Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Meggyesek
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Torkos Csütörtök: Együnk féláron!
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklór
Mikszáth Kálmán kérésére: palócleves
Borászatok
Tokaj - Hétszõlõ
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Bodzából nemcsak szörp
Munkatársunktól   2011 May 17, Tuesday  
Image
A kifejlett virágokat gyûjtsük (vagyis azokat, amely virágernyõkön minden virág kinyílt, rázásra pedig még nem hullanak le a szirmok), továbbá fontos alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

 

Mézes bodzalikõr

hozzávalók 7 fõre 
■15 bodzavirág-fej
■35 dkg méz
■7 dl vodka
■1 fahéjrúd
■1 vaníliarúd
■3 dl víz

elkészítés 
1.A bodzavirágocskákat levágjuk a fejekrõl, a vékonyka zöld szárak maradhatnak, de a vastagoktól szabaduljunk meg.
2.25 dkg mézzel nagy, jól zárható befõttesüvegbe rétegezzük a virágokat, s közéjük helyezzük a félbevágott fahéjrudat és vaníliarudat is (utóbbi helyett aromát vagy esszenciát is használhatunk.) Az egészet leöntjük a vodkával.
3.2-3 napig hûvös helyen érleljük a likõrt, naponta párszor alaposan megrázogatva.
4.A maradék 10 dkg mézbõl és 3 dl vízbõl szirupot fõzünk, s mikor kihûlt, ezzel öntjük fel a vodkás részt.
5.Szûrõbe orvosi gézlapot helyezünk, ezen át szûrjük le a likõrt.

Bodzapezsgõ


hozzávalók 12 fõre
■35-40 teljes virágban lévõ bodzavirág-tányér
■2 kg kristálycukor
■4 citrom leve és héja
■2 ek fehérborecet
■1-2 csipetnyi szárított élesztõ
■6 liter ásványvíz


elkészítés 
1.4 liter vizet felforralunk és abba a nagy edénybe, esetleg tiszta vödörbe töltjük, amiben a bodzapezsgõt készítjük (8-10 literes a legjobb).
2.Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik benne.
3.Felöntjük a maradék, két liter, hideg vízzel.
4.Belereszeljük a citromok héját, a levüket belefacsarjuk. Hozzálöttyintjük a fehérborecetet. Megkeverjük.
5.Belerakosgatjuk a tiszta, bogármentes, mosatlan (!) bodzavirágokat és finoman megkeverjük.
6.Muszlinruhával letakarjuk és hûvösebb, szellõs helyre tesszük.
7.Pár nap elteltével ránézünk, és ha nem habos kissé, azt jelenti, nem indult be az erjedési folyamat, kevés szárított élesztõt adunk hozzá.
8.Újra letakarjuk és négy napig hagyjuk erjedni.
9.Muszlinnal bélelt szûrõn átszûrjük a pezsgõt és sterilizált, vastag falú, csatos üvegekbe töltjük.
10.Száraz, hûvös helyen további 8 napig állni hagyjuk.
11.Majd jól behûtjük és úgy szolgáljuk fel.


Bodzaszörp


hozzávalók 4 fõre
■6-8 tányér bodzavirág
■400 g világos nádcukor
■4-6 db citrom
■4 l víz

elkészítés 
1.Vizsgáljuk meg, hogy a virágzatokban nem bújt-e meg egy-két bogár, majd folyó vízzel gyorsan mossuk át.
2.Tegyük a vizet egy zárható tálba és ebbe rakjuk bele a cukrot meg a virágokat.
A citromok felét facsarjuk ki és keverjük bele, a másik felét mossuk meg és vékony karikákra vágva tegyük bele a tálba.
3.Pár napig néha-néha keverjük meg a szörpöt, amíg a cukor feloldódik benne, majd szûrjük le és tegyük üvegekbe.
Ízlés szerinti higításban fogyasszuk.

 


Bodzaszörp 2. (mézes)

hozzávalók 12 fõre
■6 tányér bodzavirág (szakszerûen: bogernyõ)
■80 dkg méz
■7 dl víz
■1 citrom
■2 citrom leve
 
elkészítés 
1.A mézet a citromlével elkeverjük, míg teljesen homogénné válik (egy kancsóban, még jobb széles nyakú üvegben, aminek van saját teteje).  (A fehér mûanyag kupakos, füles, négyszögletes Luminarc kancsóm, amely a hûtõ ajtajában is kiválóan elfér - most éppen mással volt teli.)
2.Beletesszük a bodzavirágokat és a karikára vágott citromot.
3.Egy órán keresztül a konyhában pihentetjük, néha megkeverjük.
4.Hûtõbe tesszük.
5.Pohárba töltve 1:8-10 arányban, szódával vagy vízzel hígítva, esetleg további citromlé hozzáadásával, elegánsan friss citromkarikával fogyasztjuk.




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player