Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Jártában-keltében az ember azt látja, hogy a füllesztõ nyári melegben a teraszokon rozébort isznak a szomjazók. Sõt azt is tapasztalni, hogy ezt a borféleséget nem restek ásványvízzel higítani.
A pince
A hordĂł
Történelem, borvidék - történelmi borvidék?
Gasztro
Receptek
Ăšjkrumpli
KĂłstolĂł KommandĂł
Torkos Csütörtök: Együnk féláron!
Gasztro-folklĂłr
Fõzzõn velünk Karácsonyra!
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Óriás túrógombóc
Óriás túrógombócFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ óriás túrógombócot készít.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Van Dlusztusunk hozzá Van Dlusztusunk hozzá
A pohár
Dlusztus Imre   2006 May 25, Thursday  

A régi mondás szerint a bor egyszerre négy érzékszervünkre van hatással: a szemünkre, hiszen gyönyörködünk a színében, az orrunkra, mivel a bor illata is hatást gyakorol ránk, azután a szánkra is, elvégre az ital ivásra termett, de mielõtt megmártózna a nyelv a csodában, a boros pohárral koccintani is illik, így a fülünkre is hat.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 Boros tûnõdéseink sorában legelébb szóljunk a pohárról, már csak azért is, mert nélküle nehezen hatna a bor egyszerre négy érzékszervünkre, meg azért is, mert a napokban befejezõdött szegedi borfesztiválon ez a téma is terítékre került.
Nem nehezítvén a saját dolgunkat a fehér és talp nélküli mûanyag-, talpas és átlátszó mûanyag-, talp nélküli üveg-, valamint a talpas üvegpohár vitáját gyorsan eldöntve kijelentjük, hogy bort kizárólag talpas, öblös, felfelé záródó-keskenyedõ, átlátszó, díszítéstõl mentes üveg pohárból lehet szakszerûen kóstolni, illetve élvezni. Tudjuk persze, hogy a régi családi pincékben mindenütt az egy vagy két decis, henger alakú, vastag falú pohár dívott, mert bírta a strapát, s mert a hagyományos borászat még nem igazán törõdött az illat- és zamatanyagok sokszínûségével. A régi vizes-boros pohár azt fejezte ki, hogy a bort mindenek elõtt meg kell inni, és punktum.
E megközelítés jogosságát nem vitatva a mai borivók szívesen foglalkoznak a bor színének, illatának és zamatainak jellemzõivel. A modern erjesztési technikák és a kifinomodó érlelési eljárások jobban kifejezésre juttatják a szõlõ eredeti tulajdonságait: a valamire emlékeztetõ illatokat és ízeket. Ha szánkba veszünk egy bogyó szõlõt, majd nem sokkal ezután egy korty, modern technológiával készített Irsai Olivért, sauvignon blanc-t vagy olaszrizlinget kortyolgatunk, sok más mellett a szõlõ gyümölcsízét fogjuk észlelni.
Az érzékelés határterülete az orr és a szájüreg közötti rész, ezért is szoktuk egyszerre emlegetni az illat-, íz és zamatanyagok együttesét.

Kattintson a folytatáshoz!



Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player