Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Torkos csütörtök felemás érzelmekkel
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklór
A halételek különleges ízvilága
Borászatok
Árvay János pincészete
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllõfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ süllõfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Újkrumpli
Munkatársunktól   2010 June 16, Wednesday  
Image
Itt a szezonja az újkrumplinak!
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

 

GÖRÖGÖS ÚJBURGONYA

Hozzávalók: 20 szem apró újburgonya, só, 8 közepes paradicsom, 20 dkg feta sajt, 2 ek. olaj, 1 kk. szárított oregánó, 10 dkg kimagozott fekete és zöld olajbogyó, 20 dkg gépsonka vagy fõtt füstölt tarja, késhegynyi õrölt bors, fél csokor fölaprított petrezselyemzöld.

Elkészítése: Az újburgonyát megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, enyhén sós vízben puhára fõzzük. A paradicsomok szárát kimetsszük, majd a szemeket kis kockákra aprítjuk. Az olajat serpenyõbe töltjük, megforrósítjuk, a paradicsomot beleszórjuk. Az oregánóval fûszerezzük. 3-4 percig pirítjuk, azután a lecsöpögtetett olajbogyót, a vékonyan felszeletelt és kockákra vágott sonkát és a burgonyát is hozzáadjuk, megborsozzuk. Végül a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, a lecsöpögtetett feta sajtot is hozzáadjuk. Melegen, hidegen egyaránt tálalhatjuk.


Görögös újburgonya


SZALONNÁS-CSÍPÕS ÚJBURGONYA

Hozzávalók: 1 kg apró szemû újburgonya, só, 20 dkg húsos szalonna, 2 hegyes, erõs zöldpaprika.

Elkészítése: Az újburgonyát megmossuk, folyó víz alatt ledörzsöljük, és enyhén sós vízben 20-25 perc alatt félig megfõzzük, majd leszûrjük. Közben a szalonnát papírvékonyra szeleteljük. (Ha kb. fél órára a mélyhûtõbe tesszük, kissé fagyos lesz, és nagyon könnyen bánhatunk vele, de vehetünk szeletelt bacont is.) A szeleteket ujjnyi csíkokra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, és attól függõen, hogy mennyire csípõsre szeretnénk az ételt, az ereibõl is kikaparunk valamennyit. A húsát csíkokra vágjuk. A szalonna felét egy tepsibe terítjük, rászórjuk a burgonyát, a paprika- és szalonnacsíkokat, és 220 °C-ra elõmelegített sütõben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük. Köretként, de önálló fogásként is kínálhatjuk, könnyû salátákkal.

ZÖLDSÉGLEVES VIRSLIVEL

Hozzávalók: 20 dkg újkrumpli, 1 zsenge karalábé, 1 csokor retek, 4 kisebb új sárgarépa, 1 csokor újhagyma, 2 ek. olaj, 2 erõleveskocka, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1-2 szál petrezselyem/snidling, 1 dl tejföl.

Elkészítése: Az újkrumpli héját ledörzsöljük, a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és a karalábéval együtt apró kockákra vágjuk. A retket gerezdekre szeljük, a sárgarépát gyufaszálnyira felcsíkozzuk. Az újhagymákat 8-10 cm-es zöld szárukkal együtt vékonyan felkarikázzuk. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk az újkrumplit, a karalábét, a retket és a sárgarépát, élénk tûzön 1 percig pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter hideg vízzel, hozzáadjuk az erõleveskockákat, és fedõ alatt, mérsékelt tûzön puhára fõzzük (18-20 perc). A virsliket leöblítjük, kissé rézsútosan felkarikázzuk, a kész leveshez adjuk, éppen csak összeforraljuk (2 perc). Ízlés szerint utánasózzuk, õrölt borssal illatosítjuk, végül belekeverjük a finomra felaprított petrezselymet/snidlinget és a félretett, nyers retekdarabkákat, de ezekkel már nem fõzzük tovább. Külön tálkában kínáljuk hozzá a tejfölt, amelyet ki-ki ízlése szerint elkever a forró levesben.

Tipp: További zöldségekkel (karalábé, karfiol, brokkoli, finomra vágott spenót, zöldborsó, zöldspárga stb.) dúsíthatjuk, de fõzhetünk bele 4 deka rizst vagy apró tésztát is; virsli helyett néhány karika debreceni kolbásszal is megbolondíthatjuk.


Zöldségleves virslivel


MUSTÁROS ÚJKRUMPLI

Hozzávalók: 1 kg újkrumpli, 3 dl tejszín, 5 dkg magos dijoni mustár, 2 szál újhagyma, só, 2 dkg vaj, prézli.

Elkészítése: Az újkrumplit alaposan megmossuk és vastag karikákra vágjuk. Összekeverjük a dijoni mustárral, a tejszínnel, a felkarikázott újhagymával és kevés sóval. Egy tepsit vajjal kikenünk, és megszórjuk prézlivel. Beleöntjük az újkrumplit, és 160 °C-ra elõmelegített sütõben háromnegyed-egy órán át sütjük.

CURRYS-FÖLDIMOGYORÓS ÚJKRUMPLI

Hozzávalók: 80 dkg újkrumpli, 5 dkg földimogyoró, 2 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. margarin, 2 kk. curry.

Elkészítése: Az újkrumplit megmossuk, sós vízben kb. 20 percig fõzzük. Közben a földimogyorót konyharuhába tesszük, és húsklopfolóval nagyobb darabokra törjük. Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és zöldjével együtt felaprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Serpenyõben egy kiskanál margarint felforrósítunk, az összetört földimogyorót kevergetve megpirítjuk benne, megszórjuk a curryvel, összerázogatjuk, és félretesszük. Az újkrumplit leszûrjük, megtisztítjuk, kockára vágjuk. A maradék margarint serpenyõben felolvasztjuk, hozzáadjuk az újkrumplit, az újhagyma fehér részét, a fokhagymát, és lassú tûzön kevergetve kb. 5 percig pirítjuk. Hozzákeverjük a földimogyorót, és néhány percig együtt pirítjuk. Megszórjuk az újhagyma zöldjével, és forrón tálaljuk.

 


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player