Szerintem
Szakmai gyakorlaton az EHF-nél
Forgó Nóra, portálunk segítője és Pick Szeged fórumunk rendszeres olvasója, tavaly nyáron egy felejthetetlen hónapot töltött gyakornokként az Európai Kézilabda Szövetségnél, ahol felejthetetlen élményekkel gazdagodott.
Miért voltunk jobbak, mint a Litkey?
Most akkor mi van, tényleg ilyen jók vagyunk?
Rövid svájci kirándulás
Egy diákmeccs margójára
Szerintem
Sport
Olimpia
Kalapács alá kerülnek a vízipólós olimpiai relikviák
Helyi sport
Vízilabda Magyar Kupa - A férfiaknál a Szeged sorozatban harmadszor győztes
Országos sport
Férfi vízilabda ob I - Fölényesen nyert a Szeged
Nemzetközi sport
Para-atlétikai Grand Prix - Ezüst- és bronzérmesek a Biacsi-testvérek
Sportemberek
Dr. Kereszty Bélára emlékeztek
Programajánló
Január 2020
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Zenei hírek
Hétfőn ünnepli 65. születésnapját Koncz Zsuzsa
Gitárprímás Szegeden
Uccai dumák
Változó világ
Bulvár
Kreatív drogcsempészeket fogtak Barcelonában
Rejtélyes börtönhalál
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Vonatozzunk a számítógépen
Buli
HunDeep
PEAT
Autók
Ezentúl Bugatti Veyronnal is üldözik a bűnt Dubaiban
Szerintem Szerintem
Telefonadó után, levegőadó előtt: soron a vízi sportok
Koltay Miklós   2012 June 12, Tuesday  
Image
Meglepetésként érte a vízi sportok kedvelőit a néhány napja megjelent 27/2012.V.25. számú NFM rendelet, amely többszörösére, majdnem nyolcszorosára emelte a vizisportokhoz kapcsolódó vizsga és eljárási díjakat.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

A teljesség igénye nélkül: a teszt vizsga rész díja az eddigi 564 Ft-ról, 7.000 Ft-ra, a gyakorlati vizsga 3.344 Ft-ról 18.000 Ft-ra emelkedett. Ha valaki kedvtelési célú motoros és vitorláshajóra vizsgázott, eddig 10.072 Ft-ot fizetett, június 24 után pedig 78.000 Ft-ot fog!

Drágul emellett a hajó átiratás költsége is: eddig 16.772 Ft-ba került, ezután 31.000 Ft-ot kell fizetni ugyanezért. Kicsit többel emelkedett a maximum 9 méteres hosszúságú hajók szemléje, időszakos műszaki vizsgája, 16.981 Ft, helyett ezután 46.000 Ft-ba fog kerülni.

A díjemelés szemmel láthatóan jelentősen meghaladja a hatóság költségeinek emelkedését. Összehasonlításként egy személyautó műszaki vizsga díja jelenleg 16.290 Ft és most fog emelkedni 22.000 Ft-ra az autós társadalom felháborodására. Az autós B kategóriás jogosítvány vizsgadíja 15.600 Ft, a korlátlan motorosé 20.300 Ft. A szolgáltatás színvonalának emelkedéséről -például gyorsabb, egyszerűbb ügyintézés-, pláne a díjak növekedésével egyező arányú növekedéséről ezúttal sincs információnk.

Kétségtelen tény, hogy például a tesztvizsga nyilvánvalóan elavult 564 Ft-os korrekciója várható volt. Az áremelés időpontja és főleg mértéke azonban váratlanul érte a sportolni vágyókat és a képzőket is. Egy, márciusban rendezett szakmai tanácskozáson az az információ hangzott el az illetékestől, hogy bár napirenden van a díjak "rendezése" egyelőre csak dolgoznak rajta. Ehhez képest más ügyekkel ellentétben a minisztérium rekord gyorsasággal döntött.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezután majdnem annyiba fog kerülni csak a vizsga díja a vitorlás és motoros kishajóra, amennyibe eddig a teljes képzés került. A drágulás a sportolni vágyókat, köztük is a fiatalokat, az utánpótlást érinti leginkább -mondja kérdésünkre Kipper György vitorlásoktató- hiszen a sok tízlábas hajókon söröző rétegnek vélhetően az emelt díj kifizetése sem okoz problémát.

A kishajós-vitorlás iskolák egyébként is nehéz helyzetben vannak, mert a képzések közelmúltban bevezetett, kötelező akkreditálása többszázezer forintos költséggel és jelentős bürokráciával járt. A vizsgadíjak emelkedése miatt viszont most a jelentkezők számának drasztikus visszaesésre kell készülniük.

Aki a 65000 Ft-os vizsgadíj emelést szeretné megtakarítani annak egyetlen "last minute" esélye maradt: még a rendelet hatálybalépése előtt elvégez egy tanfolyamot - teszi hozzá az ismert oktató - aki szerdán indít egy motoros és vitorlás képzést. Az erre jelentkezőknek még az emelés előtti díjakat kell megfizetni és eredményes vizsga esetén Európa folyóira, tavaira, belvizeire érvényes képesítést kapnak, mellyel akár 20 m hosszú (max 12 fő befogadóképességű) kishajót is vezethetnek.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SportContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player