Frankóságok
Bárány kotlett
ImageÚjabb receptekkel gazdagodott Törzsasztal rovatunk. EZen a héten Frank Sándor bárány kotlettet ajánl rozmaringos puliszkával, provence-i lecsóval tálalva.
Karpaccso
Vadkacsacomb Pál szakácstól
Nyúlpecsenye Pál szakács módra
Őzgerinc Mátyás módra
Süllő filé roston
Gasztro
Receptek
Grillételek
Kóstoló Kommandó
A cyberkocsma
Gasztro-folklór
A február szépsege: a kocsonya
Programajánló
December 2021
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hónapban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezső fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti előadásában a fröccsről beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életéről...
Frankóságok Frankóságok
Karikába hajtott vaddisznoborda
Munkatársunktól   2005 August 23, Tuesday  
Image
Pár szó a nagyobb vadakról és elkészítésükről, a deszki Szép Ilonka Csárdából...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

A hazai erdőkben dúvadként emlegetett vaddisznó, a disznófélék családjának egyetlen európai képviselője, de Ázsiában és Afrika északi részén is őshonos. Legnagyobb számban a Dunántúlon, az Északi-középhegységben, valamint Mátyás király egykori kedvenc vadászterületén a Pilisi erdőben található. Ma már gyakran előfordul ez a csülkös vad az Alföldön is. Élőhelye főleg a kiterjedt aljnövényzettel, nedves talajjal, ingoványokkal, mocsarakkal teli lomberdők. Megtalálhatók a tűlevelű erdőkben, cserjés vidékeken, esetleg nádas tóparti területeken vagy dúsan borított mezőségeken is. Megfigyelhető, hogy nappali pihenőhelye sokszor a nagy kukorica és napraforgó táblákban van, csak éjjel keresi fel turkálni az erdőt. Elterjedéséből, szaporodási viszonyaiból adódóan ma Magyarország olyan vadfajának tekinthető, mely minden vadász számára elérhető, akár egyéni, akár társas vadászatok során. A vaddisznó trófeája a különösen fejlett szemfoga, vagyis az agyara, de igen kedvelt ízletes húsa is.

Egy szép koca bordás része a fő alapanyagunk, amit gondos tisztítás után vörösboros páclében érlelünk. Karikába hajtjuk, zsinórral jól átkötözzük, majd a vadakhoz illő fűszerekkel alaposan bedörzsöljük kívül-belül. Egy óra pihentetés után kemencében közepes hőmérsékleten majdnem készre sütjük. A kemencéből kivesszük, majd az előző adásban megismert boros párolt káposztával megtöltjük. A külsejét mézes-sörben áztatott szalonnával alaposan megkenjük és a kemencébe visszahelyezve magas hőfokon ropogósra sütjük. Pirított erdei gombával, sült hagymakarikákkal, burgonyával és gyümölcsökkel tálaljuk. 


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GasztroContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player