Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Torkos csütörtök felemás érzelmekkel
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklór
A halételek különleges ízvilága
Borászatok
Árvay János pincészete
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Karalábéparádé
Munkatársunktól   2010 June 17, Thursday  
Image
A karalábét legtöbbször töltve fogyasztják, vagy levest fõznek belõle. Pedig különleges fõzeléknek, ragunak, rizottónak sem utolsó. Rakott változatáról nem is beszélve...
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

 

BORSÓS KARALÁBÉLEVES

Hozzávalók: 40 dkg karalábé, 1 csokor újhagyma, 4 szem retek, 1 csokor petrezselyem, 15 szál snidling, 1 ek. olaj, 2 zöldségleveskocka, 20 dkg fejtett zöldborsó, 2 fõtt tojás, só, bors, 2 dl fõzõtejszín/tejföl, 2 púpozott ek. étkezési keményítõ, 2-3 ek. citromlé.

Elkészítése: A karalábékat meghámozzuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk. 2-3 zsenge karalábélevél szárát és középsõ levélerét kivágjuk, vékony csíkokra szeljük. Az újhagymákat és a retekszemeket megtisztítjuk, a hagymákat kevés zöldjükkel együtt finomra vágjuk. A petrezselymet és a snidlinget leöblítjük, a petrezselymet finomra aprítjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a hagymát. Rádobjuk a karalábéleveleket, a petrezselyem felét, a karalábét, élénk tûzön 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, és fedõ alatt, mérsékelt tûzön az egészet puhára fõzzük. A retekszemeket gerezdekre vagy vastagabb karikákra vágjuk. Elkeverjük a fõzõtejszínben az étkezési keményítõt, behabarjuk vele a levest, szelíd tûzön 3-4 percig forraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, végül beleforgatjuk a maradék petrezselymet. A levest tányérokba szedjük, tetejét a retekkel, fél-fél tojással és snidlinggel díszítjük.

TEJSZÍNES-KAPROS KARALÁBÉ
Hozzávalók: 4 zsenge karalábé, 2 dl tejszín, 4 dkg vaj, 1 kk. liszt, só, õrölt fehér bors, 1 csokor kapor.

Elkészítése: A karalábékat meghámozzuk, félujjnyi vastag hasábokra vágjuk, kissé megsózzuk, és néhány percig állni hagyjuk. Olvasztott vajba forgatjuk, és kevergetve addig sütjük, amíg üvegessé nem válik. Ekkor az apróra vagdalt kaporral meg a liszttel megszórjuk, még egy percig pirítjuk, és a tejszínt ráöntve, sóval, borssal ízesítjük. Kevergetve mártás sûrûségûre forraljuk, és azon melegen tálaljuk. Legfõképpen forrázott, bundázott vagy roston sült halakhoz illõ köret.

KARALABÉRAGU TÉSZTÁVAL

Hozzávalók: 4 zsenge karalábé, 6 ek. olaj, só, bors, 1 csokor petrezselyem, 40 dkg széles metélt, 1 csomó újhagyma, 2 dl tejszín.

Elkészítése: A meghámozott és nagyobb lapos hasábokra vágott karalábét 4 evõkanál forró olajra dobjuk. A lábost idõnként rázogatva puhára pároljuk, majd egy kissé megpirítjuk. Megsózzuk, borssal fûszerezzük, és a finomra vágott petrezselyem felével megszórjuk. A tésztát enyhén sós vízben kifõzzük, majd leszûrjük és lecsepegtetjük. A maradék olajon a megtisztított, felkarikázott újhagymát megfuttatjuk, majd a tejszínnel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, és a tésztát beleforgatjuk. A karalábészeleteket a tejszínes-hagymás tésztával körítve, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.


FINOM RIZOTTÓ

Hozzávalók: 2 csirkemáj, 10 dkg füstölt sonka, 1 csomó vegyes leveszöldség, 2 zsenge karalábé, 10 dkg gomba, 10 dkg fejtett zöldborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, 20 dkg rizs, 1 ek. ételízesítõ, 1 húsleves kocka, 1 csipetnyi majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld, bors, 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése: 1 evõkanál olajon üvegesre pirítjuk a megmosott és lecsöpögtetett rizst, majd a térfogatához képest kétszeres mennyiségû vízzel felöntjük. Beleszórjuk az ételízesítõt és a húsleveskockát. Befedve, kis lángon addig pároljuk, amíg az összes levét be nem szívja. Közben a megmaradt olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, és rátesszük a csíkokra metélt gombát, leveszöldséget, a karalábét, és az ugyancsak felcsíkozott csirkemájat, valamint a zöldborsót. Erõs lángon kevergetve gyorsan megpirítjuk, ezután pedig hozzáadjuk a metéltre vágott sonkát is. Gyengén megsózzuk és rászórjuk a fûszereket. 3 deci vízzel felöntjük, és felforralva, fedõ alatt 5 percig fõzzük. Ha a rizs elkészült, a zöldséges-májas ragut ráöntjük, és villával nagyon óvatosan átkeverjük. A rizottót ismét a tûzre tesszük, és felforraljuk. Ezután a tûzrõl lehúzzuk, és legalább 20 percig fedõ alatt hagyjuk állni. Ez idõ alatt, a rizs az összes folyadékot magába szívja. Tálalás elõtt ismét óvatosan átkeverjük, majd a tányéron ki-ki meghintheti a reszelt sajttal.

RAKOTT KARALÁBÉ

Hozzávalók: 25 dkg rizs, 4 fej zsenge karalábé, 3 nagyobb sárgarépa, 5 dkg vaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 30 dkg darált csirke- vagy borjúhús, 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 1 ek. liszt, 3 dl tej, 10 dkg sajt, só, bors; a forma kikenéséhez: vaj.

Elkészítése: A rizst megfõzzük, és lecsepegtetjük. A megtisztított, felszeletelt karalábét és a felkarikázott répát 2 deka vajon puhára pároljuk. Megsózzuk, borsozzuk, majd a tûzrõl lehúzzuk. Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát megfuttatjuk az olajon, rádobjuk a húst és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük a felaprított petrezselyemmel. Amikor langyosra hûlt, belekeverjük a tojást, a mustárt és a rizst. Ezután egy kivajazott tûzálló tálba simítjuk, és befedjük a párolt zöldséggel. A lisztet a maradék vajon megpezsegtetjük és felengedjük a tejjel. Amikor besûrûsödött, lehúzzuk a tûzrõl, és a sajtot is belekeverjük. A zöldségre öntjük, majd 200 °C-os sütõben (légkeveréses sütõben 180 °C) pirosra sütjük.


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player