Szerintem
Telefonadó után, levegőadó előtt: soron a vízi sportok
ImageMeglepetésként érte a vízi sportok kedvelőit a néhány napja megjelent 27/2012.V.25. számú NFM rendelet, amely többszörösére, majdnem nyolcszorosára emelte a vizisportokhoz kapcsolódó vizsga és eljárási díjakat.
Szakmai gyakorlaton az EHF-nél
Miért voltunk jobbak, mint a Litkey?
Most akkor mi van, tényleg ilyen jók vagyunk?
Rövid svájci kirándulás
Szerintem
Sport
Olimpia
Az EU nyerte a legtöbb aranyérmet
Helyi sport
Vízilabda Magyar Kupa - A férfiaknál a Szeged sorozatban harmadszor győztes
Országos sport
Férfi vízilabda ob I - Fölényesen nyert a Szeged
Nemzetközi sport
Teke-vb - Győzelemmel kezdett a magyar férfi válogatott is
Sportemberek
Dr. Kereszty Bélára emlékeztek
Programajánló
Szeptember 2019
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Magazin
Zenei hírek
Hétfőn ünnepli 65. születésnapját Koncz Zsuzsa
Londoni otthonában elhunyt Rózsa Vera
Uccai dumák
Változó világ
Bulvár
Kreatív drogcsempészeket fogtak Barcelonában
Visszavihetik Franciaországba Ophelie holttestét
Játék
South Park Rally
GTR2 - Nagyszerű autóverseny
Buli
HunDeep
DOMYAN
Autók
Múzeumba került az első, 1898-ban készült Porsche
Szerintem Szerintem
Egy diákmeccs margójára
Munkatársunktól   2005 November 27, Sunday  

Szabad-e általánosítani egy ember viselkedéséből? Szabad-e egy magáról megfeledkezett fiatalember viselkedése miatt szapulni a magyar focistákat?
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Szabad-e általánosítani egy ember viselkedéséből? Szabad-e egy magáról megfeledkezett fiatalember viselkedése miatt szapulni a magyar focistákat?

A válasz, nem! Vagy mégis, ítéljék meg Önök, kedves Olvasók.

Neveket tudatosan nem írok, mert a jelenség maga fontosabb, mint a benne szereplők neve.

Három napos kispályás középiskolás labdarúgó torna, második nap. Az iskolám két csapattal nevezett, természetesen mindkét csapat testnevelő tanári kísérettel, hisz a gyermekekért, szervezett tornán felelősséggel tartozunk.

A rendező gárda nagyon jól focizott, magasan jobb volt valamennyi csoportbeli ellenfelénél. Ügyesek, technikásak, esetenként vagányak voltak. Különösen jó játszott egy fiatalember, akinek a monogramja megegyezik, egy a magyar focival sokat foglalkozó, már elhunyt íróéval. Keresztneve, pedig egy ismert mosóporéval megegyező. Nos ez a fiú kilógott a sorból, játéktudásával és viselkedésével. Ez utóbbival, negatív irányban. Már a nyitó meccsen folyamatosan k anyázott. Mindent és mindenkit. Folyamatosan utasítgatta az ötvenen is túl járó, kispályáról jól ismert kiváló játékvezetőt. Nekem ez nagyon nem tetszett, hisz harmincegy éve a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola dísztermében pedagógus esküt tettem. Igyekezem a mai napig is elsősorban nevelőként gondolkodni.

Megkérdeztem a bírót, hogy tán barátja a fiatalember. Mert másképp érthetetlen, miképpen engedheti meg a pályán ezt a hangnemet. A srác Őt is utasítgatta, az ellenfeleket meg szidalmazta, rugdosta. Jeleztem, ha a mi meccsünkön megengedi ezt a viselkedést, levonulok a csapatommal. Erre nem került sor, bár eléggé puskaporos hangulatú volt a meccs, lejátszottuk. Én lecseréltem az olyan emberemet, Akinek elszállt az agya a meccs hevében, kollégám, a másik kispadon nem tette meg, lelke rajta.

A meccs után történt az a dolog, amiért kénytelen voltam megírni e történetet. A meccsen két gólt rúgó, indolensen, de jól játszó fiatalember a találkozó után pár perccel, feldúlt ábrázattal berohant a terembe és torkon ragadta, a nála három évvel fiatalabb, tizenöt kilóval és öt centivel kisebb játékosomat. Ha nem vagyok a helyszínen, talán nagyobb baj lesz a dologból. Közbeléptem ajtóhoz szorítva kizavartam a magáról megfeledkezett labdarúgót a teremből, majd mindkét csapatunkat, kollégámmal egyetértésben, visszaléptettem a tornától, pedig továbbjutó helyen voltunk, győzelmeink okán.

A teremben ott voltak a srác szülei és az iskolája tanára, aki egyben a torna szervezője volt. Nem értette a visszalépésünk okát. Ez jobban mellbevágott, mint az eset maga.

Felhívtam a srác klubedzőjét, aki mellesleg a barátom, egykori katona és főiskolai társam. Elmondtam Neki az esetet, amely Őt is mélységesen felháborította. Mindketten arra a következtetésre jutottunk, hogy az ilyen esetek támasztják alá a környéken a foci ellenes hangulatot, a focisták előítéletes megítélését. Ő is azt támasztja alá, hogy egy magasabb szinten játszó gyermeknek, csak pozitív irányban lehet kitűnni, mert ilyen viselkedéssel nem elsősorban önmagának, hanem a sportágának, a csapatának, s ezt én teszem hozzá, az iskolájának árt.

Kollégák, testnevelők, edzők! Vigyázzunk a gyermekeinkre, ne legyen olyan a közeg, hogy a jövő kicsijeit ne engedjék le a szülők a pályára, mert ez a szép játék, amit a világ többi részén imádnak és tiszteletben tartanak, elsorvad!

Azért volt egy szép pillanata is a napnak. A megtámadott tanítványom, felhívott este és megköszönte, hogy megvédtem. Én, pedig csodálkoztam, hogy ez a számára nem volt természetes. Ja ő is labdarúgó, ha nem is NB III-as, mint az Őt támadó fiatalember.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SportContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player