Külföld
Szerbiai választások - Pásztor Bálint: Kizárólag a VMSZ indul konkrét programmal a választásokon
(MTI) - Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti képviselője szerint a szerbiai előre hozott parlamenti választásokon csak a VMSZ indul konkrét programmal, a többi párt hivatalosan nem közölte terveit és céljait.
Szerbiai választások - Két alternatíva a szerbiai előre hozott parlamenti választásokon
Szerbiai napilap: nem büntetik elég szigorúan a pedofíliát
Nemzetközi jogász: egyik fél sem lesz bűnös a szerb-horvát népirtási vádakban
Pénteken kezdődik a 42. FEST Belgrádban
Szerbiai választások - A VMSZ célja a vajdasági magyarság szülőföldön való boldogulásának elősegíté
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kiszorították az oroszbarát tiltakozókat a Donyeck megyei hivatalból
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erők visszavonását sürgeti
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének időpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Január 2022
H K S C P S V
27282930311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Külföld Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
MTI   2014 March 06, Thursday  

(MTI) - Véglegesítették az előre hozott szerbiai parlamenti választásokon részt vevő pártok listáját, a szerb média viszont nem ezzel, hanem a kampány "szürkeségével" foglalkozott csütörtökön.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Véglegesítették az előre hozott szerbiai parlamenti választásokon részt vevő pártok listáját, a szerb média viszont nem ezzel, hanem a kampány "szürkeségével" foglalkozott csütörtökön.

    Március 16-án a valamivel több mint 6,7 millió szavazópolgár 19 politikai tömörülés egyikére adhatja le voksát Szerbiában, a 250 parlamenti mandátumért pedig 3020 jelölt indul. A politikusoknak számtalan lehetőségük volt arra, hogy programjukat és céljaikat ismertessék, a szerb sajtó szerint viszont a legtöbben "semmi újat nem mondtak".
    A szerbiai közszolgálati televíziónak nyilatkozó elemzők szerint a jelenlegi az "unalmasabb" kampányok közé tartozik, ami abból is látszik, hogy senki nem tépi le vagy firkálja össze a plakátokat.
    A Politika című szerbiai napilap is a politikai hirdetésekkel foglalkozott csütörtökön. Kiemelték, hogy a nem igazán kreatív szlogenek mellett az óriásplakátokon a politikusok ezúttal nem a választópolgárral néznek farkasszemet, hanem mindannyian valahova a távolba tekintenek.
    A legnagyobb szerb párt, a jobbközép Szerb Haladó Párt két mondata is olvasható a hirdetéseken: Teljes erővel a reformokért és A jövő, amelyben hiszünk. Az ellenzéki, nacionalista Szerbiai Demokrata Párt a következetességet emeli ki: Tudom, kinek hiszek szlogenjével. A szintén ellenzéki Demokrata Párt is a múltra helyezi a hangsúlyt Demokrácia a régi cím alatt mondatával. A jelenlegi koalíciós kormány kisebbik pártja, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt pedig úgy vélte, elég az, ha vezetőjük, a távozó miniszterelnök neve szerepel a plakáton: Dacic.
    Jovo Bakic szociológus szerint a legnagyobb probléma az, hogy a szlogenek sehogyan sem kötődnek az adott párthoz, nem fejezik ki azokat az elveket, amelyeket az adott politikusok képviselnek.
    A semlegességet emelte ki Vladimir Milutinovic filozófus is. Szerinte a 2014-es szlogenek közül egy sem marad emlékezetes. Hozzátette, hogy egyes pártok a "reformok" vagy a "dolgozók" kifejezéseket vélik vonzónak, de ezek az üzenetek annyira gyengék, hogy a kampány első hónapja sok ember számára szinte észrevétlen maradt.
    A hét nemzeti kisebbségi lista szlogenjeit nem elemezte egyik sajtótermék sem.
    A Vajdasági Magyar Szövetség egyébként önállóan indul a március 16-i megmérettetésen a Bátran, de felelősséggel! szlogennel, míg az öt kisebbségi pártból álló Nemzeti Közösségek Listájának minden pártja más szlogent használ.
    Ezen a listán egy bosnyák és egy horvát kisebbségi párt mellett a Magyar Remény Mozgalom, a Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Egység Párt képviselői szerepelnek. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) Boris Tadic volt köztársasági elnök új pártjához csatlakozott, közös szlogenjük: Jövőkép Szerbiáért, míg a VMDK maga A szülőföld védelmében mondatot használja. A hatodik délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt nem indul a választásokon.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player