Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Meggyesek
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Torkos csütörtök felemás érzelmekkel
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklór
A február szépsege: a kocsonya
Borászatok
Andreas Ebner borászata
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllõfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ süllõfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Almáskertek ajándéka
Munkatársunktól   2010 October 11, Monday  
Image
Az alma a nyár derekától a következõ tavaszig kelleti magát a gyümölcsstandokon, így nem kell csodálkozni, hogy belõle fogyasztunk a legtöbbet. Ha nem frissen, ropogósan, akkor valamilyen süteményben.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

ALMÁS-MOGYORÓS KOCKÁK

Hozzávalók a piskótához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 8 dkg liszt, 1/2 tasak sütõpor;

az almatöltelékhez: 30 dkg alma, 2 tk. cukor, 2 tk. citromlé, 5 dkg darált mogyoró;

a mogyorókrémhez: 3 dl tejszín, 1 tasak habfixáló, 2 ek. porcukor, 10 dkg darált mogyoró; a díszítéshez: tejszínhab.

Elkészítése: A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, ráborítjuk a habot, rászitáljuk a sütõporral elkevert lisztet, és óvatosan összeforgatjuk. A tésztát vékonyan elkenjük egy kb. 20-30 cm-es, sütõpapírral kibélelt tepsiben, és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. A sütõbõl kivéve a piskótát hideg felületre húzzuk a papírral együtt, kb. 2-3 perc múlva lisztezett deszkára átfordítjuk. Óvatosan lehúzzuk a papírt, majd félbevágjuk a piskótát, hogy 2 darab 10x30-as lapot kapjunk. Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk, kimagozzuk. A cikkeket további kisebb darabokra vágjuk, és a cukorral, citromlével ízesített forró vízben 3-5 percig fõzzük. Leszûrjük, lecsepegtetjük, kicsit kinyomkodjuk, majd pépesítjük, és összekeverjük a mogyoróval. A krémhez kemény habbá verjük a tejszínt a habfixálóval és a cukorral, majd belekeverjük a darált mogyorót is. Az egyik piskótalapot lapos tálra helyezzük, és rákenjük az almatölteléket. Rátesszük a másik piskótalapot, és óvatosan összenyomkodjuk. Ezt a lapot megkenjük a mogyorókrémmel, és pihentetjük 10 percig. Tálalás elõtt kockákra vágjuk, és a tetejét tejszínhabbal díszítjük.


ALMÁS TÁSKA

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 2 dkg élesztõ, csipetnyi só, 6 dkg vaj, 5 dkg cukor; a töltelékhez: 3-4 alma, 2 ek. barnacukor, reszelt citromhéj, mézes fûszerkeverék, cukrozott narancshéj, 3 tk. keményítõ, 1 ek. víz; a kenéséhez: 1 tojás.

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, húsát felkockázzuk. A cukrot kevés vízen karamellizáljuk, majd állandóan kevergetve megpároljuk benne az almát. A reszelt citromhéjjal, a mézes fûszerkeverékkel, és ízlés szerint cukrozott narancshéjjal ízesítjük. A keményítõt feloldjuk a vízben és kevergetve besûrítjük az almát. Hûlni hagyjuk. A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Két cipóba osztjuk. Az egyiket vékonyra nyújtjuk, a felét 8 kockára osztjuk, a felvert tojással kijelöljük a határokat, és odapúpozzuk a tölteléket. Visszahajtjuk a tészta másik felét, a közöket lenyomkodjuk, és derelye- vagy pizzavágóval feldaraboljuk. Ugyanígy járunk el a másik cipóval is. Kikent tepsibe tesszük õket, mindegyiknek megszurkáljuk villával a tetejét, és langyos helyen 1 órát kelesztjük. Megkenjük felvert tojással, kevés cukorral megszórjuk, és 175 fokra elõmelegített sütõben 20-25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hûlni hagyjuk.

MÁKOS-TÚRÓS ALMÁS

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1 kk. sütõpor, 10

dkg darált mandula, 15 dkg vaj, 1 tojás, 15 dkg cukor, só;

a tetejére: 1 kg alma, 1 citrom, 15 dkg cukor, 1 tasak

vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 20 dkg túró, 1 tojás, 15 dkg darált mák.

Elkészítése: A lisztet a sütõporral összeszitáljuk, majd a mandulával, a vajjal, a tojással, a cukorral és csipetnyi sóval összegyúrjuk. Fóliába tekerjük, és 30 percre a hûtõszekrénybe tesszük. A töltelékhez az almát meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát nagyobb kockákra vágjuk, majd a citromlével és 2 evõkanál cukorral ízesített vízben 2 percig fõzzük. Leszûrjük és langyosra hûtjük. A maradék cukrot a vaníliás cukorral, a tejszínnel, az áttört túróval, a tojással és a darált mákkal összekeverjük, és a citrom reszelt héjával fûszerezzük. A lehûlt tésztát liszttel behintett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy egy közepes, vajjal kikent tepsit kibélelhessünk vele úgy, hogy az oldalára is jusson. A mákos túrót rákenjük, és a leszûrt, lecsepegtetett almát szétterítjük a tetején. Egy kissé bele is nyomkodjuk. 200 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, és 30-35 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve, tenyérnyi szeletekre vágva tálaljuk.


 

ALMÁS-CSOKIS LINZER

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 13 dkg porcukor, csipet só,

13 dkg margarin, 1 citrom leve és reszelt héja, 3

tojássárgája; a töltelékhez: 1 kg alma, 3 dkg vaj, 10 dkg

cukor, 1 citrom leve és reszelt héja; a mázhoz: 3 ek.

kakaópor, 3 ek. cukor, kevés víz, 3-4 dkg vaj; a tetejére:

diógerezdek.

Elkészítése: A tésztához valókat összedolgozzuk, és hûtõszekrényben legalább 1 órát pihentetjük. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kis pogácsákat szúrunk ki belõle.

Kikent tepsibe sorakoztatjuk õket, és forró sütõben, aranysárgára sütjük. Az almát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és a vajon, a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával kevergetve megpároljuk. Addig hagyjuk a tûzön, amíg jó száraz nem lesz, majd kihûtjük. 2-2 korongot az almakrémmel összeragasztunk, majd bevonjuk a mázzal. Ehhez a kakaót, a cukrot simára keverjük egy kevés hideg vízzel, kevergetve sûrûre fõzzük, majd a tûzrõl levéve elkeverjük benne a vajat. Mindegyik tetejére 1-1 fél diószemet fektetünk.

ALMÁS SÜLT METÉLT

Hozzávalók: 20 dkg vékony metélt, 3 közepes alma, 15 dkg

sárgabaracklekvár, 2 tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj vagy

margarin, 1 mk. õrölt fahéj, 2 ek. cukor (vagy méz); a

tepsihez: 2 dkg vaj, 1 ek. liszt.

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon, forrásban lévõ sós vízben kifõzzük, majd leöblítjük, lecsöpögtetjük. Az olvasztott vajra téve alaposan összekeverjük. Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelõn lereszeljük. A tojássárgákat a cukorral kikeverjük. A feléhez fokozatosan hozzáadjuk a sárgabaracklekvárt és a fahéjjal ízesített reszelt almát (nem kell kicsavarni!), a másik felét pedig félretesszük. A fõtt tésztát összekeverjük az almás masszával, és egy kikent, kisebb tepsibe simítjuk. A tojások fehérjébõl kemény habot verünk, lazán összeforgatjuk a tejföllel és a félretett, kikevert tojássárgával. A tészta tetejére simítjuk, és elõmelegített sütõben, közepes lángon, 20-25 percig sütjük. Kockákra vágva, nyers almaszeletekkel tálaljuk.

 



Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player