Gazdaság
Újabb 383 képzés indul a Tudásod a jövőd! programban
(MTI) - Újabb 383 képzés indul állami támogatással a Tudásod a jövőd! programban március 20. és április 20. között 427 millió forintból, így 5700-an kapcsolódhatnak be a képzésekbe 187 településen
Indul a Mol nemzetközi olaj- és gázipari versenye, a Freshhh
Bemutatták a MÁV saját fejlesztésű IC-kocsijának prototípusát
Megállapodtak a béremelésről a MÁV-csoportnál
Világszerte drágulhat a kávé
Mol-INA-ügy - Áldott: a Mol nem akar megválni az INA-tól
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erők visszavonását sürgeti
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Április 2021
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Gazdaság Gazdaság
Varga: a versenyképes gazdasághoz korszerű szakképzés kell
MTI   2014 March 05, Wednesday  

(MTI) - A versenyképes gazdaság a vállalatok, vállalkozások versenyképességén alapul, amihez nélkülözhetetlen a korszerű szakképzés - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán, a SkillsHungary verseny nemzeti döntőjén a ...
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A versenyképes gazdaság a vállalatok, vállalkozások versenyképességén alapul, amihez nélkülözhetetlen a korszerű szakképzés - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán, a SkillsHungary verseny nemzeti döntőjén a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

    A miniszter a fiatal szakemberek versenyének megnyitóján hangsúlyozta: a szakképzési rendszer átalakítása során megszületett az új szakképzési törvény és megújult a gyakorlati képzés támogatási rendszere.
    A kormány a duális képzési rendszer kiterjesztése mellett döntött, ennek érdekében 2010-ben megállapodást kötöttek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK). Ebben a tanévben már csaknem 50 ezer tanuló vesz részt a duális szakképzésben. Jelenleg mintegy 7000 vállalkozásnál kaphatnak gyakorlati képzést, és a kormány minden lehetséges eszközzel támogatja, hogy további cégek is csatlakozzanak a képzési rendszerhez - emelte ki Varga Mihály.
    A nemzetgazdasági miniszter kitért arra: hivatalba lépésekor a kormány több súlyos gazdasági problémával szembesült. A tények mára egyértelműen igazolják, hogy jól tették, amikor gyökeres változtatásokra szánták el magukat - fogalmazott.
    Varga Mihály emlékeztetett, hogy tavaly a negyedik negyedévben a várakozásokat jóval meghaladva, 2,7 százalékkal bővült a magyar gazdaság. Hasonlóan dinamikus növekedésre nyolc éve nem volt példa Magyarországon - mondta. Hozzátette: a külkereskedelmi áruforgalom is rekordot döntött tavaly.
    Az elmúlt év utolsó negyedévének adatai szerint az Európai Unió 28 tagállama közül Magyarország érte el a negyedik legnagyobb gazdasági bővülést, és vezeti a visegrádi négyek mezőnyét is - ismertette a miniszter.
    A tavalyi év végére a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4 milliót, ami 280 ezerrel több, mint négy évvel ezelőtt, és egyben 22 éves foglalkoztatottsági csúcsot jelent - hangsúlyozta Varga Mihály. A növekedés egy része ugyan valóban a közfoglalkoztatásból ered, de az elmúlt négy évben a versenyszférában foglalkoztatottak száma is több mint 130 ezerrel nőtt - tette hozzá.
    A nemzetgazdasági miniszter kiemelte azt is, hogy a munkanélküliség öt éve nem volt ilyen alacsony Magyarországon, a legfrissebb adatok szerint 9 százalék alá süllyedt.
    Vissza kell adni a szaktudás, a szakértelemmel végzett munka becsületét - fogalmazott Varga Mihály. Közölte azt is: a kormány támogatta azt a kezdeményezést, hogy az MKIK pályázza meg a 2018. évi EuroSkills verseny rendezési jogát.
    Parragh László, az MKIK elnöke megnyitójában kiemelte: a megmérettetés célja a szakképzés hazai népszerűsítése, minőségi fejlesztése és a magyar szakemberek elismertségének növelése.
    A kamara elnöke szerint Magyarországon a rendszerváltás után a szakképzés elszakadt a gazdaságtól. Ezt felismerve kötöttek 2010-ben megállapodást a kormánnyal, és "visszahúzták" a szakképzést a gazdaság közelébe - mondta.
    A duális modellt lényege, hogy a képzés nemcsak az iskolában, hanem gyakorlati képzőhelyeken is zajlik, ezt alkalmazzák a sikeres európai gazdaságokban is - hangsúlyozta Parragh László.
    Az MKIK március 5-6-án rendezi meg a SkillsHungary nemzeti döntőjét. Itt választják ki azokat a fiatal szakembereket, akik Magyarországot képviselhetik a szakmák idei európai bajnokságán, az EuroSkills versenyen Franciaországban, illetve a jövőre Brazíliában megrendezendő WordSkills világversenyen.
    A 12 versenyszámban meghirdetett hazai válogatókra mintegy 300 versenyző jelentkezett.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player