1. lap. �sszesen 2.
Mézes bodzalikõr
hozzávalĂłk 7 fõreÂ
■15 bodzavirág-fej
■35 dkg mĂ©z
■7 dl vodka
■1 fahĂ©jrĂşd
■1 vanĂliarĂşd
■3 dl vĂz
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.A bodzavirágocskákat levágjuk a fejekrõl, a vékonyka zöld szárak maradhatnak, de a vastagoktól szabaduljunk meg.
2.25 dkg mĂ©zzel nagy, jĂłl zárhatĂł befõttesĂĽvegbe rĂ©tegezzĂĽk a virágokat, s közĂ©jĂĽk helyezzĂĽk a fĂ©lbevágott fahĂ©jrudat Ă©s vanĂliarudat is (utĂłbbi helyett aromát vagy esszenciát is használhatunk.) Az egĂ©szet leöntjĂĽk a vodkával.
3.2-3 napig hûvös helyen érleljük a likõrt, naponta párszor alaposan megrázogatva.
4.A maradĂ©k 10 dkg mĂ©zbõl Ă©s 3 dl vĂzbõl szirupot fõzĂĽnk, s mikor kihĂ»lt, ezzel öntjĂĽk fel a vodkás rĂ©szt.
5.Szûrõbe orvosi gézlapot helyezünk, ezen át szûrjük le a likõrt.

Bodzapezsgõ
hozzávalók 12 fõre
■35-40 teljes virágban lĂ©võ bodzavirág-tányĂ©r
■2 kg kristálycukor
■4 citrom leve Ă©s hĂ©ja
■2 ek fehĂ©rborecet
■1-2 csipetnyi szárĂtott Ă©lesztõ
■6 liter ásványvĂz
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.4 liter vizet felforralunk Ă©s abba a nagy edĂ©nybe, esetleg tiszta vödörbe töltjĂĽk, amiben a bodzapezsgõt kĂ©szĂtjĂĽk (8-10 literes a legjobb).
2.Hozzáadjuk a cukrot, Ă©s addig keverjĂĽk, mĂg teljesen feloldĂłdik benne.
3.FelöntjĂĽk a maradĂ©k, kĂ©t liter, hideg vĂzzel.
4.Belereszeljük a citromok héját, a levüket belefacsarjuk. Hozzálöttyintjük a fehérborecetet. Megkeverjük.
5.Belerakosgatjuk a tiszta, bogármentes, mosatlan (!) bodzavirágokat és finoman megkeverjük.
6.Muszlinruhával letakarjuk és hûvösebb, szellõs helyre tesszük.
7.Pár nap elteltĂ©vel ránĂ©zĂĽnk, Ă©s ha nem habos kissĂ©, azt jelenti, nem indult be az erjedĂ©si folyamat, kevĂ©s szárĂtott Ă©lesztõt adunk hozzá.
8.Újra letakarjuk és négy napig hagyjuk erjedni.
9.Muszlinnal bélelt szûrõn átszûrjük a pezsgõt és sterilizált, vastag falú, csatos üvegekbe töltjük.
10.Száraz, hûvös helyen további 8 napig állni hagyjuk.
11.Majd jól behûtjük és úgy szolgáljuk fel.

Bodzaszörp
hozzávalók 4 fõre
■6-8 tányĂ©r bodzavirág
■400 g világos nádcukor
■4-6 db citrom
■4 l vĂz
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.Vizsgáljuk meg, hogy a virágzatokban nem bĂşjt-e meg egy-kĂ©t bogár, majd folyĂł vĂzzel gyorsan mossuk át.
2.Tegyük a vizet egy zárható tálba és ebbe rakjuk bele a cukrot meg a virágokat.
A citromok felét facsarjuk ki és keverjük bele, a másik felét mossuk meg és vékony karikákra vágva tegyük bele a tálba.
3.Pár napig nĂ©ha-nĂ©ha keverjĂĽk meg a szörpöt, amĂg a cukor feloldĂłdik benne, majd szĂ»rjĂĽk le Ă©s tegyĂĽk ĂĽvegekbe.
ĂŤzlĂ©s szerinti higĂtásban fogyasszuk.
Bodzaszörp 2. (mézes)
hozzávalók 12 fõre
■6 tányĂ©r bodzavirág (szakszerĂ»en: bogernyõ)
■80 dkg mĂ©z
■7 dl vĂz
■1 citrom
■2 citrom leve
Â
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.A mĂ©zet a citromlĂ©vel elkeverjĂĽk, mĂg teljesen homogĂ©nnĂ© válik (egy kancsĂłban, mĂ©g jobb szĂ©les nyakĂş ĂĽvegben, aminek van saját teteje). (A fehĂ©r mĂ»anyag kupakos, fĂĽles, nĂ©gyszögletes Luminarc kancsĂłm, amely a hĂ»tõ ajtajában is kiválĂłan elfĂ©r - most Ă©ppen mással volt teli.)
2.Beletesszük a bodzavirágokat és a karikára vágott citromot.
3.Egy órán keresztül a konyhában pihentetjük, néha megkeverjük.
4.Hûtõbe tesszük.
5.Pohárba töltve 1:8-10 arányban, szĂłdával vagy vĂzzel hĂgĂtva, esetleg további citromlĂ© hozzáadásával, elegánsan friss citromkarikával fogyasztjuk.

|< Kezdďż˝
< El�z�
1
2
K�vetkez� >
Utolsďż˝ >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!