1. lap. �sszesen 2.
Epermisu
hozzávalók 6 fõre A sziruphoz
■3 dl víz
■10 dkg cukor
■2 cirtom reszelt héja
A krémhez:
■30 dkg mascarpone
■2 dl tejszín
■50 dkg eper
■20 dkg fehércsoki
Továbbá:
■40 db babapiskóta (kb. 30 dkg)
■30 dkg eper
■keserû kakaópor
elkészítés
1.Elõször elkészítjük a szirupot: a vizet egy kisebb lábosban a gázra tesszük, beleöntjük a cukrot, és addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Akkor levesszük a tûzrõl, és belereszeljük a citromhéjat.
2.Ebbe a szirupba áztatjuk nagyon óvatosan a babapiskótát, amit aztán szépen sorban egy tepsibe vagy mélyebb falú tálba teszünk.
3.A krémhez az epret memossuk, kicsumázzuk, és botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a mascarponét és a kemény habbá vert tejszínt. A fehér csokit gõz felett megolvasztjuk, és azt is hozzáöntjük a krémhez. Ha kell, habverõvel dolgozunk rajta egy kicsit, hogy a krém elég homogén és kenhetõ legyen. Apróra vágjuk és óvatosan hozzáforgatjuk a maradék epret.
4.A krém felét rákenjük a piskótára, majd egy második sor szirupfürdõn túlesett piskótával befedjük.
5.A tetejére szintén krémet kenünk, amit aztán megszórunk cukrozatlan kakaóporral
6.1 éjszakán át hûtõben tároljuk.
tepsi mérete: 30x40x5 cm

Meggyes-tiramisu recept
hozzávalók 4 fõre
■25 dkg mascarpone
■15 dkg porcukor
■3 tojás
■1 cs vaníliás cukor
■1 cs babapiskóta
■1 kis üveg magozott meggybefõtt
■pici kakaópor
■pici rum
elkészítés
1.A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével, a vaníliás cukorral, majd belekeverjük a mascarponét.
2.A tojásfehérjéket a cukor másik felével felverjük kémény habnak és ezt óvatossan beleforgatjuk a krémbe.
3.Jénai /kb. 1,5 literes/ aljára sorakoztatjuk a rummal ízesített meggylébe mártott babapiskotákat egy sorban. Megszórjuk tetszés szerinti mennyiségû meggyel, majd a krém felét egyenletessen eloszlatjuk rajta. Ezt vékonyan megszórjuk kakaóporral.
4.Még egy ugyanilyen réteg következik és a tetejére kakaópor kerül.
5.Így tesszük a hûtõbe, fél napig állni hagyjuk.

Tiramisu kockák recept
hozzávalók 4 fõre
■15 dkg babapiskóta
■7 dkg olvasztott, langyos vaj
■1 ek instant neszkávé 2 ek meleg vízben
feloldva
■4 ek tojáslikõr
■4 tojás
■25 dkg mascarpone
■1 vaníliarúd
■1 dl tejszín
■1 citrom reszelt héja
■8 dkg cukor
■cukrozatlan kakaópor és csoki kávészem a
torta tetejére
elkészítés
1.A babapiskótát robotgépben porfinomságúra õröljük, majd összekeverjük a langyos vajjal, a meleg vízben feloldott kávéporral és a tojáslikõrrel.
2.A kész "tésztát" 23x26 cm-es tepsibe egyenletes vastagságban beletapicskoljuk, s a formát negyed órára mélyhûtõbe tesszük, ahol a vajas morzsalék gyorsan megdermed.
3.Elõmelegítjük a sütõt 160 fokra (gázsütõn 3-as fokozat), egy nagy lábasban pedig elkezdünk vizet forralni. Ezalatt összeállítjuk a pofonegyszerû krémet. Így mire elkészül a krém, a víz is lobogva forr.
4.A krémhez elõveszünk két tálat, az egyikbe a tojások fehérjét, a másikba sárgájukat pottyantjuk. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a tejszínt, a mascarponét, a vaníliarúd kikapart belsejét, a cukor felét és a citrom héját. Magas fokozaton, robotgéppel habosra keverjük.
5.Az elmosott, szárazra törölt habverõvel a tojásfehérjékbõl elõször félkemény, majd a maradék cukor hozzászórása után, tökéletesen kemény habot verünk. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük a mascarponés krémet a fehérjehabbal, majd elõszedjük a mélyhûtõbõl a tepsit. A morzsás alapra rákanalazzuk a masszát.
6.Egy nagyobb tepsibe öntjük az elõzõleg forrásig melegített vizet, majd a belehelyezzük a tepsis sütit. A tiramisu-kocka fél órán át fürdõzik a sütõben, de hogy ne barnuljon meg a teteje, az utolsó 20 percben lefedjük alufóliával.
7.Amikor kész a mû, kivesszük a tepsit és megvárjuk, míg teljesen kihûl, aztán kiemeljük a formát a tepsibõl, és egy kis szûrõn át cukrozatlan kakaóporral megszórjuk a tetejét.

Tiramisu golyók
hozzávalók 4 fõre
■35 dkg darált háztartási keksz
■25 dkg mascarpone
■3-4 ek erõs feketekávé
■3-4 ek porcukor
■2 csomag vaníliás cukor
■3-4 ek keserû kakaópor
■1 ek konyak (ez el is maradhat)
elkészítés
1.A krémsajtot a darált keksszel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a kávéval és a konyakkal összedolgozzuk.
2.Kézzel gombócokat formálunk belõle és kakaóporban megforgatjuk.
3.1-2 órára hûtõbe tesszük.
|< Kezd�
< El�z�
1
2
K�vetkez� >
Utols� >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!