WebKozmo
Kecse-Nagy Helga: a játék a legnagyobb élmény
ImageHálás vagyok a szüleimnek, mert mindenben segítettek, hogy a legjobbat tudjam kihozni magamból. Nemcsak anyagi értelemben. Lelkileg és erkölcsileg is mindig velem voltak, támogattak - engem és a húgomat is. Szeretnék én is ilyen őszintén jó és megbízható, szilárd támasza lenni a gyerekeimnek.
Pelle Anita: egyszerre vagyok boldog és fáradt
Árvai Mara: Harmóniára vágyom
Janik Gabriella:Tudni kell kompromisszumokat kötni
Zolnay Kriszta: Megfogalmazhatatlan a szeretet...
Kaczvinszky Emilia: a nők nem mernek nők lenni
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2020
H K S C P S V
2829301 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Kissné Novák Éva: Az ember nem magányra született
Relax
Futballmeccsen
A bor elemzése
WebKozmo WebKozmo
Szabó Csilla: Le kellett tennem saját névjegyemet
Munkatársunktól   2006 October 14, Saturday  
Image
A család szoros kötelék és minden nehézsége ellenére is biztosan tudom, a szeretet a legbiztosabb védőháló - mondja Szabó Csilla, a szegedi Méh Rt. vezérigazgató-helyettese.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Milyen az őszi párizsi divat?
Divat a szürke és a retro. De valójában bármi felvehető, csak a viselőjét tükrözze.

Mások ott a nők?
Nem hiszem, hogy mások. Itt is szeretik a szépet, mint bárhol máshol  a világon.

És a férfiak?
Többet mosolyognak és talán udvariasabbak is. Általánosságban elmondható az emberekre - legalábbis, ahogyan én érzékelem-, hogy több a kommunikáció közöttük és sokkal inkább tudják élvezni a jelen jó pillanatait, mint otthon. Pedig ez egy nagyváros, ahol nem könnyebb az élet, mint máshol. De viselhetőbbek a mindennapok, ha megengedjük magunknak, például hogy üldögéljük egy parkban és beszélgessünk, vagy olvassunk egy jó könyvet.

Párizsi tartózkodásodnak mi a valós oka, mi a cél?
Nyelviskolába járok minden nap, hogy igazán jól megtanuljam a nyelvet. A jogi életben fontos a francia. Szeretném a munkámban használni. Ez azt is jelzi, hogy újabb feladatokat is vállaltam a meglévők mellett. És hogy miért éppen Párizs? Mert valami nagyon régóta vonzott ide. Most azt is megtudhatom, mi volt az.

A női vezetők ma  mennyire jártasak más kultúrák- idegennyelvek ismeretében, tartják a lépést a férfi főnökökkel?
Ebben egészen biztosan nincs különbség. Eltérés gondolkodásban, reakciókban van.

Hogyan lettél cégvezető?
Első diplomám alapján a segítő szakmában kezdtem. Öt évet dolgoztam a pszichiátriai rehabilitációban, szociális munkásként. Fontos időszaka ez az életemnek. Majd elkezdtem jogot tanulni és mellette a MÉH Zrt.-nél beosztottként dolgoztam. Az itt töltött első éveim az ismerkedés és a döntés jegyében teltek. Végül úgy döntöttem, tovább viszem, amit édesapám megteremtett. A helyettese lettem és közben európa-jogi szakjogász. Most is emberekkel foglalkozom, csak egy kicsit másképpen.

Nem túl nagy cég a MÉH Rt. egy nő számára? Vagy e tekintetben értelmetlen a kérdés?
A cégvezetés nehézsége, véleményem szerint nem feltétlenül a cég nagyságától  függ.  Sokkal inkább a személyiség és az ennek megfelelő és hatékony vezetői stílus kialakításától. Ez kezelhető méretnek tűnik számomra.

Hogyan fogadtak a munkatársak beosztottak, mikor a meglett korú férfiember vezetőt felváltotta a fiatal nő?
Igazán sokféle reakciót váltottam ki. Volt, aki együtt tudott jönni velem és volt, aki nem.

Azonos módon kezeled-e a cégnél a női és a férfi dolgozókat? Különböző bánásmódot kívánnak meg a különböző nemek?
Az emberek kívánnak különböző bánásmódot. De van amit mindenkitől egyformán elvárok: a szakmai igényességet, egymás tiszteletben tartását, őszinteséget  és közös munkát. Természetesen nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy nő vagyok  és ez más mechanizmusokat indít el, mint egy férfi vezető. Van ennek előnye és persze hátránya is. Meg kell tanulni kezelni a helyzeteket.

Téged egy nagyobb vezetői tanácskozáson vagy összejövetelen egyenrangúként kezelnek a férfi cégvezetők?
Ma már igen, de ezért meg kellett küzdeni. Külön nehezítette a helyzetemet, hogy édesapám mellett kellett "letenni a saját névjegyemet". Hajlamosak az emberek közhelyesen gondolkodni: Itt egy fiatal nő, aki bájos és az apja lánya, nem több. Nos, ezt áttörni csak türelemmel és önmagam következetes képviselésével lehetett. Az a fajta ember vagyok, aki szereti tudni, miért van ott, ahol és mit tud érdemben hozzá tenni a dolgokhoz. Vagyis szeretem használni azt, amit tudok: az ismereteimet, a tapasztalataimat, a világlátásomat, a megérzéseimet. Az kellett, hogy  a környezetem is megérezze, megértse ezt. Sikerült. Most, hogy nem vagyok otthon, hiányolnak a találkozókról, tárgyalásokról.

Mennyi időt kell a munkáddal töltened, hogy mindig a toppon légy szakmailag?
Nehéz ezt megmondani. Nem tehető le ez a munkaidő végeztével. Bár a segítő szakmában is erre szocializálódtam. Folyamatos nyitottság, érdeklődés és tanulás kell. Viszont fontos, hogy csak önmagamért is tegyek dolgokat. Különben gyorsan felőrli az embert a mindennapos készenlét és felelősség. Nem csak a tudásnak, a léleknek is rendben kell lenni.

És nőként mennyi időt adsz magadnak reggelente?
Mivel későn fekvő vagyok, reggelente mindig alkudozom az idővel és perceket lopok még az alvásnak. Ez azt is jelenti, hogy végül gyorsan kell elkészülnöm. Nem mindig könnyű feladat ez.

Szeretsz jól öltözött és ápolt lenni vagy kötelező ?
Szeretek, de kötelező is. Mindig a hangulatomhoz öltözöm. Viszont az is igaz, hogy hétvégén szeretek sokáig pizsamában maradni.

Az emberek úgy vélik, összetartó család a tiétek. Viszed magaddal ezt az örökséget?
Ez egy gyönyörű örökség. Annyi törődést, odafigyelést és az érzelmek egész skáláját  kaptam és tanultam a családomban, hogy az ilyen szoros kötelék, minden nehézsége ellenére is biztosan tudom, a szeretet a legbiztosabb védőháló. Hogy mi a nehézsége? A szeretet, az összetartozás felelősség. Adsz és kapsz. Felelős vagy a másikért. Ez jó. Viszem-e tovább? Természetesen. Hiszek az emberi kapcsolatok erejében és fontosságában. És meghatározó azok milyensége, tartalma.

Milyen  szerinted az ideális nő, ma?
Erre talán egy férfi válasza lenne megfelelő. Kíváncsi vagyok én is.

Egyedül, szingliként élsz? Te döntöttél így vagy így hozták a körülmények, a férfiak?
Egyedül élek, de ez nem egy döntés kérdése. Egyszerűen csak nem találkoztam még azzal, aki.... De kitartó vagyok, mert számomra is akkor kerek a világ, ha társam is van.

És az ideális férfi?
Társként? Számomra ideális az a férfi, aki a lényegemet érti és szereti, és akinek a lényegét értem és szeretem. Aki mellett szeretem önmagam és aki szereti mellettem önmagát.

Milyen családot képzelsz magadnak?
Ahol van szeretet, őszinteség, elfogadás, érzelmek, beszélgetések és sok ember. Fontos, hogy a különböző generációk együtt tudjanak lenni. Szóval itt visszaköszön az előbb említett családi örökség.

Elégedett vagy magaddal, a világgal? Egyensúlyban vagy?
Időnként elégedett vagyok magammal és a világgal,  és időnként nem. Ez így van jól. A világ és önmagam tanulása egy véget nem érő folyamat. De köszönöm, egyensúlyban vagyok.

Gróf Róza


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player