Szerintem
Telefonadó után, levegőadó előtt: soron a vízi sportok
ImageMeglepetésként érte a vízi sportok kedvelőit a néhány napja megjelent 27/2012.V.25. számú NFM rendelet, amely többszörösére, majdnem nyolcszorosára emelte a vizisportokhoz kapcsolódó vizsga és eljárási díjakat.
Szakmai gyakorlaton az EHF-nél
Miért voltunk jobbak, mint a Litkey?
Most akkor mi van, tényleg ilyen jók vagyunk?
Rövid svájci kirándulás
Szerintem
Sport
Helyi sport
Férfi vízilabda ob I - Szegeden győzött a Szolnok
Országos sport
Férfi vízilabda ob I - Fölényesen nyert a Szeged
Nemzetközi sport
Férfi vízilabda BL - Kétgólos szegedi vereség Hódmezővásárhelyen
Programajánló
Február 2020
H K S C P S V
27282930311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Magazin
Uccai dumák
Halhatatlan ősforrások
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Új modellt állít csatarendbe a Caterham
Szerintem Szerintem
Egy diákmeccs margójára
Munkatársunktól   2005 November 27, Sunday  

Szabad-e általánosítani egy ember viselkedéséből? Szabad-e egy magáról megfeledkezett fiatalember viselkedése miatt szapulni a magyar focistákat?
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Szabad-e általánosítani egy ember viselkedéséből? Szabad-e egy magáról megfeledkezett fiatalember viselkedése miatt szapulni a magyar focistákat?

A válasz, nem! Vagy mégis, ítéljék meg Önök, kedves Olvasók.

Neveket tudatosan nem írok, mert a jelenség maga fontosabb, mint a benne szereplők neve.

Három napos kispályás középiskolás labdarúgó torna, második nap. Az iskolám két csapattal nevezett, természetesen mindkét csapat testnevelő tanári kísérettel, hisz a gyermekekért, szervezett tornán felelősséggel tartozunk.

A rendező gárda nagyon jól focizott, magasan jobb volt valamennyi csoportbeli ellenfelénél. Ügyesek, technikásak, esetenként vagányak voltak. Különösen jó játszott egy fiatalember, akinek a monogramja megegyezik, egy a magyar focival sokat foglalkozó, már elhunyt íróéval. Keresztneve, pedig egy ismert mosóporéval megegyező. Nos ez a fiú kilógott a sorból, játéktudásával és viselkedésével. Ez utóbbival, negatív irányban. Már a nyitó meccsen folyamatosan k anyázott. Mindent és mindenkit. Folyamatosan utasítgatta az ötvenen is túl járó, kispályáról jól ismert kiváló játékvezetőt. Nekem ez nagyon nem tetszett, hisz harmincegy éve a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola dísztermében pedagógus esküt tettem. Igyekezem a mai napig is elsősorban nevelőként gondolkodni.

Megkérdeztem a bírót, hogy tán barátja a fiatalember. Mert másképp érthetetlen, miképpen engedheti meg a pályán ezt a hangnemet. A srác Őt is utasítgatta, az ellenfeleket meg szidalmazta, rugdosta. Jeleztem, ha a mi meccsünkön megengedi ezt a viselkedést, levonulok a csapatommal. Erre nem került sor, bár eléggé puskaporos hangulatú volt a meccs, lejátszottuk. Én lecseréltem az olyan emberemet, Akinek elszállt az agya a meccs hevében, kollégám, a másik kispadon nem tette meg, lelke rajta.

A meccs után történt az a dolog, amiért kénytelen voltam megírni e történetet. A meccsen két gólt rúgó, indolensen, de jól játszó fiatalember a találkozó után pár perccel, feldúlt ábrázattal berohant a terembe és torkon ragadta, a nála három évvel fiatalabb, tizenöt kilóval és öt centivel kisebb játékosomat. Ha nem vagyok a helyszínen, talán nagyobb baj lesz a dologból. Közbeléptem ajtóhoz szorítva kizavartam a magáról megfeledkezett labdarúgót a teremből, majd mindkét csapatunkat, kollégámmal egyetértésben, visszaléptettem a tornától, pedig továbbjutó helyen voltunk, győzelmeink okán.

A teremben ott voltak a srác szülei és az iskolája tanára, aki egyben a torna szervezője volt. Nem értette a visszalépésünk okát. Ez jobban mellbevágott, mint az eset maga.

Felhívtam a srác klubedzőjét, aki mellesleg a barátom, egykori katona és főiskolai társam. Elmondtam Neki az esetet, amely Őt is mélységesen felháborította. Mindketten arra a következtetésre jutottunk, hogy az ilyen esetek támasztják alá a környéken a foci ellenes hangulatot, a focisták előítéletes megítélését. Ő is azt támasztja alá, hogy egy magasabb szinten játszó gyermeknek, csak pozitív irányban lehet kitűnni, mert ilyen viselkedéssel nem elsősorban önmagának, hanem a sportágának, a csapatának, s ezt én teszem hozzá, az iskolájának árt.

Kollégák, testnevelők, edzők! Vigyázzunk a gyermekeinkre, ne legyen olyan a közeg, hogy a jövő kicsijeit ne engedjék le a szülők a pályára, mert ez a szép játék, amit a világ többi részén imádnak és tiszteletben tartanak, elsorvad!

Azért volt egy szép pillanata is a napnak. A megtámadott tanítványom, felhívott este és megköszönte, hogy megvédtem. Én, pedig csodálkoztam, hogy ez a számára nem volt természetes. Ja ő is labdarúgó, ha nem is NB III-as, mint az Őt támadó fiatalember.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SportContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player