HTML
Flash VIII.
Folytatjuk a Flash megismerését. A mai írásunkban megnézzük, hogyan tudjuk a hangokat háttérzeneként és effektekként felhasználni. Rovatunk a Merlin Stúdió segítségével készült.
Flash VII.
Flash VI.
Flash V.
Flash IV.
Flash III.
Távtan
Webesztétika
A Digital Improvisation zeneformátum és az mp3pro
Tech
A Phantom konzol
Kártyázzunk
Tizennégy lapos römi
Programajánló
December 2019
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
HTML HTML
Dreamweaver V.
Munkatársunktól   2005 March 06, Sunday  

Folytatjuk a Dreamweaver megismerését. A két- és négyállapotú gombok használatáról hallhattok ebben a részben. Rovatunk a Merlin Stúdió segítségével készült.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Kétállapotú gombok: Rollover Image bemutatása

A táblázatok megismerése után most a Dreamweaver két látványos elemével ismerkedhettek meg. Kezdjük a kétállapotú gombokkal. Ezek két képpel rendelkeznek, melyeket egy rajzoló program segítségével előre elkészítünk. Figyelni kell, hogy a képek mind azonos méretűek legyenek, különben könnyen előfordulhat, hogy eltorzulva fogjuk ezeket viszontlátni. Az egyik kép csak alapállapotban jelenik meg, a másik akkor látható, ha az egérkurzor áthalad fölötte a böngészőben. Természetesen minden gombhoz tartozik egy link. Ha rákattintunk a gombra, betöltődik a link által meghatározott lap.

Kétállapotú gomb készítése

Induljunk ki a következő állapotból. Rakjuk a kurzort a beszúrás helyére, és adjuk ki az Insert - Interactive images - Rollover image parancsot. A megjelenő ablakban adhatunk a gombunknak egy nevet, majd keressük meg az eredeti képet és a váltó képet. Beállíthatjuk, hogy a váltó kép előre töltődjön le a weblappal, hogy gyors legyen a váltás. Megadhatjuk a gomb címkéjét, és a linket. Szerkesztő módban csak az alapállapot képét látjuk, viszont a böngészőben kipróbálva már vált a gomb. Kiírja a címkét, és működik is a link. Már csak a többi gombot kell ugyanígy felrakni.

Négyállapotú gombok bemutatása

A négy állapotú gombok úgynevezett navigációs sávot alkotnak. Ezek vízszintesen vagy függőlegesen helyezkedhetnek el. Mi vízszintes navigációs sávot fogunk készíteni. Egy gombnak 4 állapota van: alap, rámutatáskori állapot, lenyomott, lenyomott rámutatáskori állapot. Ezek 4 képfájlban vannak tárolva. A benyomott állapot azt jelzi, hogy éppen melyik lapon vagyunk. A navigációs sáv másik gombjára kattintva a lapcsoport másik lapjára jutunk, amit a hozzátartozó gomb benyomott állapota jelez.

Négyállapotú gombsor létrehozása

Nézzük meg, hogyan készíthetjük el a négyállapotú gombsort. Helyezzük a kurzort a navigációs sáv helyére, és adjuk ki az Insert menü Interactive Images - Navigation Bar parancsot. Megjelenik egy ablak, ahol a három 4 állapotú gombból álló navigációs sávunkat összeállíthatjuk. Először kezdjük az első gombbal. Adjuk meg a nevét, böngésszük ki a felengedett állapot képét, majd a rámutatás képét, a benyomott állapot képét, és végül a benyomott állapotban való rámutatás képét. Állítsuk be a címkét, majd a linket is. Beállítható, hogy a nem látható képeket a böngésző töltse le előre, így gyors lesz a képváltás. Megadható, hogy vízszintes, vagy függőleges gombsort szeretnénk-e, és hogy azt táblázat tartsa-e össze. Mivel ezen a lapon ez a gomb a felengedett állapotú, ezért ne pipáljuk ki, hogy a gombot felengedett állapotban töltse le. A következő gomb létrehozásához meg kell nyomni a + gombot az ablak felső részén, és máris töltögethetjük a 2. Gomb adatait. Mivel ezen a lapon ez a gomb a benyomott állapotú, ezért kipipáljuk, hogy a gombot benyomott állapotban töltse le. A listában csillaggal jelenik meg a benyomott állapotban letöltött gomb neve. Végül a 3. gomb adatait is töltsük ki. Ez a gomb is felengedett állapotban töltődjön majd le. Ha kész, nézzük meg mit tapasztalunk a böngésző programunkban! Láthatjuk, hogyan váltanak a gombok. Természetesen ezt a sávot át kell másolni a lapcsoport többi lapjára, és a Modify menü - Navigation Bar paranccsal a laphoz tartozó gombot kell lenyomott állapotúra váltani.

Írta: Klari

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Távtan arrow HTML arrow Dreamweaver V.Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player