Van Dlusztusunk hozzá
A pince
Szóval a pince, ahol a bor pihen, érik, és fejlõdik is.
A hordó
A pohár
Történelem, borvidék - történelmi borvidék?
Gasztro
Receptek
Grillételek
Kóstoló Kommandó
A cyberkocsma
Gasztro-folklór
A február szépsege: a kocsonya
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Van Dlusztusunk hozzá Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Munkatársunktól   2006 July 26, Wednesday  

Jártában-keltében az ember azt látja, hogy a füllesztõ nyári melegben a teraszokon rozébort isznak a szomjazók. Sõt azt is tapasztalni, hogy ezt a borféleséget nem restek ásványvízzel higítani.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

Nem indokolatlan a friss, gyümölcsös rozé kedvelése, sõt még a vizezése sem, hiszen a fröccs vagy a hosszúlépés ugyanúgy a közép-európai kultúra része, mint a bécsi szelet. Gond csak az ásványi anyagokat tartalmazó buborékos vízzel van, mert az megmásítja a bor eredeti íz üzenetét. Ezért úriember és úrinõ kizárólag semleges szódával spriccenti föl a borát.
Ugyanakkor szót kell ejtenünk arról a jelenségrõl is, hogy több rozéban és a karcsúbb fehérekben gyakran láthatunk gyöngyözõ valamiket, amik, lévén buborékok, a könnyebb ihatóságot, az üdítõ jelleget és az íz anyagok fokozását szolgálják. Ez vagy az erjedés révén marad a borban vagy a palackozáskor kerül bele. De nem hozzáadott vízzel együtt, mint a fröccs esetében, ami, nem gyõzzük hangsúlyozni, nem bûn.
De hogyan születik a rozé? E súlyos, sokakat foglalkoztató kérdés megválaszolására röviden át kell tekintenünk a fehér- és a vörösbor készítésének technológiáját. Ezzel együtt sietve leszögezzük, hogy téves az a nézet, miszerint a fehérbor és a vörösbor összekotyvasztásából szüretik a rozé. Igaz, valaha így is történhetett, de ma már kimondottan tiltja a bortörvény. 
Tehát : a fehérbor lényegében erjesztett szõlõlé, vagyis a levet még az erjedés elõtt kipréselik a szõlõbõl. A vörösbor azonban az erjedt szõlõ leve, amit csak az erjedés után préselnek ki. A rozé úgy készül, hogy a kék szõlõt a fehérbor-készítés módszerével dolgozzák fel, így a kék szõlõ héját, mely a bor színét adná, még az erjedés megindulása elõtt eltávolítják. A szõlõlé világos rózsaszín lesz.
A borászok nem is szívesen felelnek arra, hogy milyen típusú bor a rozé. Hiszen az alapanyag, a kék szõlõ miatt vörösbornak kellene mondanunk, a technológia és a szín révén viszont fehérbornak. De általában gyõz az a nézet, hogy a rozé a vörösborok rokona, mert a bort mégis csak szõlõbõl állítják elõ, a szõlõ színe pedig ez esetben: kék.
Bár minden szõlõbogyó belsejében hasonló zöldes gyümölcsvelõ található, a kék szõlõ héjának színanyagai adják a vörösbor színét, tannintartalmát és a gyümölcsízeket. A fehér szõlõ héját a borkészítési folyamat elején eltávolítják, ám a kék szõlõ héját hosszabb ideig az erjedõ szõlõlében hagyják. Ez a héjon erjesztés, ami nélkül nem születik vörösbor. Az erjesztés idõszaka a klímától, a fajtától, az alapanyag érettségétõl függõen egy-három hét szokott lenni. Ehhez képest a rozénál a héj olykor csak egy órát ázik a cefrén. Ettõl lesz a bor elõírásos: hagymahéj vagy félbe vágott szamóca színû.
A vörösbor erjesztésekor a megfelelõ borminõség elérése érdekében a felszínen lebegõ bogyóhéjakat (amit törkölykalapnak nevezünk) rendszeresen vissza kell keverni, nyomogatni a lébe. Ez a folyamat a csömöszölés, amit az erjedéses idõszakban három-négy óránként meg kell ismételni. A vörösbor ezzel az igénnyel érte el, hogy a szõlõhegyben épített présházhoz pihenõ szobát illesztettek, hiszen éjjel is föl kellett kelni a csömöszöléshez. 
Általában is igaz, hogy a borkultúra erõsen hatott a ma is ismert településképekre. A szõlõhegyben épített lak bõvülni kezdett, nyári rezidenciává alakult át, s gyakran, különösen a Balaton-felvidéken, az állatok is felköltöztek a gazda után. Így a falusi porta már alig fejlõdött, a pinceház viszont három-négy további helyiséget, istállót, melléképületet, sõt emeletet is kaphatott.
A mai kor rozéjában ezért én a kék szõlõ társadalomformáló erejét is megcsillanni látom.

Dlusztus Imre


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player