Tudósok és tanítók
Hetényi Magdolna az Akadémia rendes tagja
Hetényi Magdolnát, a Szegedi Tudományegyetem ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát a levelező után rendes tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia.
Fülöp Ferenc a GYTK első akadémikusa
dr. Molnár Gyula ornitológus, zenész és fotóművész
Beszélgetés Csörgő Sándor akadémikussal
Ötvös Péter 60 éves
Berta Árpád, a Bölcsészettudományi Kar dékánja
Universitas
SZTE Hírlevél
SZTE Hírlevél 2005/10
SzTE hírek
Hol születnek a döntések? – A Nobel-díjas Bert Sakmann előadása Szegeden
Programajánló
Április 2019
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Universitas
SzTE hírek
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyűjtését
Magazin
Zenei hírek
Hétfőn ünnepli 65. születésnapját Koncz Zsuzsa
Guano Apes a SZINpadon!
Uccai dumák
Halhatatlan ősforrások
Bulvár
9 éves kislánnyal erőszakoskodott egy férfi Somogyban
Rejtélyes börtönhalál
Játék
GTR2 - Nagyszerű autóverseny
Vonatozzunk a számítógépen
Buli
Progressive Sun április 25.-én
The Freak Factory
Autók
Nyolc Corvette-ritkaság zuhant bele egy víznyelőbe Kentuckyban
Tudósok és tanítók Tudósok és tanítók
Gyüdi Sándor, a karmester és matematikus
Gróf Róza   2007 March 14, Wednesday  

Soha nem éreztem még magam a csúcson. Mindig van bennem némi elégedetlenség azzal szemben, amit produkáltam. Mindig az munka a legfontosabb számomra, amin éppen dolgozok. Műfajtól, zenei kortól, ízléstől függetlenül -vallja Gyüdi Sándor.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Gyüdi Sándorral többször beszélgettem-találkoztam már. Először  akkor készítettem vele interjút, amikor épp befejezte az egyetemet és a JATE Kórusban énekelt, a Canticum együttesnek pedig a  vezetője volt. Színházi karigazgatósága idején is nyilatkozott nekem, de gyakorta összetalálkoztunk a Király König Zeneiskola vizsgaelőadásain is, mert a gyerekeink egyszerre jártak ilyen - olyan tanszakra.
Nagyon szépek, finom vonásúak a gyermekei, s ami csöppet sem mellékes nagyon tehetségesek a zenében. Nem úgy az enyéim, akik csak az átlagot produkálták e téren. Váltottunk szót fogadásokon, színházi eseményeken, s valahogy soha nem tűnt föl a szerénysége. Most azonban, ahogy faggattam a Szegedért Alapítvány művészeti kuratórium díját a napokban átvevő  Gyüdi Sándort, annyira meglepett, hogy még az is felötlött bennem, nem álszerénységről van-e szó. De nem! Be kellett látnom szerénysége nem csinált. Egyszerűen úgy beszél magáról, mint aki távolról szemléli önmagát és objektív módon próbálja értékelni a tevékenységét.

- Pécsi vagyok és valódi local patriota voltam sokáig. Az érettségim idején semmiképp nem akartam Pestre menni. Szeged már kellemesebbnek tűnt, s az itteni egyetemen sokkal több szakpár közül választhattam mint a pécsin. Hogy miért nem mentem zenei pályára mindjárt? Mehettem volna, hisz nyílvánvaló volt a zene iránti vonzódásom, csak hogy én nem bíztam magamban. Akkoriban azt gondoltam,csak az menjen zeneművésznek aki rendkivüli tehetség, aki zseniális abban, amit csinál. Én meg amolyan szürke zeneiparosnak gondoltam magam. Ha már akkor olyan átjárható lett volna a felsőoktatás mint ma, nyilván hallgattam volna egyszerre több szakot is. Ennek híján azonban matematika-fizika tanári szakra felvételiztem, mert tanítani is nagy kedvem volt. Másodéves koromban azonban megfogadtam, ha egyszer megkapom ezt a diplomámat, azonnal felvételizek a Konzira, Budapestre. Ez így is történt.Gyakorlatilag bejáró voltam a Zeneakadémiára, mert minden támogatást megkaptam Szegedtől. Biztonságban tudhattam a családom és a megélhetésünket is.

- Csörgő Sándorral, az Alapítvány fődíjasával egyébként most felidéztük az egyik vizsgámat, amire már rektori engedéllyel mentem. Épp a Tandori-Csörgő bizottság előtt kellett vizsgáznom, s mindenki nagy megelégedésére jelest kaptam. Fénymásoltam is ezt az oldalt az indexemből és megmutattam Csörgő professzor úrnak. Hihetetlen tudáskoncentrációval bírt akkor  (is), a TTk. Engem példáúl Tandori és Csörgő professzorok mellett Szőkefalvy-Nagy Béla és Csákány Béla is tanított. Igen, ezt szeretem Szegedben, hogy fantasztikus szellemi tőke halmozódik fel itt, amely soha nem merül ki, mert újra képezi, reprodukálja önmagát. Egy generáció távozhat ugyan, vagy elmehet sok tehetség a városból, mégis mindig jönnek az újak.

- Vonzódásom a zene iránt nem volt meglepő a családunkban, hisz a dédapám Bonyhádon, amolyan népművelő zenei mindenes volt. Tőle maradt rám a karmesteri pálcája, amit csak azért  nem használok, mert túldíszítettsége  és a súlya miatt alkalmatlan a vezénylésre.

- A karmesterség szerintem rokon valahol a pedagógiával. Egyrészt a zenekar és köztem ugyanolyan csapatmunka folyik mint jó esetben a tanár és a diákok között, másrészt a dirigálás során én is magyarázok és bíztatok, dícsérek. De ami a legfontosanbb, bizalmi kapcsolat van köztem és a zenekar között. Ők bíznak abban, hogy én jó felé viszem őket, én pedig hiszek abban, hogy együtt sikerülni fog. Megtapasztaltam ezt a Szegedi Nemzeti Színház karigazgatójaként vagy a Szegedi Szimfónikusok vezetőjeként. A  Színházban egy évtizeden át dolgoztam és már a II. évadtól operakarmester lehettem. Szerettem ott dolgozni. 1999-óta a Szimfónikusokat  vezetem, azért is, mert újraválasztottak már kétszer, meg azért is, mert úgy tapasztalom, mintha kevesebb esetlegességnek lennénk kitéve. Minden tőlünk függ, a zenekartól és tőlem!

- Soha nem éreztem még magam a csúcson. Mindig van bennem némi elégedetlenség azzal szemben, amit produkáltam. Egyébként mindig az munka a legfontosabb számomra, amin éppen dolgozok. Műfajtól, zenei kortól, ízléstől függetlenül. Mi, nem engedhetjük meg magunknak, hogy az egyéni zenei ízlésünk befolyásoljon, mert a közönség ízlését vagyunk hivatottak szolgálni.

- Szerintem kétféle karmester létezek. Az egyik, aki a saját együttesével igyekszik a legjobb minőséget elérni, fokról fokra fejlődve ő maga is, meg az együttese is. Ilyen volt példáúl Vaszy Viktor. A másik az, aki a vendégszereplései alapján, különböző zenekarok kíséretével jut egyre magasabbra a szakmában. Én természetesen a Vaszy-féle működés híve vagyok. Mindig is, a Canticum -mal vagy az Egyetemi Énekkarral, tehát a saját együtteseimmel éreztem jól magam és dolgoztam eredményesen.
Meg kell jegyeznem, a mai média torzít, mikor a karmestert, a maestro-t úgy állítja be, mint akinek lobog a haja és iszonyú lendülettel kalimpál egy pálcával. Ez a star-image teljesen mellékesnek tekinti, hogy a karmester egyfajta intellektuális tevékenységet végez és hogy egy szellemi produktum feje kell legyen.

- Ma is úgy gondolom, mint régen, hogy válsághelyzetben gyakran nyúl a művészetekhez a társadalom. Ezért úgy vélem, nem devalválódott a kultúra annak ellenére sem, hogy oly sok minden megváltozott körülötte. Támogatási rendszer, anyagiak, megbecsülés, értékrend és a többi.

- Szkeptikus lennék? Igen, szkeptikus vagyok és jól is érzem magam! A kétely mindig kísér az utamon, mindig velem van, mert ez az örök kételkedés visz előbbre. Szerencsés vagyok, mert elmondhatom, a világ, az élet összes bántása, fájdalma, bánata és csalása ellen a feloldás számomra a zene!

- A mostani díj egyszerre kitüntetés és megtiszteltetés számomra! A legnagyszerűbb matematikus professzoraim vannak a díjazottak között, nem is beszélve Gregor Józsefről, aki már nemcsak egy a kitüntetettek között, hanem névadója is a nekem adományozott díjnak. Köszönöm a figyelmet, amit a munkámra fordítottak a javaslattevők és az Alapítvány tagjai.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow UniversitasContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player