenész és fotómûvész
Gróf Róza   2007 March 12, Monday  
Image
Az ornitológus, zenész és fotómûvész Molnár Gyula sokoldalú személyiség. Megkapta azt az ajándékot az élettõl, amit úgy is mondhatunk, az önkifejezés és az önmegvalósítás többfélesége, gazdagsága.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

Molnár Gyula március 10-én este nem tudta átvenni   a Szegedért Alapítvány kuratóriumi díját, mert épp Mexikóban kutatott. Kérdéseinkkel sem tudtuk elérni, így rendhagyó módon most mások fogják fölvázolni a díjazott portréját, nem a kitüntetett maga.

Mucsi Árpád, a Molnár-dixieland pozanosa:
- Gyulával évfolyamtársak voltunk a Radnótiban. Odajárt Csanádi Lajos is,
aki zongorán játszott. Én akkoriban még csak hegedûn próbálkoztam, de szerettem volna valami tánczene-félét vagy jazzt játszani.
Gyula és Lajos már zenélgettek együtt, s amikor negyedikben -1961-62-ben- harsonán tanultam, Gyula klarinéton már igen jól zenélt. 1964-ben jöttünk össze, akkor már Garai Márta is velünk volt, aki Gyula feleségének évfolyamtársa volt.
- Kezdetben sokat veszekedtünk, de tíz perc múlva már semmi bajunk nem
volt. Egyértelmû volt mindannyiunk számára, hogy õ a legképzettebb zenész köztünk és a legtehetségesebb. Õ értett legjobban a dixie mûfajához is.
- Hihetetlenül sokmindent csinált. Madarászkodott, foglalkozott Tisza-kutatásal, fotózott. Gyönyörû képei vannak! Emellett Õ menedszelte a csapatot, patronálta az együttest. Lehet mondani, hogy minden teher az õ vállán nyugodott évtizedeken át.
- Véleményem szerint a zenekar sikere Márta és Gyula személyes sikere. Minden jelentõs kiutazás, pláne az "átkosban", kifejezetten az õ munkája volt, az õ kapcsolatai tették lehetõvé ezt. Drezdába például rendszeresen visszajártunk, Hollandiában is nagyon sokszor felléptünk.
Gyula minden alkalmat megragadott akár a madarászkodásról, akár
fényképezésrõl volt szó. Nem egyszer jelent meg úgy a próbákon, hogy hínárok lógtak a Trabantjából. De olyan is elõfordult, hogy lovaskocsin érkezett, mert éppen tereprõl jött.
- Gyula  fia is tehetséges klarinétos, néha játszik is helyette. A lánya meg a Papa másik tehetségét örökölte, belõle lett biológus. Mari, a felesége is zenész,
zongorán játszik, tanít. Mindig támogatta Gyulát, mellette állt minden munkájában.
-Molnár Gyula karinétjátékát mindenütt a világon elismerték és elismerik. De ugyanez mondható el tanári munkájáról, de a fényképezésérõl is. Úgy vélem, hallatlanul tehetséges ember, s ha kiválasztott volna csak egy területet azok közül, amit mûvel, s abba fektette volna minden energiáját, világklasszis lenne bármelyikben. Mindannyian örülünk ennek a díjnak, mert valóban megérdemelte! Sok jószolgálatot tett Szegednek!
    

Kiszin Miklós nagybõgõs, zenetanár a Deák Gimnáziumban:
- Valójában az Édesapám ismerte Gyulát. Én csak 1986-ban csatlakoztam a
zenekarhoz, egy alkalomra hívott Gyula egy Dugonic téri fellépésre. Aztán másodszor is meghívott, s végül beállhattam közéjük zenélni. Nagy megtiszteltetés volt ez számomra, hisz Molnár Gyulának presztizse volt az országban is, ésd a határon túl is. Én is mentem velük Hollandiába turnézni. Döbbenten figyeltem, hogy a jam-sassion-on csak úgy odaáll a klarinétjával és
szenzációs szólistaként mutatta meg magát. Mindenki csodálta a játékát, holland, lengyel, magyar, angol, német. Fantasztikus tehetség a zenében is.
- Rendkivüli ember abban is, hogy 43. éve tartja össze a zenekart. Mert ez
azért az õ érdeme. Rá és Garai Mártára épül a Molnár dixieland, ez tény. Gyula vitte a hátán 40 éven keresztül a zenekar menedszelési gondjait is. Mindig nála csörgött a telefon, mindig õ intézte a zenekar ügyeit. Rengeteg energiát és idõt fektetett ebbe.
- Rendkivüli a tehetsége a fotózáshoz is. Van egy két és fél éves kisfiam, akinek Gyula egyik fotója a kedvence. Egy béka sárban gázol, s Gyula épp azt a pillanatot ragadta meg, mikor a béka kinyitja a szemét. Nagyon-nagyon kifejezõ a pillanat. Szerintem, Gyula  kifejezésmódja a zenében és a fényképezésben is ugyanaz, csak más dimenzióban fogalmazódik meg.
- Rendkivül jó tanár is lehet, mert nem egyszer voltam tanúja olyan pillanatoknak, amikor koncertek után fiatalemberek jönnek oda hozzá: Tanár úr, megismer? De örülök, hogy látom!
- A sors ajándéka, hogy fia és lánya is örökölte az apai tehetség valamelyik ágát. A fia klarinétos-szaxofonos, s van hogy együtt zenél az édesapjával, a lánya pedig biológus-ökológus lett.
-  Molnár Gyula úgy gondolom, megdolgozott ezért a díjért. Minden tettével Szeged város és Magyarország jóhírét vitte és viszi a világba! Teljes szívünkbõl
örülünk és gratulálunk neki!


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow UniversitasContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player