Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik előnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Torkos Csütörtök: Együnk féláron!
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítője a rozé
Gasztro-folklór
Főzzőn velünk Karácsonyra!
Borászatok
Pince a Nyakas-hegy lábánál
Programajánló
Szeptember 2020
H K S C P S V
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezső fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti előadásában a fröccsről beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életéről...
Receptek Receptek
Mennyei málnásak
Munkatársunktól   2010 June 23, Wednesday  
Image
A zamatos málnának a nyár a szezonja. Fogyassz belőle minél többet, mert gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. Íme, néhány különleges recept, amelyekkel még változatosabbá teheti az étrendjét!
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 

MÁLNÁS FRANCIAKRÉMES

Hozzávalók: 50 dkg leveles-vajas tészta, 20 dkg étcsokoládé; a vaníliakrémhez: 5 dl tej, 4 tojás, 8 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor; a málnakrémhez: 3 dl tejszín, 15 dkg málna, 10 dkg cukor, 2 dkg zselatin; a díszítéshez: málnaszemek.

Elkészítése: A vajas tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, és körülbelül 15 perc alatt a forró sütőben megsütjük. Miután kihűlt, két részre osztjuk: az egyik lesz az alja, a másikat felkockázzuk egyforma darabokra, és ezeket a kockákat a felolvasztott csokoládéval egyenletesen bevonjuk. A másik tésztalapot egy hasonló méretű, mély tepsibe tesszük. A vaníliakrémhez a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét a cukor kétharmadával kemény habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral és a tejjel sűrű krémmé főzzük. Félrehúzzuk, és beleforgatjuk a tojáshabot. A még meleg krémet a tepsiben várakozó tésztalapra kenjük. A málnát a cukorral összeturmixoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és a feloldott zselatinnal együtt összedolgozzuk a málnapürével. A rózsaszín krémet a vaníliakrémre kenjük, és ráhelyezzük a csokis lapokat - ez lesz a teteje. A süteményt a hűtőbe tesszük, amíg megdermed. A krémest tálalás előtt a négyzetek mentén éles késsel felvágjuk, málnaszemekkel és tejszínhabbal díszítjük.


Málnás franciakrémes


MÁLNÁS CSOKOLÁDÉTORTA

Hozzávalók a tésztához: 28 dkg liszt, 20 dkg hideg vaj, 12 dkg porcukor, 2-3 dkg kakaópor, 1 tojássárgája, 1 csipet só; a csokoládékrémhez: 15 dkg étcsokoládé, 3 dl tejszín, 2 tojássárgája; a tetejére: 50 dkg friss málna; a szóráshoz: porcukor.

Elkészítése: A liszthez hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a kakaóport, a sót és a tojássárgáját, majd tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, befóliázzuk, és legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Kivesszük, kinyújtjuk, kb. 26 cm átmérőjű kört formázunk belőle, beletesszük a tortaformába, és villával több helyen megszurkáljuk. Megfelelő méretűre és alakúra vágott sütőpapírt terítünk a tetejére, erre pedig valami kéznél lévő hüvelyest szórunk nehezéknek, így a tészta nem emelkedik fel. 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket és a papírt, és kihűtjük. Az étcsokoládét darabokra törjük, majd felforralunk 1 deci tejszínt, és folyamatos keverés mellett beleszórjuk és megolvasztjuk a csokoládét. Hagyjuk kihűlni, közben habosra keverjük a tojássárgáját, illetve habbá verjük a maradék tejszínt. A tojást hozzáadjuk az étcsokoládés masszához, majd belekeverjük a tejszínhabot is. A csokoládékrémmel vastagon megkenjük a tésztát, majd a tetejét kirakjuk a megmosott, jól lecsöpögtetett málnával. Legalább 3 óráig hűtjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.


KÓKUSZOS-MÁLNÁS SZELET

Hozzávalók a tésztához: 12 tojás, 12 ek. liszt, 12 ek. cukor, 3 mk. sütőpor, 3 mk. reszelt citromhéj; a krémhez: 5 púpozott ek. liszt, 2-3 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dl tej, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 10 dkg kókuszreszelék, 50 dkg málna.

Elkészítése: A tésztához való alapanyagokból 3 darab 4 tojásos piskótalapot sütünk. Mindegyik laphoz 4 tojássárgáját 4 evőkanál cukorral kikeverünk, majd 4 keményre felvert tojásfehérjehabbal összevegyítjük, beleforgatjuk az 1 mokkáskanál sütőporral, 1 mokkáskanál citromhéjreszelékkel elkevert lisztet, és előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben kisütjük. A krémet úgy készítjük, hogy a liszthez 2-3 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot adunk, és apránként hozzáöntjük a tejet, csomómentesen elkeverjük, majd lassú tűzőn sűrű krémmé főzzük. Amíg hűl, a szobahőmérsékletű margarint a porcukorral habosra kikeverjük, majd a kihűlt tejes krémmel és a kókuszreszelékkel összekeverjük. A piskótalapokat megkenjük a kókuszos krémmel, málnaszemeket szórunk rá, és mindhárom lapot egymásra rétegezzük. A legfelső lap tetejét is megkenjük krémmel, málnaszemeket rakunk rá, és megszórjuk kókuszreszelékkel.

ZABPELYHES-MÁLNÁS SÜTEMÉNY

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg zabpehely, 25 dkg jéghideg vaj, 25 dkg barna cukor, 1 citrom lereszelt héja, 50 dkg málna, 1 tk. szódabikarbóna, csipetnyi só, 10 dkg dió.

Elkészítése: A lisztet egy nagy tálban összekeverjük 15 deka barna cukorral, a zabpehellyel, a sóval, a darált dióval, a szódabikarbónával és a citrom reszelt héjával. Rászeleteljük a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Egy közepes méretű tepsit kikenünk vajjal, meghintjük liszttel, majd beleszórjuk a morzsalékos tészta egyharmadát, kissé elegyengetjük, elosztjuk rajta a málnát, majd befedjük a maradék tésztamorzsával. Előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd kockákra vágjuk. Dió helyett használhatunk szeletelt mandulát, zabpehely helyett rozs, vagy akár búzapelyhet is.

TÚRÓKRÉMES MÁLNATORTA

Hozzávalók: 60 dkg málna, 12 dkg vaj, 20 dkg babapiskóta, 3 tasak zselatinpor, 2 citrom, 50 dkg túró, 2,5 dl gyümölcsjoghurt, 12 dkg cukor, 6 dl tejszín.

Elkészítése: A babapiskótát ledaráljuk, összegyúrjuk a puha vajjal, majd egy 25 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk. Felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük. A túrót összekeverjük cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, valamint a joghurttal. A zselatint elkészítjük a tasakon lévő utasítás szerint, elkeverjük 2-3 kanál krémmel, végül belevegyítjük a túrós masszába. Beleforgatunk 4 deci habbá vert tejszínt is, és 40 deka málnát. Rákenjük a tortaformában lévő piskótaalapra és visszatesszük a hűtőbe. Tálalás előtt levesszük a tortakarikát, a közepébe szórjuk a maradék málnát, a szélét pedig kidíszítjük a 2 deci habbá vert tejszínnel.




Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!



Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player