Szerintem
Telefonadó után, levegőadó előtt: soron a vízi sportok
ImageMeglepetésként érte a vízi sportok kedvelőit a néhány napja megjelent 27/2012.V.25. számú NFM rendelet, amely többszörösére, majdnem nyolcszorosára emelte a vizisportokhoz kapcsolódó vizsga és eljárási díjakat.
Miért voltunk jobbak, mint a Litkey?
Most akkor mi van, tényleg ilyen jók vagyunk?
Rövid svájci kirándulás
Egy diákmeccs margójára
Szerintem
Sport
Helyi sport
Férfi vízilabda ob I - A Szeged simán legyőzte a Fradit
Országos sport
Férfi vízilabda ob I - Egygólos Honvéd-győzelem a rangadón
Nemzetközi sport
Kajak-kenu Vk - Tizennyolc magyar érem Szegeden
Programajánló
Február 2020
H K S C P S V
27282930311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Uccai dumák
Halhatatlan ősforrások
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Nyolc Corvette-ritkaság zuhant bele egy víznyelőbe Kentuckyban
Szerintem Szerintem
Szakmai gyakorlaton az EHF-nél
Forgó Nóra   2010 February 21, Sunday  

Forgó Nóra, portálunk segítője és Pick Szeged fórumunk rendszeres olvasója, tavaly nyáron egy felejthetetlen hónapot töltött gyakornokként az Európai Kézilabda Szövetségnél, ahol felejthetetlen élményekkel gazdagodott.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Idén nyáron lehetőségem nyílt egy hónapot eltölteni gyakornokként az Európai Kézilabda Szövetségnél (EHF) Bécsben, Erasmus ösztöndíjjal. A gyakorlat ideje alatt részt vettem két szemináriumon, valamint a győri Női Junior Kézilabda Európa-bajnokságon is, és egy hátizsáknyi élménnyel, tapasztalattal tértem haza.

A cikk címeként választott részlet Darvasi László egyik novellájából való, és egy szurkolóról szól, aki berohant a pályára „...ám ahogy a kezdőkörbe ért, elbizonytalanodott, a fejét fogta, úristen, mennyire más innen minden, innen belülről. A fickó leült a fűre, édes istenem, ez nem is ugyanaz a játék."  Bár a novella nem kézilabdáról, hanem fociról szól, az EHF-hez egyszerű szurkolóként és sportkommunikátor szakos hallgatóként bekerülve időnként én is azt éreztem, hogy nagyon más minden belülről. Annak ellenére, hogy néha elbizonytalanodtam, és a fejemet fogtam, ez volt életem egyik legjobb, legtanulságosabb, legeseménydúsabb nyara - nem is igazán tudom, hogy mit emeljek ki a sok élmény közül.

Kezdjük például az első nappal. Kiutazás előtt érdeklődtem, hogy milyen ruhában kell mennem dolgozni, erre a válasz az volt, hogy bármilyen csinos ruha megfelel, ami nem strandra való. Megérkeztem, csöngettem, és mint utóbb kiderült, egy IT-s munkatárs nyitott ajtót: strandpapucsban, pólóban, rövidnadrágban. Tehát ez nem az a hely, ahol öltönyben és kiskosztümben járnak dolgozni - mégiscsak egy sportszervezetről van szó. Természetesen a főtitkár és a marketingigazgató nem strandpapucsban közlekedett, és ha valamilyen alkalom adódott (pl. sorsolás), akkor az azon résztvevő imént említett informatikus kolléga sem.

A munkatársak többnyire barátságosak és segítőkészek voltak, bár még könnyebben barátkoztam volna, ha németül nem csak alapfokú tudással rendelkezem. A mindennapi kommunikáció az irodában nagyobb részt németül folyik, mert a legtöbb nem német anyanyelvű dolgozó jól beszéli a nyelvet. Hiányos némettudásom miatt én azonban azon kevesekhez csatlakoztam, akik angolul kommunikáltak. Kivéve természetesen a magyar kollégával, Nemcsik Balázzsal. Tőle szakterületén, a szervezeti kommunikáción kívül is sok érdekes információt megtudtam az EHF-ről.

Hogy pontosan milyen feladatokban vettem részt? A Methods & Development részlegnél töltöttem a gyakorlatot, ahol többek között a (tovább)képzésekkel és a strandkézilabdával foglalkoznak. Ők koordinálják például az EHF CAN-t (Competence Academy & Network), melynek célja, hogy különféle képzésekkel biztosítsák a kézilabdaéletben tevékenykedő szakemberek megfelelő felkészültségét, legyen szó akár edzőkről, sportolókról vagy tisztségviselőkről.

A Handball at School programmal szintén ők foglalkoznak, és próbálják népszerűsíteni a kézilabdát az iskolákban. Mindhárom tevékenységben volt alkalmam kivenni a részem, bár nem én kaptam a legizgalmasabb feladatokat. Ezen nem lepődtem meg, mivel voltam már gyakornok itthon is. Úgy érzem egész hősiesen tűrtem a fénymásolást, és a több száz mappa összeállítását, melyeket majd iskolákba fognak elküldeni. Őszintén szólva nem bánom, hogy a csomagok postázására nem került sor, míg ott voltam. Az unalmasabb és mechanikusabb munkák közben azzal vigasztaltam magam, hogy azért mégiscsak az EHF irodában fénymásolok, és hogy tudtam, ez is hozzá tartozik az itt dolgozók munkájához - ha éppen nincs gyakornokuk, akkor a főállású dolgozók csinálják ugyanezt.

Most pedig következzenek az érdekesebb feladatok, és az izgalmasabb események. A kint tartózkodásom ideje alatt két kurzust is szervezett az EHF, az egyiket olyan szakembereknek, akik előadásokat tartanak az EHF képviseletében (EHF Lecturers' Seminar), a másikat pedig edzőknek, akik fiatal csapatokkal foglalkoznak (EHF Youth Coaches' Course). Előbbi egy két napos szeminárium volt Bécsben az egyik hétvégén, melyre összefoglalókat állítottam össze a különféle kurzustípusokról, valamint prezentációkat is készítettem (az egyiket éppen Sinka Lászlónak, aki a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, továbbá az EHF Végrehajtó Bizottságának tagja, és a Strandkézilabda Bizottság elnöke). Mivel az előkészítésben részt vettem, arra is kíváncsi voltam, hogy hogyan is zajlik ez a szeminárium, így megkértem a főnökeimet, hogy részt vehessek ezen az első nap délelőttjén. Persze az is motivált, hogy tudtam, lesznek magyar résztvevők.  Nagyot is néztek, mikor bemutattak nekik, és mivel így kiderült, hogy 24-ből 6-an vagyunk magyarok, valaki viccelődött is azzal, hogy majd javasolni fogja a magyar nyelv hivatalossá tételét.  Most pedig álljon  itt a magyarok névsora, akikkel volt alkalmam találkozni, beszélgetni: a korábban már említett Sinka László mellett ott volt Andorka Sándor, az EHF Játékvezetői Bizottságának elnöke és Versenybizottságának tagja; Marczinka Zoltán, az MKSZ utánpótlással és strandkézilabdával foglalkozó szakmai igazgató-helyettese; Neukum Tamás, aki idén az olasz női válogatottal megnyerte a Standkézilabda Európa-bajnokságot. Pick Szeged szurkolóként azonban leginkább Kovács Péter jelenléte vonzott erre a szemináriumra, hiszen a szakember, aki jelenleg a török szövetség szakmai igazgatója, 2003 és 2006 között a szegedi csapat edzőjeként tevékenykedett. Volt is alkalmam kifaggatni, hiszen én is a résztvevőkkel tarthattam ebédelni, ahol többek között Kovács Péter és Neukum Tamás szomszédságában ültem.

A korábban említett másik kurzusra (EHF Youth Coaches' Course) augusztus 19-e és 23-a között került sor Győrben, miközben ott javában zajlott a Női Junior Kézilabda Európa-bajnokság. A nemzetközi továbbképzőkurzusra négy kontinens 19 országából érkezett 76 résztvevő az elméleti előadásokat a hotelban hallgatta meg, a gyakorlatiakat pedig egy iskola tornatermében, ahová busszal vitték őket. Itt férfi ifjúsági válogatottunknak vezényeltek érdekes edzéseket az előadók, a napokat pedig kisebb csoportos megbeszélések zárták. (Zárójelben megjegyezném, hogy ennek a bizonyos ifjúsági válogatottnak tagja Kupcsik Bálint is, aki ettől az idénytől kezdve a Pick Szeged csapatát erősíti).  A program része volt az EB elődöntőinek és döntőjének megtekintése is. A helyszínen engem Marczinka Zoltán kalauzolt körbe a színfalak mögött. Győrben ugyanis újra találkoztam majdnem az összes, föntebb már említett, magyar vezetővel és edzővel, és nagyon jó volt, amikor mosolyogva üdvözöltek, már mint ismerőst.

A program szakmai része is érdekes volt, de a „Győr at night" fantázianév alatt végrehajtott félig városnézést, de inkább sörözést/borozást is meg kell, hogy említsem. Felejthetetlen marad az egyik iráni résztvevő szülinapjának az ünneplése ajándékostól és táncversenyestől, valamint a „nem akárkikkel" pálinkázás egy koleszszobában. Ezen a bizonyos szülinapon önként jelentkezők hiányában üvegpörgetéssel választottuk ki az első táncos pár tagjait, később pedig az egyik iráni edző vált műsorvezetővé, és ő alakította ki a párokat. Az EHF és az MKSZ képviselőiből álló zsűri alkalmanként papír zsebkendők segítségével pontozott, de ettől függetlenül nagy nehezen sikerült rávenni őket a részvételre is. Végül kiválasztották a legjobb női és a legjobb férfi táncost, akik egy-egy plüssállattal gazdagodtak. Bár sajnos nem én lettem a legjobb női versenyző, az egyik plüssállat most mégis az én szekrényemen üldögél, mivel megkaptam ajándékba a műsorvezetőtől, akit a legjobb férfi táncosnak kiáltottak ki. Az irániak egyébként is elhalmoztak bennünket szervezőket ajándékokkal, úgyhogy a plüssállat mellett ott áll még a szekrényen egy mécsestartó és egy kis tükör is.

Utólag azt mondom, hogy az izgalmasabb feladatok és a kurzusokon való részvétel mellett még fénymásolni és mappákat pakolni is megérte, mert szívesen mutogattam itthon az EHF-től kapott értékelést, amit a munkámról írtak. Az értékelés mellett tőlük is kaptam még ajándékokat. Amikor a Methods & Development részleg vezetője ellátogatott Győrbe az EB elődöntőire, hozott nekem egy Adidas hátizsákot, benne egy pólóval, rövidnadrággal és törölközővel. Számomra átvitt értelemben abban a hátizsákban benne volt minden, amit az alatt az egy hónap alatt tapasztaltam és tanultam - az EHF-ről és magamról is. Jó érzés volt, amikor a napokban munkahelyet keresve aktualizálnom kellett az önéletrajzom, és kibővíthettem azt egy EHF-es gyakorlattal. Csak remélni tudom, hogy ez az én esetemben lerövidíti majd azt az időt, amit általában egy pályakezdő álláskereséssel tölt.


Forgó Nóra


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SportContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player