Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
SpenĂłt?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
Torkos csütörtök felemás érzelmekkel
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklĂłr
Márton napi libator
Borászatok
Pince a Nyakas-hegy lábánál
Programajánló
M�jus 2025
H K S C P S V
2829301 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Óriás túrógombóc
Óriás túrógombócFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ óriás túrógombócot készít.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Meggyesek
MunkatársunktĂłl   2010 July 07, Wednesday  
Image
A meggy finom magában, nyersen is, de aki nem szereti savanyúságát, még megszeretheti piskótában, süteményben, vagy befõttben. Szörpöt és más italt is könnyen készíthetünk belõle.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 

Gyors meggyes sĂĽti recept


Hozzávalók:
1 pohár tejföl
2(tejfölös)pohár cukor
4 pohár liszt
1 pohár étolaj
3 tojás
1/2 tasak sütõpor
1 kg gyümölcs(meggy,vagy sárgabarack,vagy szilva)

Elkészítés:
A tejfölt a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük.Beleszórjuk a sütõporral elkevert lisztet,majd az étolajat.Végül a masszába keverjük a gyümölcsöt(lehet mélyhûtött is.)
Kivajazott,lisztezett tepsiben,elõmelegített sütõben lassú tûznél sütjük.

Tanácsok:
Nagyon egyszerû és nagyon finom süti! Mi meggyel,vagy sárgabarackkal szeretjük legjobban.10 perc+kb.40perc(sütés)kész.

Elkészítési idõ: 50 perc


Meggyes sütemény recept

Hozzávalók:
Tésztához:
10dkg rama margarin
20dkg liszt
8dkg porcukor
1/2 csom. sütõpor
1db tojás


Töltelékhez:
1 csomag vaniliás pudingpor
3 dl tej
3 evõkanál cukor
2 kis pohár tejföl
25dkg kimagozott meggy
Ă–ntethez:
1/2 lit. meggykopót lé
2 csom. tortazselé

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütõporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis idõre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután 1cm vastagságúra nyújtjuk, és kikent sütõlapra tesszük.
Külön megfõzzük a vaniliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt, és ráöntjük a tésztára. Ezután a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet.
Elõmelegített sütõben 25 percig sütjük 175C-fokon.
A meggylébõl és a tortazselébõl megfõzzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, lehütjük és tálaljuk.

Elkészítési idõ: 60 perc


Hideg meggyleves mentával

Hozzávalók
- 50 dkg kimagozott meggy
- 2 dl tejszĂ­n
- 5 dkg liszt
- 10 mentalevél
- 2 citrom
- 3 dkg egész fahéj
- 1 dkg egész szegfûszeg
- 10 dkg cukor

Elkészítés
A fahéjat és a szegfûszeget 4 dl vízben legalább 10 percre tegyük fel fõni. Amikor már jól kiadták az ízüket, szûrjük a fûszerkivonatot 6-7 dl vízhez. Szórjuk bele a cukrot, majd amikor felforrt, a meggyet is. A tejszínbõl és a lisztbõl készítsünk habarást, amit óvatosan keverjünk a leveshez, hogy csomómentes legyen. Ha felforrt, hagyjuk kihûlni. Közben tépkedjük bele a mentaleveleket, és karikázzuk bele a citromokat is. Tálalásig tegyük hûtõbe, 8-10 °C-on kínálhatjuk.
 


Hideg meggyleves

Hozzávalók
- 40 dkg friss meggy
- 16 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- 2 dl tej és tejszín
- 2 dl vörösbor
- 3 cl konyak
- 1 citrom leve
- 1 g fahéj
- 6-8 db szegfûszeg
- kevés só

Elkészítés
Magozzuk ki a meggyet és fõzzük fel 4 dl vízben, közben adjuk hozzá a szegfûszeget, a cukrot, a sót, a citrom levét és a fahéjat. Forraljuk fel a tejet és amikor a felfõzött meggyünk már puha, öntsük a tejet hozzá, majd az egészhez adjuk hozzá a tejszínnel elkevrt liszetet és forraljuk fel. Forralás után vegyük le a tûzrõl, szedjük ki a levesbõl a fahéjat és a szegfûszeget, majd a 2 dl vörösbort öntsük hozzá, és hûtsük le a levest. Hideg csészékben tálaljuk mentalevéllel díszíthetjük.


Meggyes piskĂłta

hozzávalók 6 fõre 

4 db tojás
150 g porcukor
200 g liszt
400 g magozott meggy
½ tasak sĂĽtõpor
10 ek forrĂł vĂ­z

elkészítés 
A sĂĽtõt elõmelegĂ­tjĂĽk 160 ºC-ra (lĂ©gkeverĂ©sen). A meggy levĂ©t lecsöpögtetjĂĽk.
A tojássárgákat a porcukorral, gépi habverõ segítségével, kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk.
Evõkanalanként hozzáadjuk a víz felét. Majd a sütõporral elkevert liszt következik, szintén részletekben, de közben már mehet bele a maradék víz is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát vajjal kikent, lisztezett tepsire öntjük és a tetejére rászórjuk az elõzetesen lisztbe hempergetett meggyszemeket.
160 ºC-ra elõmelegĂ­tett sĂĽtõben kb. 30 perc alatt megsĂĽl (tĂ»prĂłba!).


FordĂ­tott meggyes sĂĽti

hozzávalók 4 fõre 

15 dkg magozott meggy
6 ek liszt
1,5 dl tej
1 tojás
6 ek barnacukor
1 cs. sütõpor
1/2 ek szĂłdabikarbĂłna
1/2 ek fahéj
1 ek meggy pálinka
3-4 ek darált dió
1 ek olĂ­vaolaj
sĂł
vaj a forma kikenéséhez

elkészítés 
A lisztet, sütõport, barnacukrot, szódabikarbónát, fahéjat, sót, darált diót keverjük össze alaposan egy tálban.
A tojást keverjük össze, majd keverjük hozzá a tejet, olívaolajat, és a meggypálinkát.
Egy kör alakú sütõformát kenjünk meg vajjal, majd az aljára pakoljuk be jó sûrûn a kimagozott meggyet.
Keverjük össze alaposan a tojásos keveréket a lisztes keverékkel.
Öntsük a meggy tetejére az összekevert tésztát.
SĂĽssĂĽk 180 fokon 25 percig.
Ellenõrizzük tûvel a tésztát, mielõtt kivesszük a sütõbõl.
A sütõbõl kivéve, tegyünk a forma tetejére egy tányért, és fordítsuk rá a tányérra a formát, így hagyjuk kihülni (ezáltal a meggybõl kifolyó lé egy picit "eláztatja" a tésztát, ami még finomabb lesz!).





Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player