GÖRÖGÖS ÚJBURGONYA
Hozzávalók: 20 szem apró újburgonya, só, 8 közepes paradicsom, 20 dkg feta sajt, 2 ek. olaj, 1 kk. szárított oregánó, 10 dkg kimagozott fekete és zöld olajbogyó, 20 dkg gépsonka vagy fõtt füstölt tarja, késhegynyi õrölt bors, fél csokor fölaprított petrezselyemzöld.
Elkészítése: Az újburgonyát megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, enyhén sós vízben puhára fõzzük. A paradicsomok szárát kimetsszük, majd a szemeket kis kockákra aprítjuk. Az olajat serpenyõbe töltjük, megforrósítjuk, a paradicsomot beleszórjuk. Az oregánóval fûszerezzük. 3-4 percig pirítjuk, azután a lecsöpögtetett olajbogyót, a vékonyan felszeletelt és kockákra vágott sonkát és a burgonyát is hozzáadjuk, megborsozzuk. Végül a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, a lecsöpögtetett feta sajtot is hozzáadjuk. Melegen, hidegen egyaránt tálalhatjuk.

Görögös újburgonya
SZALONNÁS-CSÍPÕS ÚJBURGONYA
Hozzávalók: 1 kg apró szemû újburgonya, só, 20 dkg húsos szalonna, 2 hegyes, erõs zöldpaprika.
Elkészítése: Az újburgonyát megmossuk, folyó víz alatt ledörzsöljük, és enyhén sós vízben 20-25 perc alatt félig megfõzzük, majd leszûrjük. Közben a szalonnát papírvékonyra szeleteljük. (Ha kb. fél órára a mélyhûtõbe tesszük, kissé fagyos lesz, és nagyon könnyen bánhatunk vele, de vehetünk szeletelt bacont is.) A szeleteket ujjnyi csíkokra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, és attól függõen, hogy mennyire csípõsre szeretnénk az ételt, az ereibõl is kikaparunk valamennyit. A húsát csíkokra vágjuk. A szalonna felét egy tepsibe terítjük, rászórjuk a burgonyát, a paprika- és szalonnacsíkokat, és 220 °C-ra elõmelegített sütõben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük. Köretként, de önálló fogásként is kínálhatjuk, könnyû salátákkal.
ZÖLDSÉGLEVES VIRSLIVEL
Hozzávalók: 20 dkg újkrumpli, 1 zsenge karalábé, 1 csokor retek, 4 kisebb új sárgarépa, 1 csokor újhagyma, 2 ek. olaj, 2 erõleveskocka, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1-2 szál petrezselyem/snidling, 1 dl tejföl.
Elkészítése: Az újkrumpli héját ledörzsöljük, a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és a karalábéval együtt apró kockákra vágjuk. A retket gerezdekre szeljük, a sárgarépát gyufaszálnyira felcsíkozzuk. Az újhagymákat 8-10 cm-es zöld szárukkal együtt vékonyan felkarikázzuk. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk az újkrumplit, a karalábét, a retket és a sárgarépát, élénk tûzön 1 percig pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter hideg vízzel, hozzáadjuk az erõleveskockákat, és fedõ alatt, mérsékelt tûzön puhára fõzzük (18-20 perc). A virsliket leöblítjük, kissé rézsútosan felkarikázzuk, a kész leveshez adjuk, éppen csak összeforraljuk (2 perc). Ízlés szerint utánasózzuk, õrölt borssal illatosítjuk, végül belekeverjük a finomra felaprított petrezselymet/snidlinget és a félretett, nyers retekdarabkákat, de ezekkel már nem fõzzük tovább. Külön tálkában kínáljuk hozzá a tejfölt, amelyet ki-ki ízlése szerint elkever a forró levesben.
Tipp: További zöldségekkel (karalábé, karfiol, brokkoli, finomra vágott spenót, zöldborsó, zöldspárga stb.) dúsíthatjuk, de fõzhetünk bele 4 deka rizst vagy apró tésztát is; virsli helyett néhány karika debreceni kolbásszal is megbolondíthatjuk.

Zöldségleves virslivel
MUSTÁROS ÚJKRUMPLI
Hozzávalók: 1 kg újkrumpli, 3 dl tejszín, 5 dkg magos dijoni mustár, 2 szál újhagyma, só, 2 dkg vaj, prézli.
Elkészítése: Az újkrumplit alaposan megmossuk és vastag karikákra vágjuk. Összekeverjük a dijoni mustárral, a tejszínnel, a felkarikázott újhagymával és kevés sóval. Egy tepsit vajjal kikenünk, és megszórjuk prézlivel. Beleöntjük az újkrumplit, és 160 °C-ra elõmelegített sütõben háromnegyed-egy órán át sütjük.
CURRYS-FÖLDIMOGYORÓS ÚJKRUMPLI
Hozzávalók: 80 dkg újkrumpli, 5 dkg földimogyoró, 2 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. margarin, 2 kk. curry.
Elkészítése: Az újkrumplit megmossuk, sós vízben kb. 20 percig fõzzük. Közben a földimogyorót konyharuhába tesszük, és húsklopfolóval nagyobb darabokra törjük. Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és zöldjével együtt felaprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Serpenyõben egy kiskanál margarint felforrósítunk, az összetört földimogyorót kevergetve megpirítjuk benne, megszórjuk a curryvel, összerázogatjuk, és félretesszük. Az újkrumplit leszûrjük, megtisztítjuk, kockára vágjuk. A maradék margarint serpenyõben felolvasztjuk, hozzáadjuk az újkrumplit, az újhagyma fehér részét, a fokhagymát, és lassú tûzön kevergetve kb. 5 percig pirítjuk. Hozzákeverjük a földimogyorót, és néhány percig együtt pirítjuk. Megszórjuk az újhagyma zöldjével, és forrón tálaljuk.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!