HTML
Flash VIII.
Folytatjuk a Flash megismerését. A mai írásunkban megnézzük, hogyan tudjuk a hangokat háttérzeneként és effektekként felhasználni. Rovatunk a Merlin Stúdió segítségével készült.
Flash VII.
Flash VI.
Flash V.
Flash IV.
Flash III.
Távtan
Webesztétika
A magyar játékfejlesztő cégek
Tech
Mi is az a HDTV és mire jó?
Kártyázzunk
Rikiki
Programajánló
December 2019
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
HTML HTML
Fireworks I.
Munkatársunktól   2005 March 06, Sunday  

Elkezdjük újabb témánkat, a Fireworks-öt. Írásunkban a képek digitalizálásával, és a digitális fényképezéssel foglalkozunk.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Most elkezdjük a Fireworks program bemutatását, amely a Macromedia Studio MX grafikai programja. Az ismerkedést kezdjük a képek bevitelével. Ezt a műveletet scanner segítségével tesszük meg. A beolvasott képet módosíthatjuk, majd különböző dokumentumokba beilleszthetjük. Hogyan is történik a scannerelés? Helyezzük a beolvasandó képet a scannerbe és adjuk ki a File - Twain Acquire parancsot. A megjelenő listából válasszuk a scannert. A scannerhez kaptunk egy úgynevezett twain programot, amely grafikai programokból indítható digitalizáló felület. Ezen állíthatjuk be a digitalizálás jellemzőit.

Először kattintsunk a preview gombra! Ilyenkor a scanner kis felbontásban beolvassa a teljes felületét. Nevezzük ezt a lépést előolvasásnak. Ezután már láthatjuk is a digitalizálandó képünket, és pontosan kijelölhetjük a számunkra szükséges képrészletet. Most nézzük végig a legfontosabb beállítási lehetőségeket! A color mode listából kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő színérzékelési módot. Ez lehet színes, fekete/fehér vagy szürkeárnyalatos. A resolution listánál a felbontást adhatjuk meg, amely inchenként, azaz 2,54 cm-enként beolvasott képpont számot adja meg. A következő ablakrészben látható az általunk kivágott téglalap szélessége és magassága. Majd a kép mérete látható bájtokban. Az ablakunk állapotsorában is láthatók ezek az adatok. Az ablak felső részén a vonalzót kapcsolhatjuk be, forgatást végezhetünk a scannerelés előtt. Ha mindent beállítottunk, akkor a Scan gombbal indíthatjuk a beolvasást. Ha kis méretű képet digitalizálunk illetve kis felbontásban scannerelünk, akkor ez a művelet gyorsan végrehajtódik. A beolvasás végén megjelent a fireworks ablakban a digitalizált kép, így bezárhatjuk a twain ablakot és kezdődhet a kép feldolgozása az általunk kívánt módon. Első lépésként érdemes elmenteni a képet. A további feldolgozásról majd a későbbi adásban lesz szó.

Térjünk át a digitális fényképezőgépre. Segítségével a képet közvetlenül valamilyen számítógépes adathordozóra vihetjük. Nézzünk meg néhány gépet. A digitális fényképezőgépek egyből, általában egy belső memóriakártyán tárolják a fényképezéskor készült digitalizált képet. Ez a kép általában letöltő kábel és szoftver segítségével vihető át a számítógépre. Fényképezés előtt a hagyományos optikai beállításokon kívül beállítható néhány képdigitalizálási jellemző, mint például a felbontás, a képminőség. A felbontást pixelben adhatjuk meg. A beállítástól függően tömörítheti a digitális fényképezőgép a képet. Fényképezés után a képek visszanézhetők kis lcd display-en. Ha valamelyik kép nem sikerült, egyből le is törölhetjük, így a kép által foglalt memóriahely felszabadul, és újabb képet készíthetünk a helyére. Sok digitális fényképezőgép rendelkezik nagyítás funkcióval, amelynek segítségével jobban látható a tárolt kép minősége. Valójában csak letöltés után a monitoron szembesülünk művünkkel. Digitális fényképezőgép vásárlásakor is ajánljuk, hogy mindenki próbálja ki a kiszemelt gépet, fényképezzen vele, majd monitoron győződjön meg a kép minőségéről.

Írta: Klari

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Távtan arrow HTML arrow Fireworks I.Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player